Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Magány: a 21. század népbetegsége?

Központ július 22, 2016 Kávé mellé

Napjainkban a magány érzete egyre több embert kerít hatalmába, valóságos járványként terjed, és a régi hiedelemmel ellentétben már nemcsak az idősebb generációt sújtja, hanem a kutatások szerint egyre több fiatal is érzi úgy, hogy krónikus magányban szenved.

magany

Talán nem is létezik olyan ember, akire soha nem borult volna rá e sötét gondolat. Ennek rengeteg oka lehet: elveszítjük társunkat, elhagyjuk szülőföldünket, idegen városba költözünk, vagy az a személy, akiben teljes mértékben megbíztunk, váratlanul kilép az életünkből, faképnél hagy.

„A magány a legáldáshozóbb állapot, amely az embert elérheti…” állítja ezt Gabriela Marquez a Száz év magány című világhírű regényében. Ez persze 1967-en volt, amikor még olyan pozitív képzeletek társultak a magányhoz, mint az erő, a hősiesség, a határtalan fantázia és az alkotó kreativitás.

Aztán telt-múlt az idő, a filmvászonról lassan eltűntek a magányos hősök, akik egyedül küzdöttek meg a gonosz ellen, helyüket pedig felváltották a családapák, vagy a bonyolult lelkületű szinglik, akik a magánnyal vívnak örök harcot.

Nagy a tét

Ma már a magány is a veszélyes rizikófaktorok sorait képezi, akárcsak a dohányzás, az elhízás vagy a levegőszennyezettség. A kutatások alátámasztják, hogy az elszigetelt életmód egyértelműen megrövidítheti az életet, jobban, mint napi tizenöt cigaretta elszívása, vagy tíz-húsz plusz kiló felszedése.

Mikor beszélhetünk magányról?

Ennek fogalma, személytől függően, többféleképpen közelíthető meg. Ott van például a híres Robinson Crusoe története, aki a körülmények áldozata, és így él teljes elszigeteltségben embertársaitól. Megdöbbentő tény azonban az, hogy napjainkban nemcsak börtönjelentésekben, hanem a virtuális életben is olvashatunk ehhez hasonló állapotról, civil emberek „tollából”.

Egy Londonba költöző fiatalember arról számolt be, hogy család, barátok és nyelvismeret nélkül „Európa első számú magány-fővárosában” érezte magát eleinte.

Társas magány: milyen az?

Egyaránt érinti a látszólag sűrű társadalmi kapcsolatokkal rendelkezőket vagy a párban élőket is, ha a kapcsolat minősége hagy maga után némi kivetnivalót. Ennek tipikus példái az olyan házasságok, ahol a felek már képtelennek együtt élni, az intimitásra koncentrálni, egy olyan „szövetség” kialakítására, ahol a bizalom jelen van, ennek ellenére mégis együtt „szenvednek”.

Együtt, mégis külön utakon

Vitathatatlan: az, hogy tartozzunk valakihez, épp olyan alapvető szükségletünk, mint az éves, ivás, alvás, na meg a levegő. Akkor mégis miért leszünk világszerte nemtől és kortól függetlenül egyre magányosabbak?

A legfőbb ok talán a modern társadalmi változásokban rejlik. Egyre többen költöznek külföldre jobb és gazdagabb élet reményében, ezzel elszakadva a szeretteiktől, egyre többen házasodnak későre (ha házasodnak), sok az egyke, vagy a gyermektelen pár, a nők egyre később vállalnak gyereket, és így tovább.

Az egyedüllét tanulható?

A bezárkózás, a másokkal szembeni bizalmatlanság a kapcsolatokat hamar romba döntheti, így a magány ördögi körré válik, amiből nehéz kilépni. Egyre gyakrabban hallani azonban a magánykutatásokban arról, hogy igenis lehet gyógyítani, amiben hatalmas szerepe van a szülőknek és az iskolai oktatásnak, a szocializálódás folyamatának.

Sajnos a legtöbb magányos ember tétlenül, kívülről várja a megváltó segítséget, holott saját magának kéne megtennie az első lépést, felhagyni a passzív hozzáállással és élnie az életét.

Okos egyedüllét

A legnagyobb szolgálatot a magány feloldásához az egyedül töltött idő szépségének a felfedezése teszi lehetővé. Sok történet igazolja, ha egyedül csinálunk valamit, felerősödnek az érzelmek: többet látunk, több minden veszünk észre, több idő jut a szemlélődésre, így lehet a legjobban megismerni természetünk mélységeit, annak társas jellegét. Pozitív visszacsatolásként pedig jótékonyan hat a másokkal való kapcsolatteremtés képességére!

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1005

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.