Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

NAPI VISSZANÉZŐ – JÚNIUS 14.

Központ június 14, 2019 Kávé mellé

Az év 165. napja, hátra van még 200 

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK 

1940 – A Harmadik Birodalom csapatai bevonulnak Párizsba

1940 – Francisco Franco tábornok csapatai elfoglalják az addig nemzetközi irányítás alatt álló Tangert

1944 – Az amerikai légierő bombázói légitámadást intéznek Kecskemét ellen. Elpusztítják a pályaudvaron veszteglő német olajszállító szerelvényeket. Megsemmisítenek több, a kecskeméti repülőtéren álló német Gigant szállítógépet. A tovább haladó kötelék ezután Budapest déli iparvidékét bombázza. Felgyújtják a csepeli szabadkikötő olajtartályait. Támadják a Weiss Manfréd acélműveket, de a bombák Csepel lakóházaira hullanak. Súlyos bombatámadás éri a Ferencvárosi rendezőpályaudvart is. A budapesti légitámadások 100 halálos áldozatot követelnek. Egy másik amerikai légi kötelék a pétfürdői ipartelepet bombázza. Újabb légicsapást mérnek az előző nap megbombázott szőnyi olajfinomítóra is

 1985 – Aláírják a schengeni egyezményt

 

SZÜLETÉSEK

1753 – Chudy József zeneszerző, karmester, az első magyar opera szerzője.

Karmester volt az Erdődy János gróf pozsonyi német színházánál 1785 és 1787 között. Később a Kelemen László által alapított magyar színjátszó társasághoz került Pestre. Itt komponálta Szalkay Antal szövegére a Pikkó herceg és Jutka Perzsi című magyar nyelvű operát. A „szomorú–vígoperát” 1793. május 6-án mutatták be – hatalmas sikerrel. E dátumtól számítják a magyar nyelvű operajátszás kezdetét. Chudy zenei tevékenységének írásos nyomai nagyrészt elvesztek.

Chudynak érdekes, ám elfeledett találmánya is volt: a világ első távíró rendszerét találta fel, amely egymástól mintegy 10 kilométerre lévő őrházak láncolatán alapult, és a jeleket kivilágított ablakrendszerrel szándékozott továbbítani. A később hasonlóan őrházakon alapuló Claude Chappe-féle távírórendszer mozgó karokkal, szemafor rendszerrel valósította meg a jelzéseket, s míg Chappe híres lett, Chudy találmányát elfelejtették

1811 – Harriet Beecher Stowe amerikai író, abolicionista, a Tamás bátya kunyhója című regény szerzője

1858 – Dankó Pista magyar (cigány) hegedűművész, nótaszerző.

A népies műzene egyetlen olyan alakja volt, akinek személyét több író és költő megörökítette. Ady Endre és Juhász Gyula verset írt hozzá, Móra Ferenc, Tömörkény István írásaiban is feltűnt, Gárdonyi József, Gárdonyi Géza fia megírta Dankó regényes életrajzát. 1940-ben film is készült életéről, amelyben Jávor Pál alakította, ez volt a kétszázadik magyar hangosfilm

1864 – Alois Alzheimer német orvos, pszichiáter

1925 – Darvas Iván kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, a nemzet színésze.

Gyerekkorát Prágában töltötte (1926-1939), ahol apja újságíróként dolgozott. Anyja orosz származása révén oroszul, és mivel német iskolába járt, németül is megtanult. Otthon és egymás között magyarul beszéltek, amiről Darvas Iván sokáig azt hitte, hogy egy titkos nyelv, amit csak ők értenek. Társalgási szinten beszélt még angolul és csehül.

1939-ben költözött Magyarországra. 1943-ban érettségizett. 1945-ben egy szovjet katonai alakulat tolmácsa volt. A Színiakadémiát – ahol évfolyamtársa volt Kállai Ferenc – nem fejezte be, részben a második világháború miatt, részben azért, mert már 21 évesen (1946) szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál, 1949-ig. Ekkor vette fel az Iván keresztnevet, hogy Darvas Szilárd költő, humoristától megkülönböztesse magát.

1949-1956 között a Madách Színházban is játszott.

