Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Mocorog az izlandi vulkán körül a föld

Központ augusztus 25, 2014 Kávé mellé

Mocorog az izlandi vulkán körül a föld

Két nagyobb erősségű földrengés rázta meg az izlandi Bardarbunga tűzhányó környékét vasárnap, egy nappal azután, hogy a hatóságok óvatosságból elrendelték a legmagasabb fokozatú riasztást a légi közlekedés számára, ami azt jelzi, hogy a vulkán kitörhet, és jelentős mennyiségű hamu kerülhet a légkörbe. 

      

Az izlandi meteorológiai intézet arról számolt be, hogy a kora reggeli órákban regisztrált első rengés 5,3-as, a második pedig 5,1-es erősséget ért el a Richter-skálán. A rengések ellenére a szakértők egyelőre nem látták jelét egy esetleges kitörésnek. 

A gleccser alatti vulkán környékét már szerdán lezárták a turisták elől, miután a térséget több ezer kisebb földrengés rázta meg. A hatóságok a hétvégén a tűzhányó körzetében teljes repülési tilalmat rendeltek el. 

Vulkanológusok elmondták: a szeizmikus adatok azt jelzik, hogy láva olvasztja alulról Izland legnagyobb gleccserének, a Vatnajökullnak a jegét. Egy kisebb kitörést már szombaton érzékeltek, de a felszínen egyelőre nem látszott nyoma.

 

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 425

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.