Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Igazából nem sárga a Nap – 7 tévhit az űrből

Központ szeptember 23, 2015 Kávé mellé

Azt hiszi, hogy a Nap sárga színű? Úgy gondolja, hogy a Vénusz a Föld ikertestvére? Ehhez hasonló megállapításokról sokszor lehet hallani vagy olvasni, de 7 ilyen mítosz teljes tévhit.

Matthew Santoro népszerű YouTube-csatornáján gyűjtötte össze a legnagyobb tévhiteket az űrről, így mi is sorra vesszük a mítoszokat, amelyeket ha eddig igaznak hitt, jobb, ha el is felejti.

1) A Vénusz a Föld ikertestvére – ennek a tévhitnek bőven volt alapja, amíg a tudomány nem árnyalta a képet, méghozzá nem is kicsit. Eleinte azért volt népszerű a gondolat, mert a két bolygó ugyanabból a gáz- és porfelhőből alakult ki 4,6 milliárd évvel ezelőtt, hasonló például a méretük és a kémiai összetételük is. Az űrkutatás fejlődésével viszont kiderült például, hogy a Vénusz légnyomása olyan, mint a Föld óceánjainak mélyén, a felszíni hőmérséklete pedig 500 Celsius-fok. Élhetetlen tehát az emberek számára, de van egy jó hírünk is: a NASA nemrég fedezett fel egy olyan bolygót, ami tényleg a Föld ikertestvérének mondható.

2) A meteorok forrók – ezt valószínűlg azért hisszük így, mert a látvány miatt zuhanás közben tűzcsóvákkal együtt ábrázolják a filmekben, pedig valójában az abszolút nulla fokhoz közelít a hőmérsékletük, tehát ‒273,15 °C-hoz.

3) A fekete lyukak mindent beszippantanak – ez sem igaz.

4) A Holdnak az egyik oldala sötét – mindig ugyanazt a felét látjuk a Holdnak, ezért terjedt el ez a tévhit, pedig Újhold idején a túlsó oldalát is megvilágítja a Nap.

5) A Nap sárga vagy narancssárga színű – ez sem igaz, a Nap ugyanis fehér színű, csak saját légkörünk miatt látjuk sárgának. Az űrből már egyértelműen fehérnek látszik – a NASA annyira hozzászokhatott a Nap fehér színéhez, hogy nemrég össze is keverte a Holddal –, de az is meggyőző érv, hogy ami ennyire forrón ég, mint a nap, annak színe nem a tábortűz sárgája, hanem fehér.

6) Hang az űrben – a Star Wars-filmekből is megszokhattuk, hogy az űrbéli csatajelenetek nagy zajjal járnak, de az a helyzet, hogy a hang nem terjed az űrben. A hang terjedéséhez ugyanis kell valamilyen közvetítő közeg, például levegő vagy akár víz, de az űrben ugyebár ilyen nincs.

7) Azonnal meghalnánk az űrben, ha levennénk a sisakot – több filmben is látható olyan jelenet, amely erre ráerősít, de ez nem igaz. Ha az “azonnal” szót kivesszük belőle, akkor már igen, hiszen tényleg halálos lehet a sisak levétele, de nem egyből: körülbelül 30 másodpercig életben lehet maradni nélküle.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 455

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.