Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Miről árulkodnak a Facebookos lájkjaink?

Központ március 12, 2013 Kávé mellé

Miről árulkodnak a Facebookos lájkjaink?

A National Academy of Sciense által végzett kutatás szerint a Facebokos lájkjaink a szexuális orientációtól a valláson át a politikai nézetekig sokkal többet árulnak el rólunk, mint azt elsőre gondolnánk, ami komoly személyiségi jogi kérdéseket is felvet. 

 

A kutatásban 58 ezer önkéntes felhasználó demográfiai adatait és lájkjait vizsgálták meg. Az eredmények alapján „meglepő pontossággal” tudták megállapítani pl. a rasszt, az intelligenciát, a szexuális irányultságot, a droghasználatot, különböző személyiségi jegyeket és a politikai nézetet. A kutatók által felhasznált algoritmusok segítségével megrajzolható volt a felhasználó pszichológiai profilja. 88%-os valószínűséggel meg tudták például állapítani azt, hogy egy férfi homoszexuális-e vagy sem. 

Olyan meglepő eredményeket kaptak, miszerint csak a zenei előadók vagy a tévés műsorok lájkjai alapján nagyon sok tulajdonságra fény derülhet: pl. azok a férfiak, akiknek tetszik a Glee zenés-táncos műsor, azok nagyobb eséllyel bizonyulnak melegnek, míg azok, akik szeretik a pankrációt, azok inkább heteroszexuálisok. Azoknak pedig jobban szeretik Jennifer Lopezt, mint a heavy metalt, azoknak rendszerint több barátjuk van a közösségi oldalon. A nagyobb intelligenciával rendelkezők ugyanakkor inkább lájkolnak olyan filmeket, mint a Keresztapa vagy a Ne bántsátok a feketerigót!, míg a az alacsonyabb intelligenciájú felhasználókat inkább lázba hozza a Harley Davidson motor. 

Michael Kosinsky, a kutatás egyik szerzője szerint a Facebook ezzel nagyon fontos információkat adhat az emberek viselkedéséről, de ugyanakkor más kutatók szerint a jelenség komoly privacy kérdéseket vett fel. A lájkok többet árulhatnak el rólunk, mint gondoljuk, és lehet, hogy most el sem tudod képzelni, de évek múlva felhasználhatóak lesznek ellened – nyilatkozta David Sitwell, a Cambridge egyetem kutatója az AFP-nek. 

A Facebook képviselői szerint az eredmények nem meglepőek, hiszen a nyilvános információk alapján (pl. szakma, zenei ízlés stb.) való személyiségjegyekre való következtetésre korábban is volt már számos példa. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a privacy beállításaik módosításával a felhasználók megvédhetik magukat pl. a kéretlen reklámoktól.

Forrás: totb.ro/afp

 

Share Button
Ennyien olvasták: 377

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.