Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

NAPI VISSZANÉZŐ – AUGUSZTUS 6.

Központ augusztus 6, 2019 Kávé mellé

Az év 218. napja, hátra van még 147

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1456 – Krisztus színeváltozása ünnepét III. Kallixtusz pápa rendelte el hálából erre a napra a nándorfehérvári diadalért

1914 – Ausztria-Magyarország hadat üzen Oroszországnak, Szerbia pedig Németországnak

1945 – Az amerikaiak atombombát dobnak Hirosimára

1961 – A Malév HA-TSA számú, Li–2 típusú utasszállító repülőgépe sétarepülés közben Zuglóban, a Limanova térre zuhan. Mind a húsz utas és a négyfőnyi személyzet életét veszti

SZÜLETÉSEK

1818 – Marschalkó János szobrász.
1840 és 1844 között a bécsi képzőművészeti akadémián tanult, majd Itáliában, Franciaországban és a német államokban tett tanulmányutat. 1847-ben Pesten telepedett le és hamarosan az egyik legkeresettebb épületszobrász lett. Legismertebb művét a Lánchíd oroszlánszobrait 1852-ben készítette. Számos ma is álló épület szobrászati díszítésében vett részt

1881 – Sir Alexander Fleming, Nobel-díjas skót orvos, bakteriológus, a penicillin felfedezője

1917 – Robert Mitchum amerikai színész, zeneszerző, énekes, író. Minden idők egyik legismertebb amerikai színésze. Az 1950-es és 1960-as években sokat foglalkoztatott színész volt. 1999-ben az Amerikai Filmintézet az elmúlt száz év legnagyobb hollywoodi filmsztárjai közé választotta, ahol az előkelő 23. helyre rangsorolták a férfiak listáján

1928 – Andy Warhol lemkó-magyar származású amerikai képzőművész, festő és avantgarde filmkészítő. Egyike volt azon amerikai képzőművészeknek, akik központi figurájává váltak a pop-art irányzatnak. Sikeres reklámrajzoló karrierje után Warhol világhírnévre tett szert mint festő és avantgarde filmkészítő.


Warhol nyíltan felvállalta homoszexualitását. Sok ember hitte róla, hogy “aszexuális” és hogy csak egy “kukkoló”, de ezekről a feltételezésekről az életrajzírók (mint például Victor Bockris) lerántották a leplet.
Pályafutása során erotikus fényképeket alkotott és meztelen férfiakról készített rajzokat. Számtalan híres munkájának (Liza Minnelli, Judy Garland, Elizabeth Taylor portréi és filmjei, mint a Felláció, Az én kurvám és a Magányos cowboyok) a meleg szubkultúra, illetve a szexualitás összetettsége és a szexuális vágy volt a forrása.

Miután diplomát szerzett, 1949-ben New Yorkba költözött. Egyik ismerősével, Philip Pearlsteinnel közösen bérelt egy lakást, majd egy kommunában élt. Ez az időszak az absztrakt művészet alkonya volt. Warhola ekkor még csak cipőreklámokat rajzolt, áruházi kirakatokat rendezett, és lapoknak dolgozott. Miután New Yorkba érkezett, nevét Warholáról Andy Warholra változtatta. Egyik barátja így emlékszik az akkori Warholra: „Noha úgy 19 éves lehetett, fiatalabbnak nézett ki. És olyan félénk volt – ritkaságszámba ment, ha egyáltalán megszólalt. A kommunában lakó egyik lány annyira dühös lett rá emiatt, hogy hozzávágott egy tojást. Épp a fején találta.” 1950-ben Pearlstein megnősült, Warhol és Philip útjai elváltak. Ezután még sok lakótársa volt, de mikor már állandó lakhelyet talált (1952), anyjáért küldetett és vele lakott majdnem anyja élete végéig. Andy első önálló kiállítása 1952-ben volt az Hugo Gallery-ben. 1957-re elég ismert reklámszakember lett ahhoz, hogy neki adják az Art Directors’ Club Medalt. Andy munkássága során tökéletesen elsajátította a mechanikus reprodukció eljárásának fortélyait, és maga is kidolgozott saját technikákat. Az 1950-es évek végén már rendszeresen kiállított.

