Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

LÜKEPÉDIA, AVAGY AMI A WIKIPÉDIÁBÓL KIMARADT

Központ december 27, 2012 Kávé mellé

dinoLÜKEPÉDIA, AVAGY AMI A WIKIPÉDIÁBÓL KIMARADT

DINOSZAURUSZ: Igen sokféle dinoszaurusz létezett, ezért külön tárgyaljuk őket. A növényevő dinoszauruszoknak akkora étvágyuk volt, hogy képesek voltak megenni fejenként akár ötven köbméter karfiolt vagy kelkáposztát is, uzsonnára. Érdekes evolúciós furcsaság, hogy legtöbbjük a nyakával emésztett, ezért folyton korgott a gyomruk. A húsevő dinoszauruszok húst ettek, meg nagy ritkán szójafasírtot. Mindjük közül a legfélelmetesebb a Tyrannoszaurusz rex, alias zsarnokgyík. Ez olyan vad volt, hogy gyakran a saját anyja kloákáját is szétmarcangolta, még tojás korában.

Éltek továbbá tollas dinoszauruszok is, akiknek nem volt könnyű életük, mert társaik folyton gúnyolták őket, és a gonosz dinócsemeték kitépdesték a tollaikat, amikor indiánosdit játszottak.

A dinoszauruszok népes családjába tartozott még a vicces nyusziszaurusz, aki húsvétkor mindig pirosra festette a többiek tojásait, akik ezt nem nézték jó szemmel, és ott taposták el, ahol érték.

Mivel akkortájt még se kábeltévé, se internet nem volt, a dinoszauruszok egyszer csak elkezdtek baromira unatkozni. Ezért összebeszéltek, és a kréta időszak végén, kábé 65 millió évvel ezelőtt, egy esős vasárnap délután fél háromkor kihaltak.

Egyes múzeumokban ma is láthatunk dinoszauruszokat. De nem valami nagy élmény: alig mozognak, és rettenetesen soványak.

INDIÁN: Azért hívják őket indiánoknak, mert a gügye Kolumbusz azt hitte, hogy Indiába jutott, amikor megérkezett hozzájuk a fiúkkal. Már a kezdetektől igen feszült volt a hangulat a telepesek és az indiánok között, mert az őslakosok meglehetősen faragatlanul viselkedtek, kézzel ették a bölénypúpot, és a szalvétát hírből sem ismerték, ahogy Botticelli munkásságát sem. Ez utóbbi főleg az itáliai matrózok körében váltott ki nemtetszést.

Az indiánok a fentieken kívül a kalendáriumot sem ismerték, ezért vannak olyan idióta neveik, mint pl. Fürge Szarvas, Lomha Káposztalepke vagy Messzire Szálló, Mindig Célba Találó Pángalaktikus Kúposfejű Nyílvessző.

Rengeteg kretén szokásuk volt. Hordákba tömörültek, mint az állatok, kiválasztottak maguk közül egy szerencsétlent, levágták kezét-lábát, és kinevezték törzsfőnöknek. Vagy, ha egy indiánnak megtetszett egy másik indián vagy egy fehér ember haja, akkor kérdezés nélkül levágta neki fejbőröstől és hazavitte emlékbe.

Jézus helyett egy Manitu nevű fószerben hittek, és azt gondolták, hogy haláluk után valami Örök Vadászmezőkre jutnak, ahol ki van írva a kapura, hogy uff.

A leghíresebb indián Winnetou, aki szintén nem lehetett egy észkombájn, mert a többi indiánhoz hasonlóan mindig egyes szám harmadik személyben beszélt magáról, mint egy kétéves gyerek. Ezen kívül feltehetőleg faciális idegridegségben szenvedett, mert Karl Marx szerint arcizma se rándult soha.

Aki ennél is többet szeretne megtudni az indiánokról, az lapozza fel a Nagy Indiánkönyvet, vagy üsse be a gúgölbe azt, hogy apacs.

ZONGORA: Először is: valahányszor költöztetni hívnak, mindig az legyen a legelső kérdésünk, hogy van-e zongora, mivel rohadt nehéz.

A zongora egy hangszer, de ez már messziről látszik, mert zongoraformája van. 88 billentyű van rajta; ezt mindig ellenőrizzük le, valahányszor zongorát veszünk, mert amelyiken akár eggyel is több vagy kevesebb van, az gagyi hamisítvány. Az is gyanakvásra ad okot, ha két vagy kilenc lába van, mert az eredeti zongora háromlábú, de ez nem hiányosság, mint, például, egy kutyánál; így találták fel, és kész.

A billentyűkön kívül találhatók rajta pedálok is, amelyek funkcióit nem árt megtanulni, ha zongorázni készülünk.  Elrettentő példaként felhozhatjuk a francia Richard Haggyámán esetét, aki kezdő korában egy bécsi zongoraverseny finisében a fék helyett véletlenül a gázpedálra lépett, és tizenkét vájt fülű melomán nézőt taposott halálra.

