Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Hitelből fejleszti műtrágyagyárát az Azomures

Központ május 21, 2014 Kávé mellé

Hitelből fejleszti műtrágyagyárát az Azomures

Hatvanhatmillió eurós hitelből fejleszti a műtrágyagyárát a Marosvásárhely határában lévő Azomures vegyipari üzem a termelés kapacitásának növelése és a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés érdekében – jelentette be a romániai cég szerdán.

   

 

Az Azomures közölte, hogy hitelszerződést kötött a Ceska Sporitelna cseh bankkal, amelyben jótállóként a Román Kereskedelmi Bank  szerepel.

Az elmúlt harminc év legnagyobb beruházásának nevezett fejlesztést tizenkét év alatt valósítja meg a cég, amely évi 1,3 millió tonna műtrágya gyártásával jelenleg is Románia legnagyobb ilyen üzemét működteti. A projekt keretében az Azomures korszerűsíti a műtrágyagyárát, a felújítást a cseh Chemoproject Nitrogen vállalat végzi – írta a Mediafax hírügynökség.

A befektetés nyomán a termelés napi 900 tonna műtrágyáról 1425 tonnára növekedik, és az ammónia-kibocsátás is várhatóan csökkenni fog.

Az üzem működése körül évek óta vita van a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi városban, hiszen a gyár ammónia-kibocsátása rendszeresen túllépi a környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett mennyiséget, szennyezve a levegőt.

Az Azomures által gyártott műtrágyát Románián kívül más európai országokba exportálják, de eljut Afrikába, Kínába, Japánba, Dél-Amerikába és az Egyesült Államokba is.

Az üzem többségi részvényese a svájci Ameropa Holding, amely 2012 márciusában vásárolta meg az üzem részvényeinek 75,87 százalékát török befektetőktől. Később 96,4 százalékra növelték részesedésüket.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 315

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.