Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Meghökkentő emberek nyomában

Központ augusztus 23, 2016 Kávé mellé

Rövid volt az éjszaka? Ingerlékenynek és kimerültnek érzi magát? Semmi oka panaszra, gondoljon csak arra, hogy lehetne rosszabb is. Egy férfi például negyvenhárom éve nem alszik. Ő is a világ legfurcsább embereinek a sorát gyarapítja.

Több évtizede ébren

Thai Ngoc

1973-ban különös dolog történet: a vietnami Thai Ngoc nevet viselő férfit erős láz kínozta, azóta álmatlanságban szenved, negyvenhárom éve ébren van. Próbálkozott már gyógyszerekkel és alkohollal, de végül elege lett és elfogadta a „lehetetlent”. Azt írják róla, hogy különös életmódja csak a máját és a szívét kezdte ki, és mostanában kissé nyugtalan. Azt, hogy még mindig él, az úgynevezett mikroalvásnak köszönheti, ami ugyanaz az állapot, mint amikor valaki elalszik vezetés közben. Az éjszakái igencsak szorgosan telnek, horgászik, tesz-vesz a ház körül, ha pedig nincs munka, cigarettázik és teázással köszönti a napfelkeltét.

A férfit több tévéstáb követte már heteken keresztül, az ausztrálok háromezer dollárt ajánlottak fel neki, hogy másfél évig filmezzék Ausztráliában, de Thai Ngoc visszautasította az utat, mondván: „Mit csinálnék ott éjszakánként? Itthon legalább hasznosan töltöm az időt. Ha megbetegednék az alváshiánytól, és Vietnamban nem tudnának meggyógyítani, elfogadnám ezeket a meghívásokat. De egészségesnek érzem magam, dolgozhatok anélkül, hogy elfáradnék. Hála az álmatlanságnak, a nyolchektárnyi pusztából zöld, termékeny földet varázsoltam.”

Mr. Mindenevő!

Tizennyolc bicikli, tizenöt bevásárlókocsi, hét tévé, hat csillár és egy pár síléc, néhány említésre méltó dolog, amit élete során megevett a francia Michael Lotito, aki az átlaghoz képest kétszer vastagabb falú gyomorral és belekkel született. A Guiness-rekordok könyvébe azzal került be, hogy két év leforgása alatt – alkatrészként, ledarálva – elmajszolt egy kisrepülőgépet, és a vasban gazdag táplálékot olajjal és vízzel öblítette le.

Michel-Lotito

Különös étvágyával tizenhat éves kora óta sokkolta az embereket, harminc év alatt kilenc tonna fémet fogyasztott el. 2007-ben, ötvenhét évesen halt meg. Egyik híres mondása volt: „Ha banánt eszem, piszkosul ég a gyomrom.”

Ismeretlen félelem

Késő este van, egy nő sétál át gondtalanul a parkon, amikor egy férfi megszólítja. A nő gyanútlanul odamegy, mire a férfi kést ránt elő és megfenyegeti, azonban az áldozat szemében a félelem legkisebb lángja sem jelenik meg, kedvesen és mosolyogva csak annyit mondd: „Ha megölsz, az Úr angyalával kell szembenézned.”

Az eset 20 évvel ezelőtt történt, a nő kilétét homály fedi, a sajtóban S.M. néven szerepel, jelenleg negyvenhat éves, háromgyerekes anyuka, aki képtelen a félelemre, mivel az agyának az érzelmekért felelős területet, az amigdalája, az úgynevezett Urbach-Wiethe-kór miatt, hibásan működik. Szakemberek sokáig kísérletezek vele, elvitték egy szanatóriumba, amely ma turistalátványosság, mert állítólag kísértetek lakják, a látogatókat pedig jelmezesek ijesztgetik. Horrorfilmeket nézettek vele, kígyók és óriáspókok közé küldték, de remekül érezte magát. Gyerekkorában még félt a sötéttől, de ma már mások arcán sem ismeri fel az ijedtséget. Valóságos csoda, hogy még él, hiszen a félelem a túlélést szolgálja, az véd meg a stresszes, veszélyes helyzetektől.

Kötélidegek

Eskil Rønningsbakken satte verdensrekord på Kjeragbolten, håndstående på 4 stoler.

„Akkor élek, amikor egyensúlyozom. Minden más csak várakozás”- vallja a norvég egyensúlyozóművész, Eskil Ronningsbakken. Elképesztő magasságokban borzolja a kedélyeket: ezerméteres mélység fölött kifeszített köteleken biciklizik fejen állva, karikán, székeken, rúdon áll kézen a szakadék szélén, két hőlégballon között kötéltáncol, vagy háttal ül a biciklin, és nyolcvannal legurul egy szerpentinen. Mindezekről fotók is készülnek, volt olyan mutatványa, amit negyvenszer ismételt meg, mert elégedetlen volt a kameraállásokkal.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.