A zongora a bérgyilkosok kedvenc hangszere, lévén hogy zongorahúrral remekül meg lehet fojtani bárkit, másodpercek alatt.

Ja, meg zenélésre is alkalmas a zongora, például, lehet rajta állva hegedülni, amikor le van csukva.

HOLD: A Hold a Föld egyetlen holdja, de nincs neve, illetve ez a neve, hogy Hold. Ez olyan, mintha például a Marsot úgy hívnák, hogy bolygó.

Kábé négyszázezer kilométerre van a Földtől, ami elég nagy távolság, pláné biciklivel vagy gyalog. Ha ezt átszámoljuk fényévbe, akkor azt kapjuk, hogy mindössze 1,3 fénymásodpercre van ide. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha, tegyük fel, arab terroristák felrobbantanák a Holdat, azt mi csak 1,3 másodperccel később látnánk.

A Holdnak nincs légköre, ezért nappal is éjszaka van, ami elég lehangoló, valószínűleg ezért se lakik ott senki. Ráadásul a nehézségi gyorsulás csak körülbelül hatoda a földinek, emiatt teniszezni sem lehet normálisan. Habár az is igaz, hogy a Holdnak mindig ugyanaz az oldala fordul a Föld felé, ergo megtörténhet, hogy a másik felén állandóan utcabálok és sörfesztiválok vannak.

Az egyetlen olyan égitest, ahova az ember eljutott. Az akkortájt a karrierje csúcsán levő Louis Armstrong kellett volna menjen, hogy trombitaszóval köszöntse az esetleges holdlakókat, de a kilövés előestéjén belázasodott, ezért az öccse, a kis Neil utazott helyette.

DIÓ: A dió vagy diófa a diófélék vagy diófafélék családjába tartozó nemzetség. A génusz latin neve Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja”. Nem csoda hát, hogy a dió erős afrodiziákum, már Kleopátra is dióolajjal kenegette a szeméremajkát és az aranyerét.

A dió összetétele igen komplex, csak úgy tobzódik ásványi anyagokban és vitaminokban. Sok benne a telítetlen zsírsav és az antioxidáns, ezért a terminátorok is előszeretettel fogyasztják. Kalcium, vas, cink, magnézium, foszfor, réz, mangán, szelén – mind-mind ott lapul a dióban. Szeléntartalmát az elektronikában is hasznosították: mivel a szelén félvezető, ezért az első diódák dióból készültek. Az is nyilvánvaló, hogy a közismert kanadai énekesnő, Celine (ejtsd: szelén) Dion névválasztása sem véletlen.

Néhány tanulmány szerint napi egy uncia (kábé másfél marék) dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Diót fogyasztani sose késő – erre japán kardiológusok jöttek rá, akik szívátültetés vagy by-pass-műtét előtt diógázzal altatják el a pácienst.

A diófa számos házikertben megtalálható. Nem véletlenül, hiszen lombja kövér árnyékot ad, jellegzetes illata belengi a környéket, alatta üldögélni, elmélkedni, olvasgatni, szerelmeskedni, halat pucolni, tyúkot belezni, nyári napokon reggelizni, szipkát faragni, terveket kovácsolni, józanodni rendkívül kellemes. Az öngyilkosok is kedvelik, közülük sokan lógatják fel magukat egy hangulatos diófára.

Dancs Annamari egyszer diónak öltözött egy farsangi mulatságon. Szemtanúk szerint nagyon édibédi volt.

MICHAEL JACKSON: Minden idők legnagyobb előadóművésze. A popkirály. A legfehérebb néger. Az amerikai Zámbó Jimmy.

Milliók rajongtak érte világszerte. Egy brit fejváladék-kutató egyszer kiszámolta, hogy egyetlen Michael Jackson-koncert alatt elfolyt takony- és könnymennyiség háromnegyedig töltene meg egy olimpiai medencét.

Thriller című albuma több mint százmillió példányban kelt el világszerte, ez vitathatatlan rekord. Persze, a nyolcvanas években még nem lehetett zenét letölteni a netről, és a bakelitlemezt sem lehetett lemásolni otthon, maximum a borítóját vékony zsírpapírra.

Híres tánca a moonwalk, amikor úgy megy, mintha jönne, de nem olyan nagy kunszt, néhány deci szilvapálinka után frissen felmosott linóleumon viszonylag könnyű megcsinálni.

Az amerikai titkosszolgálat (United States Secret Service) emberei végeztek vele, akárcsak annakidején Marilyn Monroe-val, ráadásul ugyanabból az okból kifolyólag: a híres színésznőhöz hasonlóan Michael Jackson is az elnök titkos szeretője volt.


Share Button
Ennyien olvasták: 477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.