Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Ilyen a világ legdrágább chipse

Központ november 1, 2016 Kávé mellé

A luxus burgonyasziromnak természetesen díszdoboz is jár.

chipsz

A stockholmi St. Eriks sörfőzde új kézműves termékére, az India Pale Ale (IPA) prémium sörre sajátos ötlettel hívja fel a figyelmet. Az újfajta organikus italt egy kimagasló minőségű burgonyaszirommal kínálja.

fekete alapon aranybetűs felirattal ellátott, mindösszesen öt részre osztott dobozkába ugyanennyi darab ropogtatnivalót helyeztek. A párhuzamot az ékszerek csomagolására szolgáló hasonló alkalmatossággal rögtön megértjük, ha az aranysárga színű chips áráról is szót ejtünk: a különlegesség 499 svéd koronába, 51 és fél euróba kerül, vagyis 16 ezer forintba. Ez azt jelenti, hogy a világ legdrágább chipséből egyetlenegyet cirka 3200 forintért roppanthat szét a szájában az a svéd, aki nem akarja kihagyni az életéből ezt az élvezetet.

A nem mindennapi csemege iránt érdeklődést tanúsító külföldi sajtóforrások azt is közlik, hogy az exkluzív chipsből egy kilogrammnyi 100 ezer svéd koronába kerül, tehát a hárommillió forintot is meghaladja.

A burgonyaszirom készítésére a St. Eriks sörfőzde a Svédországot nemzetközi versenyeken képviselő szakács- és cukrászcsapat (Svenska kocklandslaget) tagját, Om Pi Le-t kérte fel. A mesterséf a saját kezűleg formált „burgonyaérméket” a ritka ammärnasi Burgonyák dombjáról (Potatisbacken) származó mandulaburgonyából készítette, az ízesítéséhez pedig a legdrágább alapanyagokat használta fel: matsutake gombát (foltostönkű gyűrűspereszke), a szarvasgomba aromájához hasonló Feröer-szigeteki algát, leksandi hagymát, svéd kaprot és az India Pale Ale liofilizált cefréjét.

Az különleges burgonyaszirom-szettből azonban csak limitált mennyiség, mindösszesen 100 doboznyi készült. Az ötletgazdát a sörre való figyelemfelhívás mellett a legjobb szándék vezérelte, mivel a drága sörkorcsolya teljes bevételét humanitárius célokra kívánja fordítani.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 475

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.