Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Kihalás fenyeget több mint 500 kaktuszfajt

Központ október 6, 2015 Kávé mellé

A Természetvédelmi Világszövetség hétfői bejelentése szerint kihalás fenyegeti a kaktuszfajok mintegy 30 százalékát, több mint 500 fajt.

fugekaktusz

A veszély a növények és magvaik illegális kereskedelme, a földek mezőgazdasági és ipari használata, az élőhelyeiken folyó települések terjeszkedése számlájára írható – áll a jelentésben. „Az állat- és növényfajok törvénytelen adásvétele a véltnél lényegesen nagyobb mértékű” – közölte Inger Andersen, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) igazgatója a svájci Glandban.

A Nature Plants szaklapban frissen közzétett brit tanulmány szerint a világon létező 1480 kaktuszfaj több mint felét díszítésre, gyógyászati célokra vagy élelmezésre használják. A leginkább Mexikóban honos közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) élelemre szolgáló részeinek tápértéke egy szelet marhahúséval vetekszik – olvasható a tanulmányban.

A kaktusz a száraz vidékek ökoszisztémájának kulcseleme: vize és tápanyagai alapvető szerepet játszanak a táj vadjai és madarai, köztük a kolibri fennmaradásában, de számos rovarfaj túlélése is rajtuk múlik.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 431

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.