Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Legalizálta Skócia a melegházasságot

Központ február 5, 2014 Kávé mellé

Legalizálta Skócia a melegházasságot

Valószínűleg történelmi nap lesz február 4-e az azonos nemű pároknak és a transzneműeknek Skóciában: megszavazták ugyanis a házasságról és élettársi kapcsolatról szóló új törvényt, amely már nem tesz különbséget az emberek között a nemek alapján. Vagyis legalizálták ezzel a melegházasságokat, valamint a transzneműeknek is lehetővé tették, hogy házastárssá váljanak. 

 

A skót parlament 105-18 arányban szavazta meg a törvényt kedden. Jim Eadie parlamenti képviselő azt mondta, hogy a társadalomra nagyon pozitív hatással lesz az új szabályozás, amellyel hozzájárulnak a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű emberek életének teljessé tételéhez. Valódi egyenlőséget jelent az, hogy a házasság nemcsak egy férfi és egy nő között lesz lehetséges – magyarázta. 

A katolikus egyház Skóciában sem ért egyet a melegházasságokkal, így az új törvényt nem támogatják. Az egyes vallási csoportok vezetőit illetve a vallásos hivatalnokokat nem kötelezik arra, hogy olyan ceremóniát vezényeljenek le, amely ellenkezik a világnézeteikkel. De természetesen ők is csatlakozhatnak az újításhoz, ha akarnak. 

Angliában és Walesben már tavaly megszavazták az azonos neműek házasságának engedélyezését, az első esküvőket várhatóan márciusban tartják a briteknél. Skóciában még nem tudni, pontosan mikor járulhatnak oltár vagy anyakönyvvezető elé az első párok, mert a brit parlamentnek még meg kell szavaznia egy kapcsolódó módosítást. Az első skót melegesküvőket ugyanakkor idén valószínűleg megtartják – derül ki a BuzzFeed cikkéből. 

A skót törvények közül törlik azt az előírást is, amely szerint a skót transzneműeknek írásban kell engedély kérniük házastársuktól a nemváltoztatásukhoz. 

Skóciában 1980-ban törölték el a homoszexualitás büntetését, 13 évvel Anglia és Wales után. A bejegyzett élettársi kapcsolatokat 2005 óta engedélyezik. 

Az Egyesült Királyságból már csak Észak-Írországban nem legális az azonos neműek közötti házasság, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem is akarják napirendre venni a kérdést.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 310

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.