Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Intelligensebbek, mint gondoltuk: a varjak még a halálból is tanulnak

Pál Piroska október 28, 2015 Kávé mellé

Úgy tűnik, hogy a varjak károgása más madarak teteme mellett nem gyász, hanem kommunikáció, méghozzá egymás érdekében – állítja egy enyhén szólva bizarr kutatás.

varju

Bármennyire meglepő, de az egyik legintelligensebb állat a varjú, és persze sokak szerint az egyik legijesztőbb is. Köszönhető ez például annak, hogy sok esetben döglött varjak vagy más madarak mellett kárognak. Erre a jelenségre szeretett volna magyarrázatot adni egy amerikai kutatás. A vizsgálat enyhén szólva bizarr volt, ugyanis bátor önkénteseket kértek arra, hogy közterületeken egy maszkban ülve vigyenek ételt a varjaknak.

Heteig így tettek, hogy a madarak megszokják a tálpálékot, a maszkra pedig azért volt szükség, mert bizonyított a varjak remek arcmemóriája. Egy idő után nem csak táplálékkal, hanem döglött madarakkal érkeztek az önkéntesek. Egyes esetekben varjak tetemét vitték magukkal, másszor más madarakét. Ha a varjak döglött társukat látták a maszkos etetőnél, akkor nem nagyon merészkedtek elő vagy ha igen, akkor agresszíven. Viszont ha más maszkkal látták, akkor nem féltek. A tetemek mellett hangosan károgtak, de ez akkor volt igazán hangos, ha varjak tetemével találkoztak.

Mindezek alapján a varjak képesek felismerni, hogy mely emberek, azaz maszkok jelentenek számukra veszélyt és melyek nem. A károgás pedig nem gyász, hanem kommunikáció, így jelzik ugyanis egymás felé, hogy ki és mi jelent veszélyforrást, hiszen minden ilyen eset után egyre óvatosabbak voltak a tetemeket hozó maszkosok közelében.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 615

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.