Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Kreatívabbak a mentális betegek

Központ szeptember 16, 2015 Kávé mellé

Újabb vizsgálat, mely az örök mítosz nyomában jár.

Sok történet szól a művészet és a bipoláris zavar, valamint a skizofrénia kapcsolatáról – ez indította a londoni King’s College munkatársait, hogy megvizsgálják, létezik-e valamilyen örökletes kapocs a kreativitás és e zavarok között.

A bananas artist tattoos portraits of her favourite stars onto her favourite fruit before snacking on it.  Illustrator and graphic artist Honey, 32, spends up to two hours puncturing the bananas' distinctive black-and-yellow skin with a safety pin...Honey, who lives in New Jersey, America, says she was inspired by one of her friends, a tattoo artist.  SEE OUR COPY FOR DETAILS...Pictured: Banana art: Patrick Bateman, American Psycho, played by Christian Bale...© Honey/Solent News & Photo Agency.UK +44 (0) 2380 458800.  ***EXCLUSIVE***

A kutatók Robert Power vezetésével 86 ezer izlandi lakos – az ország népességének több mint negyede – genetikai és élettörténeti adatait elemezték: minden egyes embernél kiszámolták a skizofrénia és a bipoláris zavar genetikai kockázati mutatóját. Emellett megnézték, mi a vizsgált személyek hivatása, illetve tagok-e valamilyen műkedvelő klubban – azaz hivatásos vagy amatőr művészek-e.
A Nature Neuroscience című folyóiratban nemrég közölt tanulmány szerint a képzőművészek, zenészek, írók és táncosok 25, a hobbiszerűen művészkedők pedig 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel hordozták a két zavar valamelyikéért felelős génvariánsokat.

Power szerint elképzelhető, hogy a kreativitás genetikai adottság, és amennyiben ártalmas biológiai vagy környezeti tényezőkkel társul, fokozódhat a pszichés megbetegedés esélye.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 338

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.