Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Mi a szociális fóbia?

Központ szeptember 24, 2018 Kávé mellé

Tudta-e?

  • Gyakran társul depresszióval a szociális szorongás.
  • Egymással is kombinálódhatnak a különböző szorongásos kórképek (például a pánikzavar agorafóbiával és/ vagy szociális fóbiával).
  • Vizsgálatok szerint az emberek 6-7% szenved szociális fóbiától.

A szociális fóbia több mint gátlásosság vagy egyszerű szégyenlőség, amit mások jelenlétében érzünk, viszont nem téveszthető össze a mizantrópiával sem. A mizantróp olyan személy, aki kerüli az embereket, és gyűlöli vagy megveti embertársait.

Egy olyan szorongás a fóbia, amely egy jól meghatározott, de nem veszélyes helyzetben alakul ki. Az érintett személyek ezeket a helyzeteket félelemmel vészelik át, és mindenáron próbálják elkerülni. Kifejezett gyengeség, heves szívverés, gyakran másodlagosan kialakuló halálfélelem, megőrüléstől vagy kontrollvesztéstől való félelem a kísérő tünete. Nem szükséges a konkrét, félelmet kiváltó szituációba kerülni, elegendő a fóbiát okozó helyzetre gondolni, hogy a szorongás tünetei aktiválódjanak. Nagyon sokféle fóbia létezik napjainkban, pókfóbiától kezdve a liftfóbián át az autóvezetési fóbiáig.

Azok a személyek, akik szociális fóbiától szenvednek, kerülik a szociális/közösségi helyzeteket, amely mögött az alacsony önértékelés és a kritikától való félelem húzódik meg. Könnyen elpirulnak társas helyzetekben, vagy akár kézremegés, hányinger vagy vizelettartási nehézségek is jelentkezhetnek. A betegség másodlagos tünetei ezek a megnyilvánulások, viszont olyan kínzóak lehetnek, hogy az érintettek ezeket tekinthetik az alapvető problémának, és nem magát a megmérettetéstől való félelmet.

A szociális fóbia diagnózisa:

  • Egy vagy több szociális helyzetben észrevehető a tartós félelem, ahol más emberek figyelmének van kitéve (pl. vizsgázás, felelés, munkahelyi beszámoló megtartása stb.) Attól fél az érintett ezekben a szituációkban, hogy a viselkedése, vagy a szorongás jelei miatt zavarba jön, vagy akár megalázó helyzetbe kerül.
  • Majdnem minden esetben azonnali szorongásos választ provokál, pánikroham formájában, amennyiben a fent említett helyzetek bármelyikébe kerül az érintett.
  • Felismeri a személy, hogy a félelme túlzott vagy ésszerűtlen.
  • Elkerüli ezeket a félelmeket kiváltó helyzeteket, vagy intenzív szorongással éli meg.
  • Jelentősen kihat a szokványos napi tevékenységre, tanulmányi vagy munkateljesítményre, a társas aktivitásra és kapcsolatokra, az ezekben a helyzetekben előrevetített szorongás és az ezzel járó viselkedés.

Hogyan alakul ki a szociális fóbia?

Többnyire arra vezethető vissza a kialakulása, hogy a személy élete valamely pontján olyan társasági helyzetbe került, amelyben kínosan érezte magát, úgy érezte, megszégyenült. Ez a megsemmisítő kínos érzés összekapcsolódik a kellemetlen helyzettel, és elindul az ördögi kör. Ha legközelebb is ugyanabba vagy hasonló helyzetbe kerül, már rögtön előrevetíti a kritika és a kudarc lehetőségét, és egyfajta bénultsággal éli át. Elkerüli az ilyen helyzeteket a továbbiakban, mintsem szembenézzen velük, és legyőzze azokat. Lehetséges kezelni és legyőzni ezeket a fóbiákat, hiszen ez csupán egy rosszul kondicionált tanulási folyamat, amelyet vissza lehet fordítani. A pszichoterápiás módszerek segítik a szociális és egyéb fóbiák legyőzését, és a mögöttük álló félelmek korrigálását.

A szociális fóbia nagymértékben kihat az életminőségére, az élettér jelentős beszűkülését eredményezve. Miért ne változtatna rajta, ha van rá lehetősége?!

Gál Erika Noémi

Share Button
Ennyien olvasták: 1119

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.