Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

NAPI VISSZANÉZŐ – AUGUSZTUS 15.

Pál Piroska augusztus 15, 2019 Kávé mellé

Az év 227. napja, hátra van még 138

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1096 – Bouillon Gottfried lovagi serege e napon indul útnak az első keresztes hadjáratba

1534 – Loyolai Szent Ignác és hat társa megalapítja a Jézus Társaságát, a jezsuita rendet

1914 – Megnyitják a Csendes-óceánt és az Atlanti-óceánt összekötő Panama-csatornát

1942 – Jozef Tiso holicsi beszédében kinyilvánítja a szlovákok „jogát” arra, hogy megszabaduljanak a zsidóktól

1969 – A Woodstock-i zenei és művészeti fesztivál megnyitása

SZÜLETÉSEK

1589 – Báthory Gábor erdélyi fejedelem, a Báthori-család utolsó uralkodója az Erdélyi Fejedelemség trónján

1771 – Walter Scott skót költő, író

1925 – Oscar Peterson kanadai zenész, a legismertebb dzsessz-zongoristák egyike.
Trombitán és zongorán kezdett tanulni 5 éves korában édesapjától, de hétéves korában, miután tuberkulózist kapott, már csak zongorán tanult tovább. Stílusát Art Tatum, Erroll Garner és George Shearing befolyásolta. Lelkesedése végtelen órákon át segítette abban, hogy rendkívüli technikáját kifejlessze.
1940-ben megnyert egy helyi tehetségkutató versenyt, ezután rendszeresen szerepelt a kanadai rádióban. 1944-ben a Johnny Holmes Orchestra zongoristája volt, majd saját triót alakított. 1949 szeptemberében a New York-i Carnegie Hallban mutatkozott be az Egyesült Államokban. Sok száz felvételén többek között Louis Armstrong, Billie Holiday, Count Basie, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Zoot Sims és Stan Getz szerepelnek. Az 1963-as Affinity volt Peterson legjelentősebb sikere. 1970 óta nem állandó együttessel dolgozott, gyakran szerepelt egyedül.
Petersont káprázatos technikája, fáradhatatlan swingje tette az egyik legismertebb és azonnal felismerhető jazz-zongoristává, hozzájárulása a jazzhez felmérhetetlen

1941 – Sebők Klára magyar színésznő.
A marosvásárhelyi Székely Népi Táncegyüttes tagja volt. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet elvégzése után 1967-ben került a kolozsvári színházhoz, 1988-ban férjével, Héjja Sándorral áttelepült Magyarországra, és a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 2000-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja. Rendkívül sokoldalú színésznő

1953 – Szűcs Judith magyar táncdalénekesnő.
Budapesten, Sashalmon született, 1953-ban. Zenei általános iskolába járt, ahol zongorázni tanult, majd a középiskolában fodrásznak készült. A Fodrász Egyesület Tavasz ´67 nevű leánykórusában énekelt. 1969-ben az Aludj, édes c. mári népdallal debütált a Magyar Rádióban. 1966-ban alapította testvérével, Szűcs Antal Gáborral a Szivárvány együttest, amely az akkori slágereket játszotta. Az 1972-es Ki mit tud?-on indult, de az első magyar női popegyüttesben, a Beatricében is zenélt. Hangszere a zongora volt. A 70-es évek végén divatos diszkóstílusban énekelt, amire bőven akadt vevő Magyarországon. „Diszkókirálynő” elnevezése is innen ered. Az igazi áttörés 1977-ben jött a Metronóm fesztiválon, ahol a Táncolj még! funk stílusú dalt adta elő, amellyel elnyerte a harmadik helyezést és a Hungaroton cég érdeklődését. Egy évvel később már megjelent az első nagylemeze, amelynek a címadó dala éppen a Táncolj még! volt. Az album platinalemez lett. A televízió elkészítette az énekesnő első show-műsorát, amely ugyancsak tetszett a közönségnek és végül de nem utolsósorban, a Pop-meccs című vetélkedőben a közönségszavazatok alapján ő lett az év énekesnője.
Elsősorban a hetvenes évek végén és a 80-as években volt sikeres

1972 – Ben Géza Affleck amerikai színész, Oscar-díjas rendező és forgatókönyvíró. A Géza nevet a szülei egy magyar barátjuk után adták.
A Kaliforniában lévő Berkeley-ben született, később elköltözött Massachusettsbe. 8 évesen játszott az Amerikai Közszolgálati Televízió egyik sorozatában (The Voyage of the Mimi). Utána nem kapott nagyobb szerepeket, de az 1992-ben készült School Ties-ban újra feltűnt. Affleck ebben a filmben szerepelt először együtt ma már elválaszthatatlan barátjával és kollégájával, Matt Damonnal.

Az elismerést a Good Will Hunting hozta meg számukra. A film forgatókönyvét ők írták, amit 600 ezer dollárért eladtak a Miramax főnökének, Harvey Weinsteinnek. Affleck és Damon ebben a filmben korukat meghazudtolóan dolgozták ki a történetet és a karaktereket. A nézőktől és a szakmától egyaránt elismerést kaptak. Damon és Affleck összesen 8 díjat kapott forgatókönyvükért (köztük a Golden Globe-ot és az Oscart).
Affleck Gwyneth Paltrow-val volt együtt egészen 1999 januárjáig. Majd Jennifer Lopezzel, az énekesnővel volt kapcsolata, mely világszerte vonzotta a médiafigyelmet, el is lettek nevezve “Bennifernek”, a pár 2004-ben vált szét. Szeret motorozni, öt motorkerékpárja is van. Három-négy filmet forgat évente, saját produceri céget vezet Matt Damonnal. 2001-ben a nagy sikerű Pearl Harbor – Égi háború-nak volt a főszereplője, 2002-ben pedig az Ütközéspont és A rettegés arénája című filmjét mutatták be a mozik. 2003-ban a Fenegyerek című filmben tért vissza.

