Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

NAPI VISSZANÉZŐ – JÚLIUS 29.

Központ július 29, 2019 Kávé mellé

Az év 210. napja, hátra van még 155

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1878 – Az Osztrák–Magyar Monarchia megkezdi Bosznia és Hercegovina megszállását

1954 – Az Egyesült Királyságban megjelenik J. R. R. Tolkien: „A Gyűrűk Ura” trilógiájának első kötete, „A Gyűrű szövetsége”

SZÜLETÉSEK

1883 – Benito Mussolini olasz szocialistából fasisztává vált politikus, Olaszország diktátori hajlamú miniszterelnöke 1922 és 1943 között, 1943 és 1945 között a nemzetiszocialista Németország által fenntartott bábállam, az inkább Salói Köztársaság néven ismert Olasz Szociális Köztársaság miniszterelnöke. Szövetségese volt többek között Adolf Hitlernek és Gömbös Gyulának. Partizánok végezték ki szeretőjével együtt. Unokája, Alessandra Mussolini jelenleg az Európai Parlament képviselője az Európai Néppárt színeiben

1907 – Boldogfai Farkas Sándor magyar szobrászművész

1924 – Elizabeth Short amerikai színésznő, aki az amerikai kriminalisztika egyik leghíresebb gyilkosságának áldozata volt. Testét félbevágva, megcsonkítva találták meg egy Los Angeles-i parkban. A bűneset nagy médianyilvánosságot kapott, a lapok szenzációt keltő módon számoltak be a lány haláláról. Bár több tucat ember került feltételezett gyanúsítottként a rendőrség látókörébe, az elkövetőt nem találták meg. Számos elmélet született a máig megoldatlan gyilkosságról, mellyel kapcsolatos figyelem a mai napig nem hunyt ki teljesen. Az esetről több könyv és film is készült

1945 – Szüts Miklós magyar festőművész.
1972 óta kiállító művész. A főiskola elvégzését követően a festés mellett önálló tervező grafikusként dolgozott. 1985–1988 között a József Attila Gimnáziumban rajzot és művészettörténetet tanított. 1997–1998 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatott. 1991-ben az AD Grafikai Stúdió létrehozója, kreatív igazgatója, társtulajdonosa lett. 2001–2002 között Párizsban három hónapot töltött ösztöndíjjal, azóta is rendszeresen visszajár Párizsba dolgozni

1952 – Andrassew Iván magyar író, újságíró.
1978-ban elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskoláját külpolitika szakon, majd tanulmányait a Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem szociológia–filozófia karán fejezte be 1982-ben. Írni az esztergomi ferences gimnáziumban kezdett.
1970-től tudományos segédmunkát végzett, később hírlapkézbesítő volt. Közben autodidakta módon tanult, számos egyetemi és főiskolai előadást hallgatott. 1979-től hírlapíró üzemi lapoknál, közben 1984-ben hentes, 1989-től a Mai Nap, majd a Népszabadság, a Hócipő főmunkatársa, a Színes Vasárnap, a Népszava főmunkatársa majd publicisztika rovatvezetője és 1999-ben az iNteRNeTTo főszerkesztője.
Közben a Hócipő Online alapító főszerkesztője, a Katona József Színház munkatársa, az IDG média-tanácsadója, az EOL főszerkesztője, a Romániai Magyar Szó tudósítója és a Klubrádió műsorvezetője volt

1953 – Teresa Orlowski lengyel születésű német pornószínésznő.
Fiatalkorát Krakkóban töltötte. 1979-ben költözött Németországba, a Rajna-menti Bochumba, ahol kezdetben pincérnőként dolgozott.
1981-ben szerepelt először pornófilmben. 1982-ben megalapította saját cégét, a Verlag Teresa Orlowski (VTO) kiadót. 1983-tól kezdett pornószínésznőként, rendezőként és producerként is dolgozni. Harmincévesen, 1983-ban készítette első jelentősebb pornófilmjét, a Joey Silvera rendezte Go For It című filmet

1953 – Geddy Lee kanadai zenész, a Rush nevű progresszív rock együttes énekese, basszusgitárosa és billentyűse. 1968 szeptemberében, a zenekar megalakulása után pár héttel váltotta fel az eredeti basszusgitáros-énekest. Lee magas fejhangú éneke a Rush egyik védjegye, erőteljes basszusgitárjátéka olyan neves rock- és metalzenészeket inspirált, mint Steve Harris (Iron Maiden), John Myung (Dream Theater) és Cliff Burton (Metallica). 2006-ban a Hit Parader „Minden idők 100 legnagyobb heavy metal énekese” listáján a 13. helyre rangsorolták.

