Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

HETI HETES

Központ július 10, 2014 Kávé mellé

7HETI HETES

A hét meNŐje.  Megnyerte Lakó Péterfi Tünde a marosvásárhelyi rendőrség ellen indított pert! Mint ismeretes, 2013 októberében 1500 lejre büntették, mert az Itthon vagyunk egyesület tagjaival kétnyelvű terméknév-táblákat osztogattak a novihetes piacon. Ennek az összegnek a felét a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 48 órán belül kicsengette volt, banisokban. A helyi rendőrséget most kötelezik, hogy a befizetett pénzösszeget perkálják vissza, valamint a perköltséget térítsék meg.

Vélhetően ezen felbuzdulva aztán villámcsődült is egyet vasárnap a kofaidomárként elhíresült hölgy, amelyen a Vár előtti zöldövezet „tönkretétele” és a Rákóczi-lépcső lefestése ellen tiltakozott a mintegy háromnegyed tucatnyi résztvevő, kábé ugyanannyi csendőr passzív asszisztálásával. A csendőrök a Rákóczi-lépcsőhöz is elkísérték a maroknyi tiltakozót, akik az eredetileg meghirdetett programmal ellentétben nem próbálták meg lekaparni, lemosni az „oda nem illő motívumokat”, csupán felsétáltak rajta, majd mindenki eredt dolgára. Valószínűleg ezt volt minden idők legkurtább kaparása.


A hét idiótája. Római császári jelmezbe öltözött Radu Mazăre, Konstanca polgármestere múlt szombaton, az idén első alkalommal megrendezett Mamaia-i karneválon; a felvonulás élén a polgármesteri hivatal különkocsija haladt, Mazărét Kleopátra-jelmezben Mihaela Rădulescu médiaszemélyiség kísérte. A polgármester egy kis színházi jelenetet is előadott, amelyben Cézár életének fontosabb állomásait mutatták be, majd a császár legyilkolásával ért véget. A konstancai elöljáró imád különféle jelmezekbe bújni: öltözött már, többek közt, Al Caponénak, orosz cárnak, kalóznak és SS-tisztnek is (szép birodalmi sasos tányérsapkával és horogkeresztes egyenruhával, ahogy illik).

Rabnak sosem öltözött még, ám nem kizárt, hogy hamarosan azt is kipróbálhatja: a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tucatnyi bűnügyi dossziéban vizsgálódik ellene.


A hét meccse. Habár utólag nem bizonyult se túl színvonalasnak, se túl izgalmasnak, a negyeddöntők előtt mindenki a Brazília – Kolumbia meccset várta leginkább, hiszen igencsak kérdéses volt, hogy a csoportmeccsek során nem éppen remekelő és a nyolcaddöntőben Chilével igencsak megszenvedő hazaiak képesek lesznek-e megállítani a csoportmeccseiket dalolva nyerő, majd a nyolcadban az Uruguayt knockoutoló Hámeszéket. Végül sikerült nekik, 2:1-re nyertek, Kolumbia csomagolt, Brazília pedig továbblépett…, de két dolgot azért jegyezzünk meg:

– a második, szabadrúgásból született (egyébiránt gyönyörű) brazil gólt nem előzte meg semmiféle szabálytalanság: James Rodríguez abszolút szabályos szerelésére fújta be a bíró a faultot!

– a kolumbiai tizenegyes előtti helyzetnél a csatárt felrúgó brazil kapusnak, Julio Cezarnak nem sárga, hanem piros lap járt volna, hiszen nyilvánvaló gólhelyzet volt, a játékos befelé tolta a labdát, ráadásul az ötösön történt az eset!


A hét történelmi szívása. Zsidó volt a tökéletes árja! Kiderült, hogy a hat hónapos Hessy Taft fotóját választotta a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt a tökéletes árja csecsemő megtestesítőjének; Göbbels propagandagépezete sosem jött rá, hogy a kicsi valójában zsidó volt. 1935-ben, már az antiszemita támadások idején anyja elvitte hat hónapos kislányukat, Hessyt egy ismert berlini fotóshoz, hogy lefényképeztesse. Pár hónappal később elborzadva fedezte fel lányát a Sonne ins Haus, a legnagyobb náci családi magazin borítóján. A család megrémült, hogy kiderül: zsidók, ezért a fotográfushoz rohantak, aki elmondta: tudta jól, hogy zsidók, és azért küldte be a képet a legszebb árja csecsemőt kereső versenyre, hogy nevetségessé tegye a nácikat. Sikerült: a kép nyert, állítólag személyesen Göbbels mester választotta ki.

Hessy Taft ma is él.


A hét szurkolója. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök világbajnoki címet kívánt az elődöntő előtt a német válogatottnak. A német csapat eddig jól játszott – mondta Li hétfőn a Pekingben tartózkodó német kancellárnak, Angela Merkelnek. A szintén négy közé jutott Brazília, Argentína és Hollandia kapcsán a kínai kormányfő hozzáfűzte: remélem, hogy a többi, világbajnoki címre esélyes országgal ez nem vezet majd félreértésekhez.


A hét tudományos szenzációja. Fény derült a jeti titkára (és nem az, hogy nincs is titkára): medve volt a himalájai jeti! Vagy legalábbis ezt valószínűsíti a szőrminták genetikai elemzése, melyet oxfordi tudósok végeztek. A legendák övezte himalájai jeti mellett más, főemlősnek vagy elveszett emberfajhoz tartozónak vélt különös lények: az Észak-Amerikában újra meg újra felbukkanó bigfoot, az ázsiai vadember, a szumátrai orang pendek valójában közismert emlősállatok. Az Oxfordi Egyetem humángenetikusai két évvel ezelőtt arra kértek minden intézményt és magánszemélyt, akik ún. kriptozoológiai anyaggal rendelkeznek, hogy küldjék el a mintát genetikai vizsgálatra, amelyek alapján sikerült a legendás lényeket azonosítani. A misztikus állatok génjeik alapján valójában jeges-, barna- vagy feketemedvék, de ló, tehén, mosómedve, farkas vagy szarvas, sőt, egy esetben ember is rejtőzött a minták mögött.

Lehet, hogy Nessie, a Loch Ness-i szörny is valójában egy nagyra nőtt, mutáns skót kárász?


A hét mondása. Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes, az Erdély TV híradójában: „az idei érettségin javult az átmeneti arány”.


Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.