Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

NAPI VISSZANÉZŐ – JÚNIUS 17.

Központ június 17, 2019 Kávé mellé

Az év 168. napja, hátra van még 197

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1885 – A Szabadság-szobor Franciaországból megérkezik New York kikötőjébe

1967 – Az első kínai kísérleti hidrogénbomba-robbantás

1970 – A Watergate-botrány kirobbanása Washingtonban

SZÜLETÉSEK

1239 – I. Eduárd angol király, aki Walest az angol korona fennhatósága alá vonta.
188 cm-es testalkatával jóval kortársai fölé magasodott, emiatt kapta a Nyakigláb Eduárd gúnynevet. Heves vérmérsékletű, dühkitörésekre hajlamos férfi volt, aki könnyedén meg tudta félemlíteni ellenfeleit. Alattvalói tisztelték katonai képességei, adminisztrációs tehetsége és vallásos buzgalma miatt. Bár a walesi és skóciai hadjárataiban néha kimondottan kegyetlenül viselkedett, rátermett uralkodóként helyreállította országa apja uralma alatt szétzilálódott rendjét, végleg meghódította Walest, és ideiglenesen uralma alá hajtotta Skóciát is

1882 – Igor Stravinsky orosz zeneszerző, a 20. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzője.
Műveiért szerzett elismerései mellett, zongoristaként és karmesterként is nagy hírnévre tett szert műveinek premierjein nyújtott teljesítményével

1927 – Sütő András erdélyi magyar író, drámaíró.

Mezőségi szegényparaszti családból származott, szülei Sütő András és Székely Berta voltak. 1940 őszétől a nagyenyedi református kollégium, majd 1945 januárjától kolozsvári református gimnázium diákja volt. Első írását 18 éves korában közölte a kolozsvári Világosság című lap, Levél egy román barátomhoz címmel.

1949-ig Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola rendező szakos hallgatója volt, majd tanulmányait megszakítva a Falvak Népe című hetilap főszerkesztője lett. 1951-ben Bukarestbe költözött, mivel a szerkesztőséget oda helyezték át. Nem tudott azonosulni az 1950-es évek politikai viszonyaival ezért 1954-ben lemondott állásáról és Marosvásárhelyre költözött, ahol az Igaz Szó című irodalmi folyóirat főszerkesztő-helyetteseként dolgozott. 1958-1989 között a Művészet, illetve az Új Élet című marosvásárhelyi képeslapnak volt főszerkesztője. 1989-ig az Erdélyi Figyelő főszerkesztői pozícióját töltötte be.

1965–1977 között parlamenti képviselő, 1974–1982 közt a Romániai Írószövetség alelnöke volt. 1980-tól kezdve a Ceaușescu-rezsim betiltotta műveinek kiadását és színdarabjainak bemutatását, ezért 1980 és 1990 között csak Magyarországon tudott publikálni. Ebben az időszakban ő és családja a hatalom és a Securitate folyamatos zaklatásainak voltak kitéve.
1990. március 19-én a marosvásárhelyi fekete március idején a magyarok és románok között kitört etnikai zavargások során, melyet később fekete márciusnak, a marosvásárhelyi pogromnak neveztek el, a RMDSZ székház ostromakor veszítette el bal szeme világát. Saját kérésére Magyarországra szállították gyógykezelésre, 1990. március 20-án este érkezett meg katonai repülőgéppel Tökölre, ahonnan Budapestre vitték tovább.

Több tucatnyi magas színvonalú prózai és drámai műve a jelenkori magyar írók élvonalába emelte. 1998-ban a Digitális Irodalmi Akadémia egyik alapító tagja volt.
Darabjait 1971 óta Magyarországon is folyamatosan játsszák

1928 – Marton Frigyes Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, a Rádió Kabarészínháza alapító tagja, érdemes- és kiváló művész.
A Színművészeti Főiskola rendező szakán 1954-ben végzett, ezt követően négy évig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1958 és 1959 között a Vidám Színpad, majd 1962-ig a Petőfi Színház rendezője volt. 1960 és 1963 között rövid ideig a Tarka Színpad igazgatója is volt.

