Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Minden éjszaka tűzijátékot láthatunk, ha mostanában felnézünk az égre

Központ augusztus 10, 2014 Kávé mellé

Minden éjszaka tűzijátékot láthatunk, ha mostanában felnézünk az égre

Érdemes lesz a következő hetek éjszakáin huzamosabb ideig kémlelni az éjszakai égboltot ugyanis a Delta Aquarid meteorvihar lenyűgöző tűzijátékot varázsol az égre.

     

 

A közvélemény főleg a Perszeidák meteorrajt ismeri a legjobban, melynek szülőégitestje a 109P/Swift-Tuttle üstökös. Radiánsa a Perszeusz csillagkép területén van, maximuma augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszakára esik, a köztudatban emiatt augusztus a hullócsillagok hónapja. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.

Jó tudni azonban, hogy a kevésbé ismert Delta Aquarid meteorzápor, amelynek radiánsa a Vízöntő csillagképben van, idén ragyogásban és láthatóságban felülmúlja méltán híres társát, mivel a maximuma július 29-ére, keddre esik, amikor a Hold nem mutatkozik. Míg a Perszeidák jövetelekor, augusztus közepén telihold lesz. Csillagászok szerint zavartalan megfigyelési körülmények esetén óránként akár 15-30, a népi elnevezésében hullócsillagnak hívott meteort is felfedezhetünk. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ilyenkor láthatók legnagyobb számban. További jó hír a Delta Aquarid meteorjai július 12-től augusztus 23-ig ragyogják be az éjszakákat, így rengeteg időnk van gyönyörködni a látványosságban.

Minden olyan űrből érkező kisebb követ, porszemet meteornak nevezünk, amely a Föld légkörébe érve a levegővel való súrlódás következtében gyakorlatilag elég. A meteor nem tévesztendő össze a meteorittal, ami egy kőzet, és túléli a földi légkörbe való behatolást. A túléléshez igen stabil összetétellel kell rendelkeznie, hiszen a fentiekben említett két meteorraj tagjai 150 ezer kilométer per órás sebességgel lépnek be az atmoszférába, így nagyon nagy súrlódási erő hat rájuk.

Forrás: filantropikum

Share Button
Ennyien olvasták: 394

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.