Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

NAPI VISSZANÉZŐ – AUGUSZTUS 7.

Központ augusztus 7, 2019 Kávé mellé

Az év 219. napja, hátra van még 146

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1944 – a Harvard Egyetemen elkészítik a Harvard Mark I néven ismertté vált “IBM Automatic Sequence Controlled Calculator” elektromechanikus programvezérelt számítógépet

1974 – Philippe Petit a Világkereskedelmi központ két felhőkarcolója között ment át egy kifeszített kötélen

2008 – Kitör a grúz–orosz háború

SZÜLETÉSEK

1560 – Báthori Erzsébet magyar grófnő, sorozat- és tömeggyilkosság vádjával bebörtönözték

1876 – Mata Hari holland táncosnő, kémkedés vádjával kivégezték.


Táncosnői karrierje során Mata Hari rendre kapcsolatba került a francia politikai és gazdasági elit több tagjával is. A német titkosszolgálat felfigyelt kapcsolatrendszerére és H21 fedőnév alatt alkalmazta. A háború kezdetén kifizetetlen számlái és hitelezői elől Hágába menekült, de a kirobbanó háború miatt csak nehezen élt meg. 1917 júliusában perbe fogták. A vád szerint az ő lelkén szárad 50 ezer francia katona élete, akik a Földközi-tengeren elsüllyesztett hajókon vesztették életüket amiatt, mert Mata Hari elárulta a hajók pontos indulását.
Csak a halála után derült ki, hogy minden ellene felhozott kémvádért egy másik kémnő, Elsbeth Schragmüller, fedőnevén a Doktor kisasszony a felelős. 2001-ben a Mata Hari Alapítvány keresetben kérte a francia hatóságokat az 1917-es ügy felülvizsgálatára. A vizsgálat pár hónapnyi kutatás után megállapította, hogy Mata Hari ártatlan

1911 – Bibó István magyar jogász, politikus

1932 – Abebe Bikila etióp atléta, kétszeres olimpiai bajnok maratonfutó, a táv kétszeres világrekordere, az első színes bőrű afrikai olimpiai győztes.
Bikila mint a testőrség tagja részt vett egy olyan felvonuláson, ahol az 1956-os olimpiára utazó sportolók is ott voltak, s az egységes melegítő öltözéket meglátva úgy döntött, hogy szeretne elindulni a játékokon. Még ebben az évben elindult az etióp nemzeti katonai versenyen, ahol megverte az akkori legjobb etióp futót, Wami Biratut, aki 5000 és 10000 méteren is országos csúcstartó volt. Ekkor figyelt fel rá a svéd Onni Niskanen.
1960-ban, a római olimpián mezítláb futotta végig a maratoni távot és világcsúccsal nyert

1958 – Bruce Dickinson angol énekes, dalszerző és zenei producer, aki az Iron Maiden nevű brit heavy metal együttes frontembereként vált világszerte ismertté.

Zenei pályafutását helyi amatőr zenekarokban kezdte, mint a Styx (1976-ban – nem azonos az amerikai Styx együttessel), a Speed (1977 és 1978 között), valamint a Shots (1979 elején). 1979-ben csatlakozott a Samson nevű hard rock/heavy metal együtteshez, ahol “Bruce Bruce” művésznéven némi ismertségre is szert tett. 1981-ben hagyta el a Samsont állítólagos zenei nézeteltérések miatt. Röviddel azután, még 1981-ben, Dickinson lett az Iron Maiden új énekese, és az együttes 1982-es klasszikus The Number of the Beast albumán debütált. Az Iron Maidennel töltött időszakban számos nagy hatású lemezt készített, amely világhírt hozott számára és minden idők egyik legjobb heavy metal énekesének kiáltották ki.