1960-ban újságokból és képregényekből készített festménysorozatot. E munkái kirakatdekorációként jelentek meg az 57. utcai Bonwit Teller áruházban 1961 áprilisában, de egyetlen nagy múltú galéria sem fogadta be. Warhol az egyik barátja tanácsára elkészítette első dollárbankókat és Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit. Majd Marilyn Monroe eredeti fényképek alapján alkotott portréi következtek. A Campbell-féle leveskonzerveket 1962-ben állították ki Los Angelesben, ősszel pedig a New York-i Stable Galériában nyílt nagy sikerű tárlata. A Keleti 47. utcában The Factory (Gyár) néven új műtermet nyitott, és barátai segítségével már tömegesen állította elő selyemszitanyomatos képeit. Műterme megtelt transzvesztitákkal, homoszexuálisokkal, az underground élet domináns egyéniségeivel. Ez a Gyár fénykora: “Ezüstgyárnak” nevezték, mert a fal alufóliával volt borítva. Ez volt Warhol “2. Gyára”

1952 – Balázs Klári magyar énekesnő. Több mint négy évtizedes pályafutás áll a háta mögött. Második férje Korda György énekes. Hivatalos névként a második férje vezetéknevét viseli, míg művésznévként az első férjéét tartotta meg

1972 – Geri Halliwell angol énekesnő. Pályafutását táncosnőként kezdte, de volt fotómodell és műsorvezető is. Egészen 1998-ig volt a Spice Girls tagja, amikor kilépett és szólókarrierbe kezdett.
Legnagyobb sikereit első albuma, a Schizophonic (1999) és második albumának első kislemeze, az It’s Raining Men (2001) érte el. 2006-ban született meg kislánya, Bluebell. Több sikeres gyermekkönyvet írt.
2007-ben újra csatlakozott a Spice Girls-höz

1973 – Vera Farmiga amerikai színésznő.


Pályafutását a Szembesítés című színdarab 1996-os Broadway-feldolgozásában kezdte. A televízió képernyőjén 1997-ben debütált a Fox Roar című fantasysorozatában, majd 1998-ban ezt követte első filmje, a Visszatérés a Paradicsomba című dráma-thriller. Első filmrendezése a 2011-ben bemutatott A hit arca volt, melyben főszerepet is játszott.
A filmes áttörést a 2004-es Csontodiglan című filmdráma főszerepe hozta el számára, majd a Láncra vert igazság (2008) című drámával további pozitív kritikákat kapott. Az Egek ura (2009) című vígjáték-drámában nyújtott alakítását egyebek mellett Oscar-, Golden Globe-, BAFTA- és Screen Actors Guild-díjra is jelölték.
További, fontosabb filmszerepei közé tartozik A mandzsúriai jelölt (2004), A tégla (2006), a Never Forever (2007), A csíkos pizsamás fiú (2008), a Szív/rablók (2010), a Forráskód (2011), a Védhetetlen (2012) és az Így ne legyél elnök (2018)

1981 – Póth Diána magyar műkorcsolyázó.
Legnagyobb sikereit az 1990-es évek végén érte el. Pályafutása során ért atrocitások miatt, melynek során megvonták tőle a világbajnokságon való részvétel kivívásának jogát (mivel elmulasztották megrendezni a pótselejtezőt) elhagyta az országot, és osztrák származása révén lehetősége nyílt arra, hogy osztrák színekben is indulhasson, ahol a nemzeti bajnokságban ezüstérmes lett, de ezt követően visszatért Magyarországra és újra sikerült kiharcolni az Európa-bajnokságon az indulás jogát. Erre az időszakra esik a magyar női műkorcsolyázás fénypontja (magyar mezőny tagjai: Sebestyén Júlia, Pavuk Viktória, Czakó Krisztina és Dorofejev Tamara). Póth Diána technikai tudása erős, magabiztosan ugrotta a tripla toe loop – tripla toe loop ugráskombinációt

HALÁLOZÁSOK

1757 – Mányoki Ádám magyar festőművész, a barokk kimagasló magyar portréfestője

1967 – Áprily Lajos magyar költő, műfordító.
Első verseskötete, a Falusi elégia (Kolozsvár, 1921), harmincnégy éves korában a Minerva kiadásában jelent meg. Két év múlva saját kiadású új kötettel lépett az olvasók elé (Esti párbeszéd, Dicsőszentmárton, 1923). E két verskötet alapján készült az 1925-ös budapesti válogatás (Versek). 1926-ban két kötete látott napvilágot: a berlini Ludwig Voggenreiter Verlag impresszumával kiadott s Kolozsvárt nyomott Rasmussen hajóján és a Kuncz Aladár értékelő esszéjével megjelent Vers vagy te is az Erdélyi Szépmíves Céh kiadásában. Ugyanott kiadott egyfelvonásos darabját (Ida-hegyi pásztorok, Kolozsvár, 1929) két újabb kötet követte: addig írott műveinek gyűjteménye, Az aranymosó balladája (Budapest, 1934) és az új verstermés, A láthatatlan írás (Kolozsvár, 1939).

