Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

NAPI VISSZANÉZŐ – AUGUSZTUS 1.

Központ augusztus 1, 2019 Kávé mellé

Az év 213. napja, hátra van még 152

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1914 – A Német Birodalom hadat üzen az Orosz Birodalomnak

1941 – Megszűnik a Nyugat c. irodalmi folyóirat

1946 – Bevezetik az új magyar fizetőeszközt, a forintot

1949 – Államosították a magyar színházakat

1975 – Helsinkiben aláírják az EBEÉ konferencia zárásaként a Helsinki Záróokmányt

SZÜLETÉSEK

1884 – Mály Gerő erdélyi magyar színész, filmszínész.


A család Aradon élt, apja itt volt állomásfőnök. Iskoláit itt végezte, egy osztályba járt, s padtársak is voltak Rajnai Gáborral. Együtt lettek színészek, s együtt indultak el Erdélyből Budapestre. Solymosi Elek színiiskolájában tanult, 1903-ban csatlakozott Kárpáthy György társulatához. Tíz évig volt vándorszínész, 1913-ban játszott először Budapesten a Vígszínházban és az Angolparkban. 1913-tól 1915-ig a Pesti Színház tagja volt, 1915 és 1920 között játszott az Apolló Színházban, és 1918-tól 1920-ig a Fasor Kabaré tagja is volt. 1921-ben a Városi Színház, 1923-ban és 1924-ben a Belvárosi Színház és az Andrássy úti Színház tagja volt. 1924 és 1937 között a Vígszínház tagja volt, de játszott 1927 és 1930 között a Magyar Színházban, 1929-ben és 1931 és 1932 között a Belvárosi Színházban, a Budapest Színházban és a Royal Színházban is. 1937-től a Pesti Színházban játszott. 1913-ban szerepelt először filmen.

Első hangosfilmje az 1931-ben készült Kék bálvány, utolsó filmje az 1943-ban készült Sári bíró volt. Karakterszerepeket játszott, egyetlen főszerepe sem volt filmen. Emlékezetes szerepe a Légy jó mindhalálig című filmben a pedellus, a Három csengő-ben az inas és a Katyi című filmben a befutott színész inasa.

A második világháború alatt átélt borzalmak hatására 1946-ban elhagyta az országot, s az Egyesült Államokba emigrált. Tervei azonban nem sikerültek, egy New York-i magyar étteremben dolgozott, s koldusszegényen halt meg 1952 júliusában

1885 – Hevesy György Nobel-díjas magyar vegyész. Kifejlesztett egy radioaktív jelző módszert, amellyel kémiai folyamatokat, például állatok metabolizmusát lehet tanulmányozni.

Dánia náci megszállásakor Max von Laue és James Franck Nobel-díjait feloldotta királyvízben és elhelyezte egy reagenspolcon a Niels Bohr intézeti laboratóriumában. A háború után megtalálta az oldatot, és kicsapta belőle az aranyat. A Nobel Társaság ezután ugyanabból az aranyból újraöntötte a díjat

1930 – Grósz Károly politikus, MSZMP-főtitkár, 1987–88 között miniszterelnök.
1945-ben lépett be a Magyar Kommunista Pártba. 1949-1950-ben a Magyar Ifjúság Népi Szövetsége Abaúj vármegyei szervezetének titkára volt, majd 4 évig hadnagyként, aztán főhadnagyként a jugoszláv-magyar határon teljesített szolgálatot. 1954-től a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártbizottság agitációs és propagandaosztályának vezetője lett.
1956-ban a forradalom alatt a posztján maradt. Az újságíróknak megtiltotta, hogy az eseményekről tudósítsanak, az Észak-Magyarország napilap fejlécéről a Kossuth-címert is eltávolíttatta. November 4-én a megyei pártapparátus vezetőjévé választották. 1961-től a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága (KB) agitációs és propagandaosztályának munkatársa, közben pedig a Magyar Rádió és a Magyar Televízió párttitkára is volt. 1968-tól a KB agitációs és propagandaosztályának helyettes vezetője, majd 1974-től vezetője lett. 1979-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártbizottságot vezette. A következő évben az MSZMP KB tagjává választották. 1984-1987 között a Budapesti Pártbizottság első titkára volt. 1985-ben az MSZMP Politikai Bizottságába is bekerült

1944 – Andy Vajna hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke. 2011 januárjától haláláig a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tisztségét töltötte be, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt. 2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye volt.

1956-ban a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével egyedül menekült el Magyarországról, de később a családja tagjaival Los Angelesben találtak ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen tanult, tanulmányait végül nem fejezte be.
A Távol-Keleten kezdte tevékenységét: először fodrász és parókakészítő volt, aztán mozik működtetésével és filmforgalmazással foglalkozott. A Panasia Film (Hongkong) eredményesen működött, így megteremtődött a terjeszkedés lehetősége.

