Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

HETI HETES

Központ szeptember 4, 2014 Kávé mellé

HETI HETES

seven

A hét blablája. „Az utóbbi periódusban olyan nemzetközi kihívások jelentek meg, nem csak Európában, de az iraki és a szíriai események hatására a közel-keleti országokban is, amelyek az emberiség számára azt bizonyítják be, hogy sajnos hiába léteznek nemzetközi egyezmények, ENSZ-határozatok, egyes országok önkényesen viselkednek, és olyan konfliktusos övezetek jönnek létre szerte a világon, amelyek arra kényszerítik a nemzetközi szervezeteket, hogy újragondolják stratégiájukat. A következő hetekben, hónapokban a világ országai azt kell elérjék, hogy a kialakult konfliktusok politikai úton rendeződjenek, különben megkérdőjeleződik az a jogrend, amelyet a nemzetközi szervezetek hosszú éveken át építettek fel” – mondta a minap Nicolae Ceausescu elvtárs… helyett Borbély László politikai alelnök úr, a román diplomácia éves találkozóján Bukarestben.

 

A hét zászlaja. Szombaton, szeptember 6-án Kolozsvár főterén egy 150 méteres román zászlót fognak kifeszíteni, egy nacionalista szervezet kezdeményezésére. Az esemény részét képezi a Trikolór Hónapjai nevű kezdeményezésnek, amelynek megszervezése a Marosfőn 12. alkalommal megtartott szabadegyetemen merült fel; a Trikolór hónapjai eseménysorozat augusztus 12. és október 12. között zajlik.

A zászló összesen 1350 méternyi anyagból készült; eredetileg 300 méter hosszú, de kettévágták. Miután több településen is körbehordozzák, Chisinăuban a két félzászlót ismét összevarrják. Az egyik vokálpatrióta szervező elmondta: a kampány októberben, Bukarestben ér véget, ahol reményei szerint ezrek támogatják majd a két ország egyesülését.

Romániának már csak az hiányozna, plusz Elena Udrea présédinté!


A hét ünneplői. Nem tortával, hanem puliszkával ünnepelte a Román Televízió Magyar Adása elindulásának 45. évfordulóját. A bukaresti szerkesztőség két napra kitelepedett a Hargita megyei Hidegségbe, a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválra, hogy a riporterek, operatőrök, vágók, gyártásvezetők a nézőkkel közösen tekintsék meg a több mint négy évtized legjobb, Gyimesben forgatott pillanatait.

A Román Televízió 1969. november 23-án sugárzott  először magyar nyelvű műsort. A 45 éves fennállást a szerkesztőség egész évre kiterjedő rendezvénysorozattal ünnepli meg.

„Termésünk legjavát mutatjuk be Hidegségben, sőt, felkerestük és idehívtuk azokat, akik a felvételeken annak idején szerepeltek, hiszen a tapasztalatunk azt mutatja, hogy az emberek nagy szeretettel fogadják a múltat, mintha mostanában felértékelődött volna” – mondta Mosoni Emőke főszerkesztő.

Szép gondolat, csak kissé szomorú.


A hét jósa. A sok coco jumbo presidentjelölt közül az egyik legütődöttebb, Dan Diaconescu azt vizionálta a Romania TV-ben, hogy nyilván ő nyeri az elnökválasztást, hiszen ő az egyetlen jelölt, akinek –escura végződik a neve, és Romániának az elmúlt ötven évben kizárólag –escu névvégű elnökei voltak.

No, lássuk csak: Ceausescu, Iliescu, Iliescu, Constantinescu, Iliescu, Basescu, Basescu. Tényleg!


A hét vonata. Évente ötször kel útra Budapestről Teheránba az Európát és a Közel-Keletet összekötő luxusvonat, amely Románián is áthalad majd, Segesvár és Brassó érintésével. Az ősszel induló cuccosvonathoz a MÁV Nosztalgia Kft. biztosítja a muzeális kocsikból álló szerelvényt és a személyzetet is. A jegyárak 10 és 23 ezer euró(!) között mozognak, az ötcsillagos utazás magába foglalja a teljes ellátást, valamint szeszes italok fogyasztását is – de csak Iránig!

A luxusutazás két hétig tart; a muzeális járat 13 kocsiból áll, köztük bár- és étkezőkocsiból is, és hetven utast szállíthat egyszerre, akik a magyar vendéglátást élvezhetik, hiszen a felszolgálók magyarok lesznek.

Az októberi indulásra már mind a hetven jegy elkelt. A rohadt életbe!


A hét tragédiája. Az orosz űrhivatal megerősítette, hogy elpusztultak azok a gekkók, amelyeket a súlytalanságbéli szexuális magatartás tanulmányozása céljából küldtek fel az űrbe.

Négy nőstény és egy hím gekkóból (nem is volt rossz dolga utóbbinak) állt az a hüllőcsapat, amelyiket a ruszkik azért toltak fel, hogy tanulmányozhassák, miként hat a zérógravitációs környezet az állatok szexuális szokásaira. Bár a hüllők halálának okáról egyelőre korai lenne bármit is mondani, az előzetes információk szerint megfagyhattak.

Pusztulásukat hétfőn vették észre, miután az őket szállító Photon-M műhold a tervek szerinti időben visszatért a Földre; a szatellittel júliusban megszakadt a kapcsolat, amit pár nappal később sikerült helyreállítani, de valószínűsítik, hogy a gekkók létfenntartó rendszere is leállhatott.

A gekkókkal való kísérlet egy nagyobb program része (volt). A 2007 óta tartó projektben futóegeret, gőtét, pókot, pillangót és kígyót is küldtek már az űrbe, és az állatok eddig mindig túlélték a kalandot.


A hét rosszcsontja. Harminc méter magasan csüngött biztosítókötél nélkül az az ipari alpinista, akinek egy tízéves kisfiú elvágta a kötelét Kínában. A kiscsávó megelégelte, hogy nem tud nyugodtan rajzfilmet nézni az állandó zaj miatt, amit a dolgozók okoztak, ezért kihajolt a nyolcadik emeleti ablakon, és egy konyhakéssel szépen elnyeste egyikük kötelét.

A férfi 40 percen keresztül kapaszkodott nyolc emelet magasan, amíg a kollégája a tűzoltók segítségét kérte, végül sikeresen megmentették. A rosszaság apja kárpótlásként új biztosítókötelet vesz az alpinistának.

Talán egy életbiztosítást sem ártana.


Share Button
Ennyien olvasták: 488

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.