Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Kimutatható a vérből, hogy öt éven belül meghalunk-e

Központ február 27, 2014 Kávé mellé

Kimutatható a vérből, hogy öt éven belül meghalunk-e

Finnországi tudósok szerint egy vérteszttel megjósolható, mennyi esélye van egy egészséges embernek arra, hogy meghaljon öt éven belül – írja a Telegraph. A tudósok azt mondták, megdöbbentek azon, hogy egy egyszerű vérvizsgálatból megállapítható, hogy valaki pár éven belül meghalhat, akkor is, ha még teljesen egészséges.

 

Arra jöttek rá, hogy ha négy, vérből kimutatható vegyület (albumin, citrát, alfa-1 savas glikoprotein, nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein) együttes koncentrációjából képzett mutatószám meghalad egy bizonyos értéket, akkor ötször valószínűbb, hogy meg fog halni a páciens öt éven belül. „Ami különösen meglepő, hogy ezek a vegyületek egymástól teljesen különböző betegségekre is reflektálnak, mint például a rákra vagy a szívrohamra. Úgy tűnik, a vérben megjelennek a törékenység jelei” – mondta a finnországi Institue for Molecular Medicine (Molekuláris Farmakológiai Intézet) kutatója, Johannes Kettunen.

A kutatás során több mint 17 ezer egészséges embert monitoroztak, több mint öt éven keresztül. Ez idő alatt 684 ember halt meg. A kutatók arra jutottak, hogy mindannyiuknál hasonló volt az a mutatószám, amelyet a négy bizonyos vegyületből áll össze.

Forrás: origo.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 389

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.