Az 1970-es évek középén Cannes-ban ismerkedett meg későbbi üzlettársával, a libanoni Mario Kassaral. 1976-ban Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures céget, amely hamarosan mamutvállalattá fejlődött, s a világ legbefolyásosabb forgalmazói sorába emelkedett.
1982-től hívta életre az Amerikai Filmpiackutató Társulást, elnöki posztját maga foglalta el. Produceri filmográfiája A csendestárs című alkotással kezdődött. A listán számos világsiker, kedvelt szórakoztató produktum, modern művészi érték található

1979 – Jason Momoa amerikai modell és színész. Ő alakítja Drogót, a dothraki vezért a Trónok harcában, valamint a DC Comics szuperhőst, Aquamant.

1979. augusztus 1-jén született Hawaii fővárosában, Honoluluban, de az amerikai Iowa állambeli Norwalk városában nőtt fel. 1999-ben megnyerte a Hawai’i Model of the Year (szabad fordításban: az „Év Hawaii Modellje”) versenyt, és a Miss Teen Hawai’i verseny házigazdájának kérték. Ugyanebben az évben a Baywatch Hawaii című sorozatban megkapta első tévés szerepét mint Jason Ioane. 2005-ben következett a Csillagkapu: Atlantisz, amelynek négy évadjában alakította Ronon Dexet. A százkilencvenhárom centiméter magas színész 2010-től a Conan új feldolgozását forgatja, amelyben Arnold Schwarzenegger egykori szerepét kapta meg

HALÁLOZÁSOK

1898 – Arany László költő, népmesegyűjtő, Arany János fia.

Székelyföldön gyűjtött népmeséit 1862-ben Eredeti népmesék címen adta ki. Apja, Arany János nyomdokain haladt, fő műve A délibábok hőse (1873) című verses regény; hősével, a beszédes nevű Hübele Balázzsal megalkotott egy új figurát, a koncepció nélküli magyart, amolyan fordított Pató Pál urat. Műve tematikája miatt sokan az 1870–80-as évek „reményvesztett nemzedéke” tagjaihoz sorolták.
Apja halála után az 1885-ben Nagyszalontán megnyitott emlékszoba számára átadott több Arany János relikviát. Később ez a gyűjtemény képezte a szalontai Csonka toronyban 1899-ben kialakított Arany János Emlékmúzeum alapját. Sajtó alá rendezte apja irodalmi hagyatékát: Arany János hátrahagyott iratai és levelezése (1887–89).

1898-ban, ötvennégy éves korában halt meg. Életműve összesen öt kötet, ebből egy mesegyűjtemény, egy műfordítások, kettő tanulmányok; szépirodalmi alkotásai beleférnek egyetlen nem túl nagy terjedelmű kötetbe. Ebben megtalálható a fent említett „A délibábok hőse”, irodalmunk egyik hibátlan remekműve. Csiky Gergely, Mikszáth Kálmán és a többi magyar író mind csak utána indultak el a realizmus útján, és csak kevesen érték el színvonalát

1911 – Vértesi Arnold magyar újságíró, lapszerkesztő, a Kisfaludy Társaság és a Petőfi Társaság rendes tagja

1945 – Csortos Gyula magyar színművész.


Sokféle szerepkörben, számtalan színházi stílushoz alkalmazkodva önálló hangú és arculatú művész-egyéniséggé vált. Drámai szerepeit mély emberábrázolással, hiteles szenvedélyességgel formálta meg. A komikusi szerepkörben volt elemében igazán: alakításait a tragikomikus tónus jellemezte. Fanyar humorával, különc egyéniségével, színpadi tréfáival a magyar színművészet „rettenetes gyermeke” volt.

1997 – Szvjatoszlav Richter szovjet zongoraművész, a 20. század egyik legnagyobb zongoristája. Művészetét mélyen átélt bemutatói, virtuóz játéktechnikája és hatalmas repertoárja teszik felejthetetlenné

2005 – Kránitz Lajos, Jászai Mari-díjas magyar színész.
Színészi tanulmányait 1962–1966 között végezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Diplomája megszerzése után először Szolnokon (1966–1970), a Szigligeti Színháznál helyezkedett el, az 1970-es évadot a Veszprémi Petőfi Színháznál töltötte. Ezt követően 1971–1985 között a budapesti József Attila Színház, majd 1985-től haláláig a Népszínház művésze volt. 1984-ben addigi teljesítményéért Jászai Mari-díjjal jutalmazták.

Számos filmben szerepelt, és rendszeres, közismert és közkedvelt szinkronszínész volt: számtalan tv- és mozifigurának kölcsönözte jellegzetes hangját. A legismertebbek ezek közül talán a Dallas című tv-sorozat Jockey Ewingja (Larry Hagman), a Halálos fegyver Roger Murtaugh-ja (Danny Glover), Bud Spencer és a Star Wars trilógia Darth Vaderje. A Dallas mellett Larry Hagman állandó magyar hangja is volt, de kitűnően magyarított marcona gengsztereket (A halál keresztútján, Kutyaszorítóban, Ponyvaregény) is. Ő volt a Szomszédokban Taki bácsi taxis haverja, a „Sofőr”

2006 – Szusza Ferenc, az Újpest FC négyszeres magyar bajnok, huszonnégyszeres válogatott csatár

Share Button
Ennyien olvasták: 577

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.