Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Kultúrafüggő kreativitás?

Központ október 26, 2015 Kávé mellé

A kreativitás kulturális meghatározóit tajvani és kanadai egyetemistákon vizsgálták.

kreativ

Eredeti ötletek akkor születnek, ha el tudunk szakadni a hagyományos gondolkodási sémáktól, a függetlenség és az egyéni teljesítmény megítélése azonban kultúrafüggő.

Kanadai és tajvani kutatók ezért arra keresték a választ, hogy az önállóságot és a versengést előtérbe helyező individualista társadalmak tagjai jobbak-e olyan feladatok megoldásakor, amelyek sablonmentes gondolkodást igényelnek, mint a csoportérdek és az együttműködés értékeit valló kollektivista kultúrákban élők. Vizsgálatukban a Tajpeji és a Montreali Egyetemen folytattak ötletbörzét diákcsoportokkal, majd értékelték az új gondolatok mennyiségét és minőségét, és megnézték azt is, milyen módon adják elő saját, és minősítik egymás ötleteit a tagok.

Az eredmények azt mutatták, hogy az individualista kanadaiak több ötlettel álltak elő, mint a kollektivista tajvaniak, ezen kívül magabiztosabban adták elő az ötleteiket, továbbá több és erősebb negatív megjegyzéssel illették társaikét. Az ötletek minőségétben azonban nem volt különbség a két csoport között, sőt a tajvaniak valamivel színvonalasabbnak is bizonyultak.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 680

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.