Az 1956-os forradalom idején forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját (Darvas Attila tervezőmérnököt) kihozza a börtönből. Ezért a forradalom leverése után 32 hónap börtönre ítélték (1957-1959), Kistarcsára került Szakáts Miklóssal együtt 1957-ben, majd évekig nem játszhatott. Segédmunkásként egy VII. kerületi, Damjanich utcai műanyagfröccsöntő üzemben dolgozott 1959-1963 között.

1963-ban kerülhetett újra színpadra. Az 1963–64-es évadra a Miskolci Nemzeti Színházba, majd 1964–65-ben a József Attila Színházba szerződött. Itt a II. József címszerepét, illetve Fredet (Imádok férjhez menni) játszhatta el.

1965–1989 között a Vígszínházba szerződött Várkonyi Zoltánhoz. 1990-től szabadfoglalkozású színész volt.

1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett. Mandátumát 1994-ig töltötte be. 1993–95 között ismét a Művész Színházban játszott. 1995-től a szolnoki Szigligeti Színházban lépett fel.

Utolsó éveiben sokat betegeskedett, teljesen visszavonult a nyilvánosságtól

1928 – Ernesto (később „Che”) Guevara, forradalmár, gerilla-parancsnok

1931 – Abody Béla magyar író, újságíró, humorista, műkritikus

1946 – Donald Trump amerikai üzletember, politikus, az USA 45. elnöke.

Karrierjét a The Trump Organization vállalat elnökeként építette fel. Trump gazdag üzletemberként és harsány médiaszemélyiségként vált ismertté, de jóval később lépett politikai pályára. 2015-ben jelentette be, hogy elnökjelöltként indul a 2016-os választáson a Republikánus Párt színeiben. Dwight D. Eisenhower óta Trump lett az első amerikai elnök, aki elnökségét megelőzően semmilyen politikai tisztséget nem töltött be, egyúttal az eddigi legidősebb és leggazdagabb hivatalba lépett elnök. 2017. január 20-án, elnöki esküjét követően lépett hivatalba hazája 45. elnökeként.

Elnöksége első hónapjaiban választási ígéretéhez híven visszavonta a megelőző elnök, Barack Obama számos intézkedését, így kísérletet tett a demokrata kormányzat által bevezetett egészségügyi rendszer („Obamacare”) eltörlésére. Kiléptette országát a Csendes-óceáni Partnerségből és a párizsi éghajlat-változási megállapodásból, valamint felmondta az Iránnal kötött atomalkut. Trump január 27-i intézkedése értelmében a terrorveszélyre hivatkozva ideiglenes amerikai beutazási tilalom lépett érvénybe hét muszlim országgal szemben. Ez irányú intézkedéseit jelentős kritikák és bírálatok kísérték.

A politikai elemzők Trump politikájának populista, nacionalista és protekcionista vonásait hangsúlyozzák. Trump egyes, gyakran botrányos, sértő kijelentései és állásfoglalásai a republikánus elit véleményével is szemben állnak. Trump kampánycsapata és Oroszország állítólagos együttműködése mindmáig vitákat kelt

1947 – Baló György magyar televíziós újságíró

1951 – Eszményi Viktória magyar énekesnő

https://www.youtube.com/watch?v=CziDAoRSZbg

1954 – Kemény Dénes válogatott vízilabdázó, edző, állatorvos. Országos hírnevét a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként szerezte, amellyel 2000 és 2008 között három olimpiai bajnokságot nyert. Edzői munkája mellett tanít, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának címzetes egyetemi docense. A magyar válogatottat tizenöt éven keresztül, 1997 és 2012 között vezette. Előtte Olaszországban dolgozott. 2012-től 2018-ig a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke volt

1969 – Steffi Graf egykori világelső, olimpiai arany-, ezüst- és bronzérmes, Fed-kupa-győztes német teniszezőnő, minden idők egyik legjobb teniszezője.