Könyvvel csak majdnem húsz év múlva jelentkezett újra (Ábel füstje. Válogatott versek, Budapest, 1957). A következő években annál többet publikált (munkái ebben a szakaszban Budapesten jelentek meg): 1964-ben több mint fél évszázados műfordítói munkásságából válogatott (Az aranyszarvas), nem sokkal ezután új verseit gyűjtötte össze (Jelentés a völgyből, 1965), és még ebben az évben közreadta állattörténeteit az ifjúság számára (Fecskék, őzek, farkasok). Ezt követte Fegyvertelen vadász című kötete, majd költeményeinek eddig legteljesebb válogatása, A kor falára (1967). Posztumusz verseskötete (Akarsz-e fényt? 1969) korábban nem közölt verseit, kései négysorosait, A bíboros című sorstragédiáját tartalmazta; ugyanebben az évben jelent meg Legszebb verseinek romániai kiadása Kemény János bevezetőjével

2014 – Bajor Imre magyar színész, humorista.


Színészi pályáját az Állami Déryné Színházban kezdte 1976-ban, 19 évesen. Színházi karrierjének alakulásában Verebes István játszott fontos szerepet, amikor a színházi körökben frekventált, Balettcipő nevű lokálban felfedezte tehetségét. 2012-ben így vallott erről: „[n]agyon fiatal, ismeretlen fiú voltam, és már akkor is én szórakoztattam az ott lévő társaságot. Pista kérdezte, mivel foglalkozom, mert ez hihetetlen, amit ott előadok […]”. Verebes ajánlására Berényi Gábor, a Játékszín igazgatója adott neki egy kisebb szerepet egy gyerekdarabban, majd a Verebes István által rendezett Hyppolit, a lakáj című darabban már neves színészek között játszott. Sok rendezővel dolgozott, de legtöbbet Verebessel. Idővel kapcsolatuk barátsággá alakult.

1984-től öt éven át az Állami Déryné Színház színésze volt, majd 1989-től a Játékszínben játszott, 1999-től szabadfoglalkozású színészként dolgozott, emellett az abban az évben indult Heti Hetes állandó tagja volt. Számos színpadi darabban feltűnt, de a Szomszédok című tévésorozat szerzett számára országos ismertséget, ahol 77 epizódban Oli urat, a női fodrászt alakította. Horváth Ádám a Hyppolit, a lakáj kétszázadik előadásán látta meg őt és ötlötte ki számára a fodrász szerepét.
Az Árpa Attila által rendezett Pasik című sorozatban 2000–2003 között forgatott és játszotta Palika szerepét. A filmezés is fontos volt a számára, szerepelt többek között a Meseautó című, közönségsikert aratott 2000-es remake-ben, amelyben az eredetileg Kabos Gyula által alakított komikus karaktert formálta meg. 2004-ben Tímár Péter Le a fejjel! című produkciójában Hernádi Judit és Gálvölgyi János partnere volt. Nagy népszerűségre tett szert, több show-ba meghívták, és Csóközön című önálló estjével bejárta az országot. Az 1990-es évektől a Rádiókabarék meghatározó szereplője volt; széles körben ismertté vált, itt elhangzott produkciójának refrénje: „én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó”.

A fellépések előtt mindig lámpalázzal küzdött különösen akkor, amikor több év kihagyás után állt ismét színpadra. Ez történt a Verebes István által rendezett Mágnás Miska operettszínházi premierjén, ahol Oszvald Marikával játszotta a címszerepet. „Létezik egyfajta elvárás velem szemben, amelynek meg kell felelnem. Minden este meg kell nyerni a közönség szívét, hiszen mindig mások ülnek a nézőtéren. Színre lépés előtt nap mint nap izgulok, de ez jó fajta stressz. Ha már nem lenne, akkor abba kéne hagynom a pályát” – mondta egy interjúban

2016 – Laux József magyar rock- és jazzdobos, az Omega és az LGT tagja.
Már kisiskolás korában dobolt, különböző jazz-zenekarokban játszott. 1960-ban a Benkó Dixieland Band tagja lett korengedménnyel. 1962-ben alapító tagja volt az Omegának, ahol egyetlen szerzemény fűződik nevéhez, a Kérgeskezű favágók című instrumentális dal. 1971-ben Presser Gáborral kiváltak és megalakították az Locomotiv GT-t. 1976-ig volt a zenekar dobosa.
Később disszidált és Los Angelesben telepedett le. Először csupán 1985-ben látogatott haza, majd a 90-es évek elején végleg hazatelepült. Zenekara a Laux Trio. JLX Kiadó néven könyv- és lemezkiadót alapított. Dolgozott együtt az Average White Banddel, Bryan Adamsszel, Boz Scaggs-zel, Dionne Warwickkal, Tanya Tuckerrel és Frank Zappával is. 2008-ban előadóművészként és a JLX Kiadó ügyvezető igazgatójaként megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést

Share Button
Ennyien olvasták: 668

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.