Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Magyar módszer mentheti meg Schumacher életét

Központ január 6, 2014 Kávé mellé

Magyar módszer mentheti meg Schumacher életét

Csókay András professzor felajánlotta segítségét a Michael Schumacher életéért küzdő francia orvoscsapatnak.

 

Mint ismeretes, a hétszeres Forma-1-es világbajnokot múlt vasárnap érte baleset a franciaországi Méribelnél, ahol eredetileg születésnapját ünnepelte volna családjával és barátaival. Az egyetemi klinika orvosai és Sabine Kehm, Schumacher menedzsere már napok óta nem adtak újabb tájékoztatást állapotáról. Mindez azt valószínűsíti, hogy a mesterséges kómában tartott korábbi versenyző állapotában egyelőre semmilyen változás nem történt. A menedzser korábban azt közölte: a kezelőorvosok csak akkor tesznek újabb bejelentést, ha „valamilyen döntő változás” áll be a beteg állapotában.

A budapesti Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa, Csókay András professzor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, telefonon és e-mailben tájékoztatta a grenoble-i klinika orvosait arról az úgynevezett éralagút-módszerről, amelyet kifejlesztettek. A magyar szakember hozzátette, nagyon megoszlik az idegsebészek véleménye arról, hogy ebben a súlyos helyzetben mi a célravezető megoldás. A professzor tájékoztatása szerint amikor az agynyomás kritikussá válik, két út van: leemelik a koponyatetőt vagy a konzervatív módszert alkalmazzák, amely hűtést, vízelvonást és egyéb intenzív terápiás módszereket jelent.

Csókay elmondta, a konkrét nyomásértékeken múlik, hogy érdemes-e elvégezni ezt a műtétet. „Ha tartósan, két-három órán át 25 higanymilliméter felett van az agynyomás, mi akkor eltávolítjuk a koponyatetőt, és az éralagút-módszer csak ekkor alkalmazható”.

A professzor hozzátette, hogy a döntést a grenoble-i klinika orvosainak kell meghozniuk, mivel ők ismerik a beteget, ők ismerik a CT-képet, ők látták a koponyaűri nyomásokat. „Az ember csak felajánlja a segítséget, de nekik kell kimondani a végszót. Nagyon úgy néz ki, hogy itt nagyon komoly agyduzzadás van” – fogalmazott a magyar szakember.

forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió – 180 perc

 

Share Button
Ennyien olvasták: 329

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.