A Rush-hoz kötődő dalszerzői, hangszerelői és előadói tevékenysége mellett számos együttes albumának volt producere. Lee első szólóalbuma a 2000-ben megjelent My Favorite Headache című nagylemez. A Rush másik két tagjával egyetemben 1996-ban megkapta az Order of Canada kanadai állami kitüntetés tiszti fokozatát. A trió volt az első rockzenekar a kitüntetés történetében, amelyik megkapta ezt az elismerést

1981 – Fernando Alonso spanyol autóversenyző, 2-szeres Forma-1-es világbajnok (2005, 2006)

HALÁLOZÁSOK

1095 – I. László magyar király 1077-től, horvát király 1091-től haláláig. I. Béla király és Richeza királyné másodszülött fia. Nevéhez fűződik a magántulajdon védelmének megszilárdítása, Horvátország elfoglalása (1091) és az első magyar szentek avatása. Őt magát is szentté avatták 1192-ben, és kivételes fizikuma miatt nevezik az „Isten atlétájának” is.

I. Béla király halála (1063) után Géza és László hercegek elismerték unokatestvérüket, Salamont törvényes királynak, akivel a következő évtizedben jó kapcsolatuk volt. A nevezetes történet a kun által elrabolt leánnyal ebből a korszakból származik. A kapcsolat az 1070-es években romlott meg, és a hercegek fellázadtak Salamon ellen. A trónt Géza 1074-ben szerezte meg, de az ország nyugati határvidékén Salamon uralkodott tovább. Ebben az időben László volt Géza legfőbb tanácsadója.
Géza halála (1077) után hívei László mellé álltak, és őt tették meg királynak. Salamon IV. Henrik segítségével ellenállt; László az invesztitúraharcban IV. Henrik ellenfeleit támogatta. Salamon 1081-ben lemondott, de utána mégis megpróbálta visszaszerezni a koronát. Emiatt László bebörtönözte, de két évvel később a szentté avatások alkalmával szabadon engedte.

A sorozatos belviszályok után Lászlónak helyre kellett állítania a közbiztonságot, a lopást és rablást csonkítással vagy halállal büntette. 1091-ben elfoglalta Horvátország legnagyobb részét, ami a középkori Magyar Királyság terjeszkedésének kezdetét jelentette. Keleten legyőzte a kunokat és a besenyőket, amivel a keleti határokat 150 évre bebiztosította. Az utolsó években éppen a horvát hódítás miatt romlott meg a kapcsolata a Szentszékkel, mert a pápa a saját hűbérbirtokának tekintette a megszerzett horvát területet, de ezt László nem ismerte el.
A legendák kegyes lovagkirályként mutatják be, mint a késő lovagkori lovagi eszmény megtestesítőjét. Népszerű szent Magyarországon és a környező országokban, sok templomnak ő a védőszentje. A szentté avatott királyhoz több, a mai napig is fennmaradt ereklye és tárgyi emlék köthető. Ilyen például a győri bazilikában található Szent László-herma, és jobbja, amit a dubrovniki ferences kolostorban őriznek

1759 – (Árva) Bethlen Kata erdélyi magyar földbirtokos, mecénás, írónő.


Erdélyben, Bonyhán született, Bethlen Sámuel (1663–1708), Kis-Küküllő vármegye főispánjának negyedik gyermekeként. Édesanyja, borsai Nagy Borbála 1717. szeptember 11-én férjhez adta lányát kedvenc mostohafiához, gróf Haller Lászlóhoz. Miután ő 1719. június 1-jén meghalt, az anya 1722. május 26-án az özvegy gróf Teleki József főispánhoz adta hozzá, aki 1732. november 1-jén meghalt, s Bethlen Kata ettől kezdve nevezte magát Árvának.