22 egyéni Grand Slam-címet szerzett, nála csak Serena Williams (23) és Margaret Court szerzett többet (24). Pályafutása során összesen 107 WTA-tornát nyert meg, ezzel harmadik az örökranglistán Martina Navratilova (167) és Chris Evert (154) mögött. 1999-ben az Associated Press Grafot a 20. század legjobb női teniszezőjének nevezte.
1988-ban Steffi Graf megnyerte mind a négy Grand Slam-tornát, és egyéniben olimpiai bajnok is lett: az ő tiszteletére nevezték el ezt a teljesítményt Golden Slam-nek.

Ő volt az első női teniszező, aki úgy tudta egy éven belül megnyerni mind a négy Grand Slamet, hogy azokat három különböző borításon játszották (Roland Garros: salak, Wimbledon: fű, Australian Open, US Open: kemény borítás). Hatszor nyert Roland Garrost, hétszer Wimbledont.

Ő az egyetlen teniszező, aki a négy Grand Slam-torna mindegyikét legalább négyszer meg tudta nyerni.

Az 1987 és 1990 között 13 Grand Slam-döntőbe jutott be sorozatban, és kilencet meg is nyert közülük. 1987 és 1996 között összesen 36 nyílt bajnokságon vett részt: 29 alkalommal jutott döntőbe és 21 címet szerzett. Pályafutása során összesen 31 Grand Slam-döntőbe jutott be.

Összesen 377 hétig volt világelső, ez a teljes (női és férfi) profi mezőnyben világrekord. Ebből 1987. augusztus 17. és 1991. március 10. között 186 hétig volt megszakítás nélkül világelső, amivel a női mezőnyben ma is, a teljes profi mezőnyben több mint 16 évig csúcstartó volt, amíg Roger Federer 2007 augusztusában meg nem döntötte a rekordját. Graf nyolcszor volt év végén világelső – ez szintén rekord. Öt alkalommal nyerte meg a világbajnokságnak is nevezett év végi tornát.

Már 1984-ben, 15 éves korában megnyerte az 1984-es olimpia idején rendezett teniszversenyt, ahol ez a versenyszám még csak bemutatóként szerepelt. Az 1988-as szöuli olimpián egyéniben arany-, párosban bronzérmet szerzett, az 1992-es barcelonai olimpián egyéniben ezüstérmes lett.

Graf 1999-ben fejezte be profi pályafutását: a világranglista 3. helyezettjeként a legmagasabban rangsorolt teniszezőként, aki addig valaha visszavonult. Azóta a belga Justine Henin megdöntötte ezt a rekordját, ő világelsőként vonult vissza.

2001-ben hozzáment Andre Agassihoz, két gyermekük van, Jaden Gil és Jaz Elle.

2004-ben a teniszhírességek csarnokának (International Tennis Hall of Fame) tagjai közé választották

HALÁLOZÁSOK

1680 – Báthory Zsófia, II. Rákóczi György erdélyi fejedelem özvegye, I. Rákóczi Ferenc anyja, II. Rákóczi Ferenc nagyanyja

1944 – Róth Miksa iparművész, üvegfestő, mozaik-készítő.

Munkái díszítik többek között az Országház, a Gresham-palota (ma szálloda), a volt Osztrák-Magyar Bank, ma Magyar Nemzeti Bank, a Zeneakadémia épületét, a szegedi Fogadalmi Templom több ablakát, a lipótmezei elmegyógyintézet, egykor Országos Tébolyda (bezárásáig Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) kápolnáját (ennek valamint a falakról eltávolított freskóknak a tervét a gödöllői művésztelep művésze, Nagy Sándor készítette), a marosvásárhelyi kultúrpalota és városháza, a szabadkai Városháza épületét, a Kálvin téri református templomot, a budapesti Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomot, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent István-kápolnáját és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermét, illetve a Fasori evangélikus templomot. Ő készítette a Magyar Nemzeti Levéltár ólomüveg ablakait a települések címereivel, továbbá ő tervezte a levéltári épület ornamentikus díszítő festését valamit több bútorát és kovácsoltvas díszeinek egy részét is.

Több munkája, így például a marosvásárhelyi Kultúrpalota és Városháza, illetve a lipótmezei kápolna is a gödöllői művésztelep művészeivel való közös munka eredményeként született meg

Share Button
Ennyien olvasták: 440

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.