Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

NAPI VISSZANÉZŐ – AUGUSZTUS 14.

Központ augusztus 14, 2019 Kávé mellé

Az év 226. napja, hátra van még 139

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1920 – Csehszlovákia és a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság (a későbbi Jugoszláv Királyság) magyarellenes szövetségre lépnek, ez lesz a kisantant első szerződése

1945 – Japán kapitulációjával véget ér a második világháború

1952 – Rákosi Mátyás lesz Magyarország miniszterelnöke

1980 – Lech Wałęsa vezetésével sztrájk kezdődik a gdański Ursus hajógyárban

1994 – Francia ügynökök Szudánban elfogták “Carlos” Ilich Ramírez Sánchezt, a Sakál néven ismert terrorista vezért

2015 – Az Egyesült Államok havannai nagykövetségének épületén – fél évszázad után – ismét felvonják az amerikai lobogót. (Véget ért a hidegháború Kuba és az USA közt.)

SZÜLETÉSEK

1867 – John Galsworthy Nobel-díjas angol író, A Forsyte Saga szerzője.
Babits Mihály összefoglaló jellemzése szerint „Alig képzelhető író, Galsworthynál egyformább, megbízhatóbb, meglepetéseket kizáróbb nívójú. Nemes tónus, de középszerű érdekesség jellemezte számomra minden művét; a közönség viszont ugyanezeket a műveket magas szépségű, és mégis könnyű, jó olvasmányoknak találta.”

1926 – René Goscinny francia humorista, képregényíró (Asterix)

1945 – Steve Martin amerikai színész és komikus.

Texas államban született. Az 1960-as évek elején íróként kezdett dolgozni a televíziótársaságok számára. Hatalmas sikereket aratott, egyik műsoráért megkapta az Emmy-díjat is. Az évtized vége felé már egyre gyakrabban lépett fel tévé-show-kban. A The Tonight Show-ban is számtalanszor szerepelt, majd az itt szerzett népszerűséget kihasználva országos turnéra indult, és sok-sok ezer nézőt nyűgözött le a poénjaival. Első két lemezéért Grammy-díjat kapott. A hetvenes évek végén fordult érdeklődése a játékfilmek felé, íróként és színészként is számtalan filmet jegyzett azóta. Elnyerte a New York-i filmkritikusok díját, és komoly sikert aratott a Cyrano feldolgozásával, a Roxanne-nal. A film, amelynek ő volt a forgatókönyvírója is, megkapta a legjobb forgatókönyv díját és a Los Angeles-i filmkritikusok neki ítéltek a legjobb férfi főszereplőnek járó kitüntetést is. Színdarabjait számos színház tűzi műsorára Amerika-szerte. Karrierje során ötször jelölték Golden Globe-díjra.

2006-ban nagy sikert aratott a töketlen Clouseau nyomozó szerepében A rózsaszín párduc (The Pink Panther) című vígjátékban. Az alkotás összbevétele majdnem megduplázta a költségvetését, világszerte 158 millió dollárt termelt. Az áruló (Traitor) című 2008-as filmnek a producere, és társ-forgatókönyvírója volt. 2009-ben visszafogott sikert könyvelhetett el A rózsaszín párduc 2. (The Pink Panther 2) második része, ugyanebben az évben bemutatott Egyszerűen bonyolult (It’s Complicated) abszolút siker volt. Martin partnerei Meryl Streep és Alec Baldwin volt. A kritikusok abszolút negatívan értékelték Steve Martin legújabb filmjét, a 2012-es Vad évad (The Big Year) című komédiát, amely a mozikban is csúfos bukást ért el.
Hatvanéves korától kezdve gyakorta lép fel énekesként és bendzsósként (általában a Steep Canyon Rangers zenekarral) különböző zenei eseményeken, leginkább jazz fesztiválokon

1947 – Danielle Steel amerikai írónő. Eleinte reklámszövegíróként dolgozott, majd egy San Francisco-i PR-cég alkalmazottja lett. Danielle első könyvét 20 éves korában írta. Általában egyszerre több új könyvén is dolgozik, nem csoda, hogy ilyen termékeny. Könyveiből eddig 570 millió példány talált gazdára, 47 országban olvassák és 28 nyelvre fordították le műveit

1959 – Magic Johnson visszavonult amerikai kosárlabdázó, aki az NBA-ben szereplő Los Angeles Lakers irányítója volt. Számos középiskolai és főiskolai bajnoki címmel a háta mögött 1979-es drafton első választottként szerződtette le a Los Angeles Lakers. Újonc szezonjában már bajnok lett és az NBA nagydöntőjének MVP-jévé választották, majd az 1980-as évek során négy további bajnoki címet zsebelhetett be a Lakersszel. 1991-ben hirtelen jött visszavonulását HIV-fertőzésével magyarázta, ám az 1992-es All-Star gálára visszatért, itt MVP lett. Bár korábbi játékostársai bírálták, újabb négy évre visszavonult. Visszatérésére 1996-ig kellett várni. Ebben a szezonban 32 mérkőzést játszott le a Los Angeles Lakers színeiben. Az évadot követően harmadszor, végleg visszavonult.