Haller Lászlótól három (Sámuel [1718–1720], Pál [1718–1794], Borbála [1719–1770]), Teleki Józseftől pedig tíz (László, Sára, Zsuzsanna, József, Judit, Zsigmond, Gábor, Klára, István, Júlia) gyermeke született.
Támogatta az erdélyi magyar református egyházközségeket és iskolákat; saját könyvtára is jelentős volt. Ajtai (Abod) Mihály és Bod Péter leideni tanulmányait saját költségén támogatta; később utóbbit udvari lelkészének és könyvtárosának fogadta fel. Könyvtárát a nagyenyedi kollégiumra hagyományozta.
1759. július 29-én hunyt el Fogarason, s az ottani református templomban temették el

1856 – Robert Schumann német zeneszerző.
A romantikus zene egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb alakja, és az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő zenekritikus volt. Zongoraművek, szimfóniák, dalok alkotója.
Művészi útjának tragédiája abban áll, hogy életművének legkevésbé tervezett 10–12 éve zseniálisan sikerült és halhatatlan lett, viszont érett férfikorának megalapozott, megtervezett, tudatos törekvése az új ideák, a drámai zene felé mindig csak törekvés maradt, és remekművekben nem teljesedett ki

1890 – Vincent van Gogh holland expresszionista festőművész.


Pontosan nem tudjuk, milyen elmebetegségben szenvedett. Orvosai epilepsziát állapítottak meg, de ma már nem fogadja el mindenki ezt a tényt. Valószínűsítik, hogy szifilisz-betegség okozta paralízisben szenvedett, de nem bizonyítható. Némely kutató porfíriára gyanakszik, amely egy genetikai úton öröklődő betegség, és agykárosodást idéz elő. Annyi bizonyos, hogy van Gogh életvitele és étkezési szokásai kedveztek e betegség kialakulásának. Felmerült a mániás-depresszió és a skizofrénia lehetősége is. Szenvedélyesen szerette az abszintot, ezt a gyógynövényekből készített, akkor divatos zöld szeszesitalt, amelyet később betiltottak, mert hamisítványai általában mérgezőek voltak.

Újabban egy másik feltételezés is született öngyilkosságának okáról. Kiderült, hogy halála napján egy szemészorvosnál járt. Látásproblémáiról, szemének fáradtságáról leveleiben már korábban is panaszkodott öccsének. Párizst azért hagyta ott, mert fényre vágyott, de képei Provence-ban is egyre sötétebbek lettek. Megjelent a képein egy látászavar jele: a világító testeket körülvevő szivárványszínű fényudvar. Mindez a kutatókat arra engedte következtetni, hogy van Gogh egy akkor még gyógyíthatatlan betegségben, zöldhályogban szenvedett, ami kezelés nélkül, rövid időn belül teljes vakságot okoz. Érthető, hogy ez a hír a színek szerelmesének olyan volt, mint egy halálos ítélet.

Összeomlása után a saint-remy-i szanatóriumban és Auvers-sur-Oise-ban megengedték, hogy fessen. Ebben az állapotban 1890 júniusáig 150 képet festett, többek között döbbenetes erejű önarcképeket, mint az Önarckép levágott füllel, amelyről egy végletekig elgyötört ember néz ránk. Gauguin hiányát Gauguin karosszéke című képe fejezi ki a legjobban: egy elhagyott szék, benne könyv és gyertya. Utolsó alkotásai végtelen magányát tolmácsolják. A Hollók a gabonaföld felett utolsó képei egyike.
189o. július 27-én az auvers-i vár környékén szíven lőtte magát. Orvosa azonnal értesítette Theót, aki az utolsó napokat testvére mellett töltötte. Van Gogh 1890. július 29-én halt meg. Utolsó kívánsága az volt, hogy Hollandiában temessék el. A ravatalát barátai napraforgókkal borították el

1974 – Erich Kästner német író.
Az 1920-as években kibontakozó polgári humanizmus költője és írója, annak az új stílusiránynak a követője, amely felváltva az expresszionizmus világmegváltó extravaganciáját, az új tárgyilagosság (=Neue Sachlichkeit) képviselője. Hol rezignáltan, hol harcosan, de alapvetően mindig optimista moralistaként küzd az emberiség megjavításáért. Kissé talán méltatlanul is, de a világ elsősorban értékes, humoros gyermek- és ifjúsági regényeit ismeri, jelenleg a magyar irodalmi közvélekedésben is mint ifjúsági író szerepel

1983 – Luis Buñuel spanyol születésű mexikói filmrendező. A társadalmi igazságtalanság, indokolatlan kegyetlenség, vallási túlbuzgóság és az erotika témáit megszállott makacssággal feldolgozó, eredeti stílusú rendező, aki különleges helyet foglal el a filmművészetben

Share Button
Ennyien olvasták: 454

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.