Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Magányos farkasok, örök szinglik

Központ szeptember 12, 2016 Kávé mellé

Akik félnek IGENT-t mondani

2

Vannak emberek, többségében férfiak, akik képtelenek a tartós, mély kapcsolatok kialakítására. Vagy a szabadságuk elvesztésétől rettegnek, vagy nem mernek hosszú távra dönteni és ezért felelősséget vállalni. Folyton újabb kalandokba bonyolódnak, de valójában nem az igazit, hanem önmagukat keresik.

Elköteleződni egy életen át

Az elköteleződés azt jelenti, hogy szabad akaratból összekötöm a sorsom egy számomra ideális személlyel, önként lemondok az élet kínálta alternatívákról, azaz tudom, hogy lehetne más is a párom, de én hozzá ragaszkodom, hiszen őt szeretem.

Napjainkban több tényező is csökkenti az elköteleződés iránti vágyat. A kilencvenes évektől elárasztanak bennünket a szexuális tartalmak és ingerek. Az internet és a közösségi oldalak jóvoltából minden percben úgy érezhetjük, hogy a meglévő kapcsolatunknak számtalan más opciója lenne. Leértékelődik, amink van, ha kiderül, hogy lehetne jobb, sőt, még annál is jobb. A párok között irreálisan rövid idő alatt lejátszódik az érzelmi és szexuális kiábrándulás, még azelőtt, hogy megismernék egymás személyiségének mélyebb rétegeit. Sokan pedig olyan komoly önismereti hiányossággal rendelkeznek, hogy még életük egy adott pillanatában sem tudják, ki a jó társ számukra, nemhogy évtizedekre előre tervezve.

Szerencsére a korábbi évszázadokkal ellentétben már nem kell kényszerből, társadalmi vagy családi nyomásra megállapodnunk. Viszont a mai napig meg kell küzdenünk a házassággal kapcsolatos sztereotípiákkal, rossz beidegződésekkel, melyek azt sugallják felénk, hogy az elköteleződéssel elveszítjük szabadságunkat, függetlenségünket. Lezárul egy életszakasz, hiszen a döntésünknek súlya, felelőssége van. De az önként vállalt hűség, a szabad választásból született elköteleződés, ami valódi szereteten, megbecsülésen és ragaszkodáson alapul, igazi érték, nem elvesz belőlünk, hanem gazdagítja életünket.

3

Az anya-fiú kötődés erősen meghatározza a párkapcsolatot

Az anya alapvető funkciója a feltétel nélküli elfogadás és a szeretet kimutatása a gyermek felé. Tőle tanulja meg a gyengédséget, az érintés művészetét, az érzelmek adásának és fogadásának képességét, és azt, hogy a szeretett ember mellett biztonságban érezzük-e magunkat, vagy folyamatosan rettegünk az elvesztéstől.

Alain Braconnier francia pszichológus Anya és fiú című könyvében öt kategóriába sorolta az anyatípusokat és ezzel együtt a fiúk tulajdonságait, kötődési nehézségeit is osztályozta.

  1. A rajongó anya életének egyetlen értelme a gyermek, akire ideálként tekint. Fia önbizalommal teli és magabiztos, párkapcsolatában az anyjától kapott feltétel nélküli szeretetet és rajongást keresi, de sokszor kerüli az erős, független nőket.
  2. A távolságtartó anya saját félelmei miatt nem engedi közel magához gyermekét sem lelkileg, sem fizikailag, így szeretethiányban felnövő fia nem bízik a nőkben, sokszor cinikusan viselkedik, hogy ne érezze magát kiszolgáltatottnak.
  3. A mindentől óvó anya túlzó érzelmekkel próbálja magához kötni gyermekét, aki felnőttként olyan partnert keres, aki anyáskodik felette és terelgeti őt.
  4. A férfigyűlölő anya állandó harcot vív a fiával, akit mindenre alkalmatlannak tart. Fia „fél” a nőktől, és olyan domináns partnert keres, aki mellett alárendelt szerepben élhet.
  5. Az elég jó anya kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolatot épít fiával. Figyel gyermekére, de saját szükségleteit, álmát nem adja fel. Fia szereti, tiszteli, a tőle kapott minta alapján keresi a megfelelő társat.

Vendégként a Földön

Jellemző az, hogy akinek soha nem volt stabil pont az életében, legyen az a család, barátok vagy az iskola, és még az édesanyjával sem sikerült valódi szeretetetkapcsolatot kialakítania, évtizedeket élhet le abban a tudatban, hogy jobb nem kapcsolódni senkihez, mert akkor könnyebb és kevésbé fáj. Minden költözés trauma a gyermek lelkében, a sokszor otthon váltóknál gyakran előfordul, hogy felnőttként sem ereszkednek mély kapcsolatba.

A siker ára. Nem kell, aki visszahúz

Sikeressé vált emberekre gyakran jellemző, hogy életkörülményeik (karrier, anyagi helyzet) vagy külsejük megváltozásával gyökeresen új alternatívák kínálkoznak fel számukra a párválasztás terén. Míg korábban észre sem vették őket, most úgy érezhetik, hogy megnövekedett rájuk a „kereslet”. Olyanok közelednek feléjük, akikről korábban álmodni sem mertek volna. Előfordul, hogy azelőtt egyfajta szorongás talaján hoztak döntést, most viszont, a frusztráció elmúltával, azon kapják magukat, hogy akár találhatnának jobbat is meglévő partnerüknél. Statisztikai tény, hogy a sikeressé válók hálát éreznek társuk iránt, mégsem akarnak vele maradni. Inkább olyanokhoz kapcsolódnának, akiket a csillogásban ismertek meg, és nem látják korábbi, esendő énüket. Komoly önismeret és önelfogadás kell ahhoz, hogy felvállaljuk magunkat a múltunkkal együtt, és akár évekig is várjunk arra a társra, aki a teljes személyiségünket elfogadja és szereti.

Szenvedélyek rabságában

A pezsgő, de valójában felszínes és üres éjszakai élet azt az illúziót keltheti, hogy biztonságban vagyunk, nem kell senkinek sem kiszolgáltatni magunkat. A folyton keresők mindig a jó tágabb határait kutatják, és valljuk be, a kínálat széles, nem nehéz izgalmasabbat, szexisebbet találni meglévő párunknál. Természetes, hogy az új jobban felcsigáz, mint a régi. Ugyanakkor érdemes azon elgondolkodni, miért szeretnénk még több partnerhez felületesen kapcsolódni, a horizontot tágítani ahelyett, hogy bár sokkal nagyobb munkával, de egyvalakit megismernénk jobban, vagyis vertikálisan mélyítenénk a kapcsolatot. A felelősség és kötöttségek nélküli élet könnyebben követhető példa, mint küzdeni, folyton tenni a kapcsolatért. Aki mindig új után vágyik, nem az igazi társat, hanem valójában önmagát keresi.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 777

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.