Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

Holnaptól a benzin, a földgáz és a cigaretta is drágul

Központ március 31, 2014 Kávé mellé

Holnaptól a benzin, a földgáz és a cigaretta is drágul

Az üzemanyag mellett a cigaretta és a földgáz is drágul áprilistól Romániában – emlékeztetett hétfőn az MTI.

 

A jövedéki adó hét eurócenttel való emelése miatt lesz drágább az üzemanyag mintegy 0,40 lejjel. A cigaretta is a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt kerül majd többe legfeljebb 0,50 lejjel. A földgáz 2 százalékkal drágul a lakossági fogyasztók számára.

Januárban 4,77 százalékkal emelkedett legutóbb a jövedéki adó mind az üzemanyag, mind a dohánytermékek esetében, miután a kormány úgy döntött, hogy január 1-jétől nem a lej-euró árfolyam alakulásának függvényében számolja ki a jövedéki adót, hanem az inflációhoz köti.

Korábban az üzemanyag hét eurócentes pótlólagos emelése váltotta ki a legnagyobb vitát. Ez nem volt betervezve, a kormány szerint ebből finanszírozzák az autópálya-építéseket. Ugyanakkor a média korábban jelezte, nincs semmi biztosíték arra, hogy ezt a pénzt a kormány valóban autópálya-építésre költi, mert nem létesítettek különleges alapot, hanem a várható 2,5 milliárd lejes bevétel az államkasszába kerül a többi bevétellel együtt.

A kételyeket Ioana Petrescu pénzügyminiszter is növelte, aki a múlt héten egy interjúban kijelentette: azt kockáztatják, hogy nem lesz pénz a nyugdíjak kifizetésére, ha nem növelik az üzemanyag jövedéki adóját.

Ennek a legnagyobb ellenfele Traian Băsescu államelnök, aki hétfőn többedik nyílt levelét tette közzé Victor Ponta miniszterelnöknek címezve. Azt kérte, hogy a kormány mondjon le az üzemanyag jövedéki adójának pótlólagos emeléséről, mert csak fölösleges terhet ró a lakosságra. Ponta egyszer elhalasztotta április 1-jére, hiszen eredetileg január 1-jétől tervezte a kormány életbe léptetni a hét eurócentes jövedéki adóemelést. Ponta szerint a román kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalta ezt a drágítást, és a 2,2 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiánycél teljesítéséhez szükség van az emelésre.

Miután a kormány kifejtette szándékát, hogy áprilistól már nem halogatja a drágítást, a jegybank 3 százalékról 3,5 százalékra emelte az idei éves inflációs várakozást.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 387

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.