Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Hiába titkolja kapcsolati státuszát, a Facebook tudja, kivel jár

Központ november 18, 2013 Kávé mellé

Hiába titkolja kapcsolati státuszát, a Facebook tudja, kivel jár

A társadalmi hálózatok vizsgálatában fontos szerepet játszó „gyenge kapcsolatok” a Facebook számára is árulkodóak lehetnek, segítségükkel például azt is meg lehet tudni, hogy kik alkotnak egy párt az életben – még ha ezt titkoljuk is profilunkon. 

Két amerikai kutató a szerelmi kapcsolatokat vizsgálta a társadalmi hálózatok valamint a Facebook státuszok alapján. A kutatás abból indul ki, hogy vannak erős kapcsolataink (család, barátok stb.) és vannak gyengék, azokkal az emberekkel, akikkel ritkábban találkozunk. Mivel egy rég nem látott ismerőssel való találkozás sok információt indít el, így a gyenge kapcsolatok híd- ként kötik össze az egyes csoportokat, biztosítva az új információk vagy pletykák terjedését, például szerelmi életünkről is – írja a Kereső Világ blog.

A kölcsönös ismerősök számát és a két egymással kapcsolatban álló személy kapcsolati hálójának kötődését felhasználva a kutatók arra jutottak, hogy ezek a szempontok olyan jól jelzik előre a kapcsolati státuszt, mint a fotók és a profil áttanulmányozása. Ennek oka az, hogy egy pár két tagja nem csak egymással létesít kapcsolatot, hanem – ha csak gyengén is – egymás számára ismeretlen csoportokat is összeköt és ezen gyenge kapcsolatok mentén sok információ áramlik át. Így pedig könnyen kikövetkeztethető, hogy kik alkotnak egy párt.
Azt, hogy ismerőseink közül éppen ki a szingli, már könnyebben meg lehet tudni, konkrétan egy kattintással.

forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 267

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.