Első szólóalbumát (Tattooed Millionaire) még az Iron Maiden tagjaként jelentette meg 1990-ben, majd 1993-ban kilépett a zenekarból, hogy szólópályáját egyengesse. Dickinson szólómunkássága a metal és a rock zene számos különböző stílusát öleli fel. Az Iron Maidenből való távozása utáni években négy szólóalbumot készített, majd 1999-ben visszatért az együttesbe. Azóta egyetlen nagylemeze jelent meg szólóban, a 2005-ös Tyranny of Souls.
2006-ban a Hit Parader magazin összeállított egy listát, amin a 100 legjobb heavy metal énekes szerepel. Dickinson ezen a hetedik helyre került

1960 – David Duchovny amerikai színész, forgatókönyvíró, rendező, producer, regényíró és énekes-dalszerző.
Legismertebb alakítása az FBI-ügynök Fox Mulder az X-akták című sci-fi-sorozatban, illetve az író Hank Moody a Kaliforgia című drámasorozatban. Mindkét szereppel Golden Globe-díjakat, illetve egyéb jelöléseket szerzett. Fox Mulder szerepében feltűnt mindkét X-akták-filmben – X-akták – Szállj harcba a jövő ellen (1998), X-akták: Hinni akarok (2008). Vezető producerként és főszereplőként vett részt az Aquarius (2015–2016) című történelmi drámasorozat elkészítésében.
A Princetoni és a Yale Egyetemen angol irodalmi diplomát szerző Duchovny íróként három könyvet publikált, énekes-dalszerzőként pedig két stúdióalbumot jegyez

1975 – Charlize Theron dél-afrikai színésznő.


Szülei egyetlen gyerekeként a családi farmon nőtt fel, 13 éves korában bentlakásos iskolába került. Tizenöt éves korában szemtanúja volt apja halálának, aki agresszív alkoholista volt és Charlize anyja lőtte le önvédelemből, amikor egy alkalommal az rátámadt. Anyja ellen nem emeltek vádat.

16 éves korában, miután megnyert egy helyi szépségversenyt, egyéves modellszerződéssel Milánóba utazott. Szerződése lejártakor éppen New Yorkban dolgozott és úgy döntött, hogy a városban marad. Beiratkozott a Joffrey Balett Iskolába, de 18 évesen egy térdsérülés véget vetett balett-táncosi karrierjének, ekkor vett egy jegyet Los Angelesbe. Nyolc hónappal a városba érkezése után megkapta első (szöveg nélküli) filmszerepét, egy csak videón megjelent kis költségvetésű filmben. Innen karrierje gyorsan ívelt felfelé, egyre jelentősebb hollywoodi filmekben játszott, a ’90-es évek második felében már komoly kasszasikerekben is, mint az Ördög ügyvédje vagy az Árvák hercege.

1999 májusában szerepelt az amerikai Playboy magazin hasábjain. A meztelenség nem volt számára szokatlan, már korábban is, ha a filmszerep megkívánta, nem hezitált levetkőzni a kamerák előtt, például az Ördög ügyvédje vagy a 2 nap a völgyben című filmekben.
Néhány további karakterszerep után 2003-ban ráosztották a sorozatgyilkos Aileen Wuornos szerepét A rém c. filmben. Roger Ebert filmkritikus így fogalmazott: „a mozitörténelem egyik legnagyszerűbb alakítása”. Az elismerő kritikák után több díjat is besöpört, legfontosabbként a 2004-es Oscarok közül a legjobb női főszereplőnek járót, mellé a Screen Actors Guild-et és Golden Globe-ot is. Ő az első dél-afrikai, aki valaha Oscart nyert

HALÁLOZÁSOK

1822 – Gróf Teleki Sámuel erdélyi kancellár, a marosvásárhelyi Teleki Téka alapítója

1938 – Konsztantyin Sztanyiszlavszkij szovjet-orosz színész, rendező, iskolateremtő színészpedagógus

1957 – Oliver Hardy („Stan és Pan”) amerikai komikus–színész.
Már kiskorában tehetségesen énekelt, később a jogi pályát adta fel a filmszínházért, így 1913-ban a floridai Lubin Company-hez került, ahol komikusként számos rövidfilmben játszott. 1914-ben debütált az Outwitting Dad filmben. Bár már 1921-ben együtt játszott Stan Laurellel a Lucky Dog című filmben, klasszikussá váló párosukat csak később ötölte ki Hal Roach producer. Ilyenformán az 1926-os 45 Minutes from Hollywood című film számít első közös csapatmunkájuknak.
Hardy, az 1932-ben készült zenedoboz című filmes alakításáért, amelyben Laurellel egy zongorát próbál felcipelni egy lépcsőn, Oscar-díjat kapott. Utolsó közös filmje Laurellel az 1950-ben készült Utópia című film volt

2009 – Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész.