2005 júliusában feleségül vette filmbeli partnernőjét, Jennifer Garnert, aki decemberben egészséges kislánnyal ajándékozta meg. Második kislányuk, Seraphina 2009. január 9-én született. Fia, Samuel Garner 2012-ben született.
A 2006-os Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Affleck elnyerte a legjobb színésznek járó Volpi Cup-díjat George Reeves tévés Superman-színész megformálásáért a Hollywoodland című filmben.
2012-ben ő volt Az Argo-akció című film rendezője és főszereplője. A film három Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb filmnek járót is

1974 – Natasha Henstridge kanadai színésznő, modell.
A tizenévesen modellként dolgozó Henstridge 1995-ben debütált a filmvásznon A lény című sci-fi-thrillerrel, melynek még két további folytatásában szerepelt: A lény 2. (1998) és A lény 3. (2004). Egyéb, fontosabb filmjei közé tartozik a Bérgyilkos a szomszédom (2000), A Mars szelleme (2001) és a Már megint bérgyilkos a szomszédom (2004)

1990 – Jennifer Lawrence Oscar-díjas amerikai színésznő. Szerepelt 2009-ben

a Megváltás című filmben Charlize Theronnal. 2010-ben A hallgatás törvénye című amerikai misztikus thrillerben Ree nevű fiatal lányt játszotta, aki családja helyzete miatt eltűnt apja keresésére indul. 2012-ben Oscar-díjat kapott a legjobb női főszereplő kategóriában a Napos oldalban nyújtott alakításáért Bradley Cooper mellett. A díj ellenére Az éhezők viadalában alakított Katniss Everdeen szerepével robbant be a köztudatba 2012-ben, melynek folytatás epizódjaiban is főszerepet játszott

HALÁLOZÁSOK

1038 – I. István az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király. Géza fejedelem és Sarolt fejedelemasszony fia. A keresztény magyar állam megteremtője, az egyik első magyar katolikus szent, a magyar történelem kiemelkedő alakja és Magyarország fővédőszentje.
969 és 980 között született, keresztelésére 985 és 989 között kerülhetett sor. Liudolf Gizellát, II. Henrik bajor herceg leányát 995 körül vette feleségül. Már apja, Géza 997-es halálától magyar fejedelem, majd 1001. január 1-én (az akkor érvényes Julián naptár alapján 1000 karácsonyán) történt megkoronázása által „Isten kegyelméből” Magyarország királya. A magyarok országát, a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes keresztény állammá szervezte át. Ez az államalakulat 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt és államformájában a 20. századig nem történt változás. Az általa meghirdetett új politikai irányvonalnak ellenszegülő törzseket fegyverrel vagy békés úton hódoltatta, az ellene irányuló lázadásokat leverte.

Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet. Magyarországon minden év augusztus 20-a, 1083-as székesfehérvári szentté avatásának évfordulója 1771 óta – kisebb-nagyobb megszakításokkal – nemzeti ünnep. Külföldön, mivel halála napján Nagyboldogasszony napja van, az azt követő napon, augusztus 16-án ünneplik. Mumifikálódott jobb keze, a Szent Jobb jelentős katolikus ereklye

1057 – Macbeth skót király. Szélesebb körű ismertségre William Shakespeare Macbeth című drámájának címadó alakjaként tett szert. A darab cselekménye történelmileg meglehetősen pontatlan

1907 – Joachim József világhírű magyar hegedűművész. okszor őt emlegetik minden idők legjobb hegedűsének.

A korban szinte páratlanul széles repertoárja Johann Sebastian Bach műveitől az akkori kortárs zenéig terjedt. Felix Mendelssohn is vele konzultált e-moll hegedűversenyének komponálásakor, s Antonín Dvořák neki írta a hegedűversenyét, ennek ellenére Joachim sosem adta elő. Számos zeneszerző támaszkodott tudására, amikor hegedűversenyt komponált, s többen ajánlották neki concertóikat. Interpretációit általában a mély zeneiség, az üres virtuozitástól tartózkodás jellemezte.
Brahms a hegedűversenyét (melynek írása során sok segítséget kapott Joachimtól, sőt valószínűleg a hegedűművész Concerto magyaros stílusban című műve erősen hatott rá) írta neki, a Brahms: hegedű-cselló kettősversenyét (amit kiengesztelésül írt a kiadóval kapcsolatos ügy miatt) is Joachim mutatta be, ill. első szimfóniájának angol premierét ő vezényelte.

Saját zeneszerzői munkássága inkább a kadenciákban merül ki. Bár írt saját műveket is (különböző darabokat hegedűre, nyitányt Shakespeare színdarabjaihoz), de ezek a művek egyáltalán nem arattak sikert, manapság nem is hallani őket

Nagyboldogasszony ünnepe, Szűz Mária mennybevitelének vagy elszenderedésének napja, római katolikus ünnepnap

Share Button
Ennyien olvasták: 618

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.