Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

IvankaTrump –„Álfeminista” a fehér házban!?

Központ február 6, 2018 Kávé mellé

Sokan apja jobbik énjének tartják az amerikai elnök nagyobbik lányát, mások akkora vehemenciával vetik rá magukat, mint apjára. Az biztos, hogy ügyes és rafinált üzletasszony, aki igen hatékonyan használja a közösségi oldalakat, és aki az abszolút nőiességet tűzte ki célul. Lehetséges, hogy Ivanka a Trump-rendszer egyik alapköve?

 

Kevesen gondolták volna, hogy a tavalyi év amerikai elnöki beiktatás legemlékezetesebb pillanatát nem Donald Trump produkálja majd. Pedig de! A felvételen, amely bejárta a világot, Bill Clinton látható, amint teljesen belefeledkezik valakibe… Olyannyira, hogy még felesége szúrós pillantása sem zökkenti ki a bámészkodásból. Az esett fontosságát „súlyosbítja”, hogy a nő, akit a volt elnök bámult, Ivanka Trump volt, aki „First Daughterként” volt jelen a beiktatáson. Bár ez a First Daughter szerep az alkotmányjogászoknak okoz némi fejtőrést, mivel családtag nem állhat fizetett alkalmazásban az elnöki adminisztrációban, ugyanakkor az elnöknek mindenféle extra jogai is vannak. Ivanka gyakorlatilag nem hivatalosan dolgozik az apjának, úgy mondják, a fizetetlen asszisztens, aki önmagát, mint főtámogató emlegeti, és hangsúlyozza, hogy irodája sincs a Fehér Házban.

Akinek apja mindig fogadja hívását…

Ivanka Instagramján nem az a legnépszerűbb fotó, amelyen a Fehér Ház Ovális Irodájának íróasztala előtt ülve mosolyog elnök-édesapja és a kanadai miniszterelnök között. Hanem egy ennél sokkal spontánabb felvétel, amely Ivankát telefonálás közben mutatja a Fehér Ház folyosóján, az ablakpárkányon ülve, miközben a karjában legkisebb gyermekét tartja. Hogy miben keresendő a közel 300 ezer lájkot és a 6000 hozzászólást generáló kép sikere? Abban, hogy a fekete tűsarkú cipőt viselő nő napjaink sikeres nőideálját testesíti meg, 35 évesen, három gyermeket nevelve, harmonikusnak tűnő családi élete mellett nem adta fel sem a törekvéseit, sem a társasági életét.

Ivanka apja első házasságából született. Valójában őt is Ivanának hívják, mint cseh származású édesanyját, de a családi becenév idővel teljesen ráragadt. Gyerekkorától szívesen szerepel a nyilvánosság előtt, egy tévéműsorban még rózsaszín lányszobáját is megmutatta, de elmondta azt is, hogy gyakran tartott édesapjával a nagy építkezésekre, így ő volt az óvodában az egyetlen gyerek, aki munkagépen ült. Gyerekkorától kezdve a mai napig ő az, akinek a hívását az apja minden körülmények között fogadja. A Trump csemete jó iskolában tanult, jól is diplomázott, de hogy sikereiben mennyi az ő érdeme és mennyi a helyzeté, nehéz megmondani. Nemrég egyik egykori üzleti partnere felkészült, józan, szívós, kitartó és nagyon céltudatos üzletasszonyként jellemezte. De ha ez igaz, mikor van ideje reggelit csinálni, altatódalt énekelni, és olyan frizurát meg sminket varázsolni magára, amilyenben láthatjuk?

Ivanka élete nem merül ki abban, hogy irigylésre méltó és példamutató „instamom”, vagyis Instagram-édesanya. Mielőtt a washingtoni hatalom középpontjában landolt volna, élete nem szűkült, le a New York-i partygirl felhőtlen semmittevésére. Tanulmányait ugyanazon az egyetemen, a Wharton Schoolban folytatta, mint milliárdos édesapja, és fivéreihez hasonlóan kivette a részét a családi vállalkozás, a The Trump Organization irányításából. Mindemellett egészen fiatalon megalapította a saját nevét viselő divatmárkát, és elindított egy olyan honlapot, amely tanácsokat ad olvasóinak a munka és a magánélet közötti megfelelő egyensúly kialakításához.

És most Donald Trump beiktatása óta Ivanka mindenhol jelen van. Ott ült az első sorban az izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatóján, részt vett édesapja oldalán a Boeing-gyár meglátogatásán Dél-Karolinában, JustinTrudeau miniszterelnökkel közreműködött a nők elhelyezkedését támogató program elindításában.

Az Ivanka-jelenség

Mindaddig, amíg a magánszektorban maradt, kezdeményezései nem adtak okot a kritikára. Amíg vállalkozóként és a dolgozó nők védelmezőjeként határozta meg önmagát, addig senki nem talált kivetnivalót tevékenységében. De amióta beköltözött a Fehér Házba, és úgy állítja be magát, mint a nőket érintő ügyek képviselő ügyvédje, egyre több kérdés merül fel jogosultságával kapcsolatban. Ivanka valóban a nők ügyeit segítő ügyvéd, vagy csak álfeminista, és végső soron csak a saját előrejutása érdekli? Igen éles vita zajlik erről, az Ivanka-jelenség két táborra osztja a követőket: azokra a nőkre, akik szemében Ivanka a követendő, sikeres példa, aki felvállalja a nőiességet is, és azokra, akik szemében Ivanka álszent feminista, és küzdelmének egyedüli célja az önreklámozás.

Haladás vagy kárhozat?

Mennyiben jelent Ivanka jelenléte haladást a nőknek? A képességei alapján került oda, ahová? Nem, őt egy befolyásos ember, az apja tette a hatalom közelébe, hogy tompítsa a róla kialakult képet. És annak a férfinak a felesége, aki hivatalos pozíciója szerint főtanácsadó. Mennyiben feminista tehát? – kérdezik a kutatók, akik rámutatnak arra, hogy Ivankat ezek a témák valójában nem nyugtalanítják. Honlapján sohasem beszélt az egyenlő bérezésről, az üvegplafonról, vagy a nők részmunkaidős foglalkoztatása okozta létbizonytalanságról. A feminizmus önmagában szembenállás a jelenlegi rendszerrel, márpedig ő nem áll szemben semmivel. Épp ellenkezőleg, hamis és veszélyes feminizmust terjeszt.„Ha Ivankának sikerül helytállnia a szakmai életben éppúgy, mint a magánéletben, és egyúttal a feminista küzdelem előnyeit is kihasználja, ezzel messze nem egy újfajta feminista avatart képvisel. Ő egyfajta sarlatán, aki a hagyományos nőiességet és a hím támogatását hirdeti, átitatva egy kis progresszívizmussal” – írta Jill Filipovic író és újságíró a New York Times hasábjain.

Csakugyan Ivanka folyamatosan azt hangoztatja, hogy az anyaság a világ legszebb munkája, majd ezt követi a feleség, testvér, lány sorrend, a „lányok és nők oktatásának és társadalmi egyenlőségének szenvedélyes szószólója” feladatköre a végére marad.

Amikor Ivanka az elnöki íróasztal mellől Twitter-üzenetében azt írja, mennyire fontosnak tartja a női ülőhelyek biztosítását a „hatalom asztalánál”, hívei kommentjükben #Ivanka2020 hashtaggal reagálnak, utalva a következő elnökválasztás időpontjára. Vajon ez lenne a végső cél?

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 960

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.