1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel már egy napi ismeretség után elkezdtek dalokat szerezni. Az első két dal megszületése után Géza Tamáshoz költözött, ahol aztán százával írtak a közös dalokat. Ezek sokáig nem jutottak el a nagyközönséghez, féltek ugyanis a cenzúrától, de még inkább az “öncenzúrától”, melyet a nyilvánosság okoz. Egy daluk azonban eljutott Jancsó Miklós filmrendezőhöz, Tamás pedig előadta azt a Még kér a nép című filmjében. Ezek után ajánlatot kaptak Gyurkó Lászlótól, a Huszonötödik színház igazgatójától, melyet először visszautasítottak, és csak 1972. nyarán fogadtak el. Ez volt Cseh Tamás első nyilvános fellépése.
Mivel akkoriban minden zenész zenekarokban működött, ők is úgy látták a legjobbnak, ha zenésztársakat is szereznek maguk mellé. Így Tamás csatlakozott az Ad Libitum nevű együtteshez énekesként, és életre szóló barátságot kötött annak tagjaival, Kecskeméti Gáborral, Márta Istvánnal és Novák Jánossal. Velük adták az első estjüket-koncertjüket 1973. március 1-én. A kritikák pozitívak voltak, így Tamás az év őszén a Vörös oltár és a Még kér a nép színpadi változatában is közreműködhetett.
1973. szeptemberében ő énekelte a Cimbora című televíziós gyerekműsor főcímdalát, és gyakran szerepelt is benne. 1974-ben Elek Judit Az első fénykép címmel készített vele filmet.

1975. telén ismerkedett meg Másik Jánossal, akivel először egy operát akartak írni. Az ötletet végül Bereményi javaslatára megváltoztatták, egyfajta zenei levelet szándékoztak készíteni. Ebből először önálló est, majd nagylemez született Levél nővéremnek címmel. A lemezen a dalok között a korabeli viszonyokra reflektáló, prózai levélrészletek hangzanak el. Az album igencsak sikeres lett; ezt követően a szerzőpáros 1978-ban elkészítette az Antoine és Desiré című albumot, harmadikként pedig a Fehér babák takarodója következett. Az 1981-es Műcsarnok-album ismert művészekre, írókra, költőkre reflektál, majd a Frontátvonulás egy összefüggő történetet “zenél el” sok prózai részlettel, ez azonban csak némi késéssel, 1983-ban jelenhetett meg.

A nyolcvanas években Tamás csatlakozott az éppen megalakuló Katona József Színházhoz. Itt tovább játszotta a még mindig nagy sikernek örvendő Frontátvonulást, az első évadban szerepet kapott az Ahogy tetszik című előadásban, majd Bereményi írt egy új darabot a régi dalokból, melyet Jóslat címmel kezdtek játszani 1984-ben. Ennek a hanglemez változata szinte egy időben, de lényegesen csonkítva, a prózai részek kihagyásával jelent meg. A következő lemez az 1987-ben kiadott Utóirat volt, mely az 1983 előtti dalokat foglalta magába.

1996 novemberében mutatta be A telihold dalai című estjét, melyet egy évre rá jelentetett meg. 1998-ban ezzel az esttel búcsúzott el a Katona József Színháztól. A ’98-99-es évadtól a Bárka Színházban kezdte szervezni fellépéseit. 1998 novemberében a Fővárosi Önkormányzat az ő és Bereményi Géza munkásságát Pro Urbe-díjjal jutalmazta. 1999. október 15-én megkezdődött az Összes dalok időrendben című előadássorozat, melyet a ’71-es dalokkal nyitottak.
2001. március 1-én bemutatták a Fonyó Gergely által rendezett Cseh Tamás film című dokumentumfilmet. Március 15-én megkapta a Kossuth-díjat. A 2004-es év igazán produktív volt számára; bemutatta új önálló estjét, A véletlen szavait, majd kiadták Az igazi levél nővéremnek című CD-jét Másik Jánossal. Ekkor jelent továbbá meg az Ady lemeze, melyben Ady Endre verseit énekelte fel Novák János zenéjére. 2006 júniusában adta utolsó teljen önálló koncertjét az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében

Share Button
Ennyien olvasták: 536

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.