Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

LÜKEPÉDIA, AVAGY AMI A WIKIPÉDIÁBÓL KIMARADT

Központ január 14, 2012 Kávé mellé

wiki

Január 15 – a Wikipédia napja:

LÜKEPÉDIA,
AVAGY AMI A
WIKIPÉDIÁBÓL
KIMARADT


 

PARADICSOM

A parapszichológiával ellentétben a paradicsomban nincs semmi különleges, mivelhogy dicsom nem is létezik. A paradicsomot a XIV. században fedezte fel egy flamand vándorremete Alsó-Mongóliában, de utóbb kiderült, hogy nem is paradicsom volt, hanem egy huncut avokádó, amely paradicsomnak álcázta magát.

A paradicsom szervezetünk számára igen hasznos, mivel rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, amilyet például a kakastöke-pörkölt nem. Latin neve Tomato l. tomato rex, de ma már nem használja. A zárvatermők családjába tartozik, de ezzel nem megyünk semmire. Állítólag zöldparadicsom is létezik, de várjuk ki, amíg megérik, mert nem biztos.

Fő ellensége a paraszt, aki hónapokig gondozza, locsolgatja, aztán egy hajnalon, amikor a paradicsom még alszik, orvul leszedi, és jó drágán eladja nekünk a piacon.

Felhasználási területe igen szerteágazó, főzhetünk belőle lecsót, mártást, vagy megtölthetjük körözöttel. Ez utóbbi esetben célszerű előzőleg kivájni. De unaloműzésre is jó a paradicsom, például, ha néhány órára berakjuk a mélyhűtőbe, s aztán figyeljük, ahogy kifagy. Egyesek keltetőgépbe szokták tenni, ebből lesz a paradicsommadár. Cseppfolyós állapotában vodkával keverve bloody mary-nek hívjuk, de inkább igyuk meg.

LEPRA

A lepra egy nagyon csúnya betegség, amely cseppfertőzés és szájhagyomány útján terjed. A középkorban élte virágkorát, akkoriban tök trendi volt leprásnak lenni, egyre-másra nyíltak a lepraklubok.

Legkönnyebben úgy fertőződhetünk meg, ha leprás ember manikűrkészletét használjuk, közelről nézünk leprásakról szóló dokumentumfilmet a Discoveryn, vagy ha megharap egy leprás cápa.

A lepra hányingerrel és hőemelkedéssel kezdődik, aztán másnap elkezdünk rohadni. De ne essünk pánikba, és főleg ne feledkezzünk meg a higiéniáról: a levált testrészeinket ássuk el a kertben, gennyedző csonkjainkat pedig hintsük be vastagon nullásliszttel.

Ha leprás nővel szeretkezünk, utána mindig mossunk kezet szappannal.


 

VARKMENIZMUS

A varkmenizmus egy hepesszív filozófiai irányzat a múlt század elejéről. Lényege, hogy tagadja az akkortájt uralkodó hemiteisztikus krotobanciát, és a nontriviális parszájzukkot nevezi meg mint helikoidális zökkedményt. Ugyanakkor szembehelyezkedik az elavultnak vélt kratatoszi struktúrával, és fennen hirdeti az egyén gnosztikus transzpucizmusát. Bírálja a pszeudonanizmust, de azért átvesz dolgokat a kandroidtrop Mokoc-elméletből. Ami egyúttal a vég kezdete: több ágra szakad, melyek közül egyedül a hümercizmus lenne említésre méltó, de ilyen szó nincs is.


 

KÍNA

A világ legnépesebb állama. Olyan sokan vannak, hogy a Földön minden ötödik ember kínai, Kínában viszont szinte mindenki. Hatalmas ország, ez főleg földrajzórán jön jól, mert könnyű megtalálni a világtérképen.

A kínaiak zöme buddhista vallású. Buddha egyfajta ázsiai Jézus, csak sokkal kövérebb. Négernek született, de később egy fügefa alatt ülve, keresztrejtvényfejtés közben megvilágosodott. Épp az új Nirvana-albumot hallgatta a kínai piacon vásárolt walkmanjével, amikor hirtelen kifehéredett.

Kína államformája népköztársaság, hivatalos nyelve a mandarin, egyben ez az ország hivatalos gyümölcse is. Szécsi Pál a Halak jegyében született, de ez nem tartozik ide.

Rengeteg érdekes dolgot találtak fel a kínaiak, ilyen például a puskapor, a pudingpor, a papír és a selyem, bár ez utóbbiról a selyemhernyónak más a véleménye. Ők találták fel az iránytűt és a körkötőtűt is. Ezzel szemben sok más területen elmaradottak, elég azt megemlíteni, hogy a mai napig ceruzákkal esznek evőeszközök helyett.


 


ANAKONDA

Maga az anakonda szó tamil eredetű, akárcsak a damil, és elefántgyilkost jelent, ennek fényében már nem is tűnik annyira eredeti ötletnek az a kis herceges rajz az elefántot nyelt kígyóval. Az viszont tény, hogy az áldozatát mindig egyben nyeli le, habár vannak fogai; a herpetológusok szerint egyszerűen lusta rágni.

A valaha elejtett legnagyobb anakonda 11,43 méter volt. Ennél nagyobb példányok már csak a horrorfilmekben vannak.

Húsa gazdag proteinben és vitaminokban, viszont nehéz megfogni. Próbálták háziasítani, ami nem sikerült résmentesen, ugyanis a falánk óriáskígyók rendszerint megreggelizték az anakondást, amikor hajtotta ki őket a mezőre tapírt enni. Hobbiállatként való tartása sem javallott, mert horkol, és büdös a szája.