Johnson karriere során számos elismerést tudhatott magáénak, többek között három NBA MVP címet, kilenc NBA nagydöntő szereplést, 12 All-Star gála beválasztást és 10 All-NBA első és második csapat jelölést is. Négy szezonban vezette a legtöbb gólpasszt adó játékosok listáját, és 11,2-es meccsenkénti gólpassz-átlagával az NBA történetének egyik legeredményesebb játékosa. Johnson a Dream Team tagja volt az 1992-es olimpián.
1996-ban az NBA történetének 50 legnagyobb játékosa közé választották, 2002-ben beiktatták a Kosárlabda Hírességek Csarnokába. 2007-ben az ESPN az NBA legjobb irányítójának nevezte. Visszavonulását követően az AIDS megelőzésének, a biztonságos szexnek, a filantrópiának lett szószólója

1960 – Sarah Brightman angol énekesnő. Gyerekkorától kezdve készült a show világába. A ’70-es évek végén diszkólemezeivel vált népszerűvé a műfaj kedvelői körében. A ’80-as években musicalekben lépett fel nagy sikerrel. A ’90-es évektől szólistaként dolgozik, s változatlanul a világ egyik legkedveltebb előadóművészének számít. A ’80-as években akkori férjével, Andrew Lloyd Webberrel járt Magyarországon. 2004. szeptember 8-án koncertet adott a Papp László Budapest Sportarénában

1966 – Halle Berry Oscar-, Primetime Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, modell, szépségkirálynő. 2002-ben a Szörnyek keringője című filmjével megnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, a kategóriában első afro-amerikai színésznőként.


A 2000-es években a legjobban fizetett hollywoodi színésznők közé tartozott és producerként is kivette részét több filmjének elkészítésében. A színészet előtt modellként dolgozott, számos szépségversenyen kiemelkedő helyezéseket elérve. Első jelentősebb filmje a Bumeráng (1992) című romantikus vígjáték volt Eddie Murphy oldalán. Az évtized során feltűnt még A Flintstone család (1994) című családi vígjátékban, a Nyomd a sódert! (1998) című politikai vígjáték-drámában és a Fekete csillag (1999) című tévéfilmben – utóbbival egyebek mellett Primetime Emmy-díjat és Golden Globe-díjat is nyert.

2000-től olyan, nagy költségvetésű produkciókban szerepelt, mint az X-Men – A kívülállók (2000) című szuperhősfilm (a mutáns Ciklon szerepében), a Kardhal (2001) című bűnügyi thriller és a Halj meg máskor (2002) című James Bond-film. Ciklont az X-Men folytatásaiban is eljátszotta: X-Men 2. (2003), X-Men: Az ellenállás vége (2006). A 2010-es években megjelent filmjei között található a Felhőatlasz (2012) című sci-fi, A hívás (2013) című bűnügyi thriller és az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014)

HALÁLOZÁSOK

1956 – Bertolt Brecht német drámaíró, költő

1959 – Jávor Pál minden idők egyik legismertebb és egyik legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár. Népszerűségét kezdetben jó megjelenésének, tucatfilmekben eljátszott erős karakterű figuráinak köszönhette. Később ismerték fel drámai tehetségét, mély jellemábrázoló képességét, de ezért meg kellett küzdenie.

A harmincas-negyvenes évek magyar amorózója botrányairól, lovagiasságáról és emberszeretetéről volt ismert.
Híres „cigányozó”, bor mellett, cigányzenére mulatozó és nótázó budapesti úr volt, és még ezzel a szokásával is növelte a személyét övező rajongást

1988 – Enzo Ferrari olasz versenyautó-tervező, a Ferrari autógyár alapítója.
Tanulmányait nem sokáig folytatta, mivel az első világháború alatt, 1916-ban mind apját, Alfredót, mind bátyját, Dinót elvesztette. 1919-től autóversenyző lett, kezdetben szerény sikerrel. 1920-ban otthagyta a kis CMN céget, amelynek addig dolgozott, és az Alfa Romeo cég versenyautóinak konstruktőre lett. Ekkor már nagyobb sikerrel versenyzett. 1923-ban a ravennai autóversenyen megszerezte az ágaskodó ló jelvényt ábrázoló díjat (ez volt a jele egy híres hadirepülőnek az első világháborúban), de ezt a jelet autóin csak 1932-től alkalmazta. 1924-ben megnyerte a Coppa Acerbo nevű versenyt Pescarában. 1929-ben megalapította saját cégét, a Scuderia Ferrarit (= Ferrari versenyistálló), amely egyben az Alfa Romeo versenycsapata volt. Saját neve alatt 1940-től tervezett autókat. A Ferrari márka 1950, azaz a kezdet óta szerepel a Formula–1 versenyeken.
Fia, Alfredo Ferrari halála után Enzo állandóan napszemüveget viselt fiára emlékezve

Share Button
Ennyien olvasták: 785

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.