Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

Megállíthatatlanul olvad az antarktiszi jég

Központ január 14, 2014 Kávé mellé

Megállíthatatlanul olvad az antarktiszi jég

Megállíthatatlanul olvad egy hatalmas antarktiszi gleccser, amely húsz év alatt egymagában akár egy centiméterrel is megemelheti a tengerek szintjét – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

 

Az Antarktisz nyugati térségében található Pine Island-gleccser egyre gyorsabban zsugorodik: az évezred elejétől kezdve körülbelül tíz kilométerrel rövidült meg – írták a Grenoble-i Egyetem Gleccserkutató és Geofizikai Intézetnek munkatársai aNature Climate Change tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

Az olvadás az elmúlt évtizedek alatt ráadásul fel is gyorsult – magyarázták a kutatók. Átlagosan 20 milliárd tonna jég vált évente vízzé 1992 és 2011 között, ez a mennyiség pedig a nyugat-antarktiszi jégtakaró teljes olvadásának 20 százalékát teszi ki.

A tanulmány szerint azzal kell számolni, hogy a gleccser éves jégvesztesége 100 milliárd tonnára is nőhet, ebből pedig a tengerszint 3,5 millimétertől akár egy centiméterig is terjedő emelkedése következhet a tudósok számításai szerint.

A tengerszint 2010-ben 3,2 millimétert, vagyis kétszer akkorát emelkedett, mint az elmúlt, nagyjából két évtizedben. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC)legutóbbi, szeptemberben közzétett jelentésében abból indult ki, hogy 2100-ig a tengerszint emelkedés 26-82 centiméterre rúghat, amely a jövőben a szigetek és a tengerparti városok lakosságát fenyegetheti.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 298

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.