Az anakondák párzása leginkább egy tál gigantikus spagettire hasonlít, mert a nőstény anakonda egyszerre vagy tíz hímmel fetreng, valójában ők találták ki a gruppenszexet.

A kolumbiai parasztok egyik kedvenc csemegéje a töltött anakonda vagy más néven Wellington-kígyó, amikor az anakondát pukkadásig etetik disznóval és gombával, felfűzik egy XXL-es nyársra, majd lassú és hosszú tűzön ropogósra sütik.


 

SPENÓT

Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác és paraj. Ilyen alapon a karajt is hívhatnák skenótnak, de nem teszik.

Kelet-Európába a törökök hozták be a XVI. században, de ők a mai napig sem eszik, hanem a feneküket törlik ki vele, ezért utálják annyira a gyerekek a spenótot, főleg a török gyerekek.

Bornemissza Anna híres szakácskönyvében rengeteg spenótos recept van, íme, az egyik: „Pucováld meg az spinácot alapos gonddal, oszt hánnyad bé fertályórára hideg tehényhús-lébe, hadd mecseredjék kicsinyég. Közben végy egy czifra fácányt, bőrit vond le, belit rontsd ki kés fokával, s főzzed eczetes vízben, míg megkékedik, ekkor rogyasszad belé az kifacsart spinácot meg egy gömbölyeg tehényfaggyat. Vágjad le az ökörnek orrát, dörzsöljed írósvajjal, gyömbérezd meg, és csináljad bé azt is az spinácba az fácány mellé. Metélj tárkonyt es hezzá, sűríccsed jóféle göbösgaluskával. Teregessed lapas tángyérra, s tégy fölibe levendulás tükörtikmonyt és rántott pocokszügyet. Pudvás szömörcsögkarikákkal vagy az berbécsnek szemivel ornáljad.”

Bornemissza Anna gyerekei sem szerették a spenótot.


 

HÁNYÁS

A szájon át történő tápanyag-exodust hányásnak vagy vomitusnak nevezzük, maga a termék a hányadék vagy hányat, melynek állaga, színe, szaga és textúrája elsősorban attól függ, hogy előzőleg miket ettünk-ittunk.

A hányásnak különféle kiváltó okai lehetnek, de a leggyakoribb a túlzott alkoholfogyasztás vagy a különböző alkoholos italok nem megfelelő keverése, mint például húsvétkor a házi bor – sör – tojáslikőr – diópálinka – sör – konyak – sör egyveleg. Ezen kívül agydaganat vagy sugárkezelés miatt is lehet hányni, de akkor már inkább a piától.

Terhesség alatt jelentkezik a reggeli hányás (vomitus matinalis), valamint az ehhez szorosan kapcsolódó ún. szimpátiahányás (vomitus sympathiae), amikor a szerető férj szándékosan állatra issza magát korán reggel, hogy együtt tudjon hányni a feleségével.

A szimpátiahányást kivéve a hányás magányos műfaj, lehetőleg mindig vonuljunk el, ha nem szeretnénk utólag szemrehányást kapni, bár vannak, aki arra is hánynak, fittyet.

Veszélyes is lehet a hányás, nagyon részeg emberek képesek az ágyban fekve álmukban hányni, ez a vomitus deliriosa vagy köznapi nyelven hánykolódás.


 


VAN GOGH

A híres holland piktor mindössze 37 évet élt, ráadásul valamennyi képét élete utolsó öt évében festette. Nem volt az a kimondott menedzseralkat, egyetlen festményt tudott csak eladni, de valójában azt sem adta el, hanem elcserélte egy marék dohányért és három kiló krumpliért.

A fiatal Vincent nem nagyon találta a helyét a világban, dolgozott kárpitosként, felcserként, vízdíjbeszedőként, különféle kikötői lebujokban is fellépett mint nőimitátor, aztán 32 éves korában véletlenül rájött, hogy tud festeni. Ezt követően megszállottan dolgozott, akár napi két-három képet is festett, sőt, rengeteg művét „túlfestette”, mert nem vette észre, hogy már készen van.

A kor híres festői közül csak Gauguinnel haverkodott, amíg csúnyán össze nem rúgták a port, ugyanis egy este pizzát rendeltek, és nem tudták eldönteni, hogy mennyi borravalót adjanak a futárnak. Van Gogh lesmucigozta a barátját, és a papucsát is hozzávágta. Gauguin erre sértődötten elszaladt, Van Gogh pedig mérgében kiharapott egy darabot a saját füléből. Csak fokozta dühét, hogy normál kecsápot vittek a pizza mellé, pedig ő kihangsúlyozta a levelében, hogy csípőset kér.

Ekkortájt már kezdett elborulni az agya, reggelente gyakran arra a látványra ébredt, hogy az ablak előtt áll, és fest. Elmegyógyintézetbe vitték, ahol állandóan összemázolta a folyosók falait, ezért inkább kizavarták délutánonként a kertbe kerítést festeni, amikor nem esett az eső.

Aztán egy éjjel megszökött a vigyorgóból, hazament a régi szobájába, és rövid tépelődés után mellbe lőtte magát. Nem halt meg egyből, hajnalig az ágyán fekve pipázott; lenyűgözte a látvány, ahogy a mellkasán tátongó lyukból száll fel a füst. Ma ez lenne a leghíresebb képe, de sajnos már nem tudta megfesteni, mert napkeltekor kivette a szívét, és megette. Sátáni vigyorba merevedett arccal találtak rá, a szája sarkában fityegő aortával.


Share Button
Ennyien olvasták: 873

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.