1962-ben került a Magyar Rádió rendezői státuszába, ahol rovat illetve szerkesztőség vezetői feladatokat is ellátott. Megalapította a Rádiókabaré “intézményét”, majd munkatársaival indították el a Humorfesztivált, ami meghatározta a magyar humor útját a következő évtizedekben.
1970 és 1980 között a Mikroszkóp Színpad főrendezője, Komlós János váratlan halála után az igazgatója volt. Ezt a posztot 1985-ig töltötte be.
A rádiós és a Mikroszkóp színpadnál eltöltött évek alatt, a teljesség igénye nélkül az alábbi előadók felfedezője-megalkotója volt: Hofi Géza, Markos-Nádas duó (Markos György és Nádas György szereplésével), Koós János táncdalénekes, akinek névadója is, mivel eredeti nevét ami Kupsa János volt, ő változtatta meg első közös produkciójuk során

1971 – Paulina Rubio mexikói énekesnő, színésznő.
Pályáját igen fiatalon kezdte, már ötéves korában ének-, színjátszás- és jazzórákat vett. 1982-től 1991-ig a Timbiriche ifjúsági pop-rock együttes tagja volt, majd szólóénekesként folytatta. Latin-Amerikában, az Amerikai Egyesült Államokban, Spanyolországban és több európai országban is népszerű.
2004-ben felkérést kapott, hogy vezesse az Elton John AIDS Alapítvány 12. éves Oscar-ünnepségét. Ő mutatta be 2006-ban a Nobel-díjakat.
Paulina több mint 20 millió lemezt adott el világszerte

1980 – Venus Williams négyszeres olimpiai bajnok korábbi világelső, huszonháromszoros Grand Slam-tornagyőztes amerikai hivatásos teniszezőnő.


Hétszer nyert egyéniben Grand-Slam tornát (Wimbledon – 2000, 2001, 2005, 2007, 2008; US Open – 2000, 2001). Egyike azon kevés teniszezőnek, akiknek párosban sikerült teljesíteniük az ún. „Non-Calendar Year” karrier Grand Slamet, azaz mind a négy nagy tornán diadalmaskodni (a Grand Slam az egy naptári évben elért négy győzelmet jelenti). Húgával, Serenával tizennégy Grand Slam-győzelmet arattak együtt, valamint a 2000-es sydney-i olimpián, a 2008-as pekingi olimpián és a 2012-es londoni olimpián is diadalmaskodtak női párosban. A 2016. évi riói olimpián vegyes párosban ezüstérmet szerzett.

A 2000-es sydney-i olimpián a páros mellett egyéniben is aranyérmet szerzett, ezzel Helen Wills Moody 1924-ben elért kettős győzelme után ő lett a második olyan teniszező, aki egy olimpián mind az egyéni, mind a páros versenyt megnyerte. Vegyes párosban is kétszeres Grand Slam-győztesnek vallhatja magát: 1998-ban az amerikai Justin Gimelstob partnereként nyert az Australian Openen és a Roland Garroson.
A jelenleg aktív játékosok között Serenát követve Venus rendelkezik a második legtöbb egyéni tornagyőzelemmel, negyvenkilenccel. Venus és húga, Serena az egyedüli játékos a jelenlegi mezőnyben, akiknek sikerült mind a négy Grand Slam-torna döntőjébe bejutni egyéniben

HALÁLOZÁSOK

1897 – Sebastian Kneipp német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma is Kneipp-kúrának ismerünk. Gyógyító tevékenysége alapján kapott új lendületet a természetgyógyászat.

Kezdetben csak a vízkúrára korlátozódott a kezelés, később azonban Kneipp kiegészítette táplálkozási és életmód-változtatási tanácsokkal is. A vízkúra lényege azon a feltevésen alapul, hogy a bőrön keresztül, különböző hőfokú vízzel, a legváltozatosabb ingereket lehet kiváltani. A vízkúra számításba veszi az alkalmazási idő hosszúságát is, a befogadó szervezet érzékenységét és a környezet hőfokát. A kúra lényege tehát azon alapul, hogy a hideg víz a bőrereket összehúzza, miközben meleget von el a testtől. A bőrerek kitágulásával ellentétes reakció lép fel, és kellemes meleg önti el a kezelt részt.
A bőr a hőszabályozás és az anyagcsere tekintetében sokkal fontosabb szerepet játszik, mint gondolnánk, mert számtalan fontos idegvégződés a bőrsejtekben található. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az immunrendszert és a mirigytevékenységet. Segítik a bőr megtisztulását, kiválasztó funkcióját és a lelki egyensúly kialakulását. A hidroterápia nagy előnye, hogy a legtöbb esetben a páciens egyedül is alkalmazhatja. A hatásos kúra érdekében legalább egyhónapos, mindennapi kezelést javasolnak

2003 – Knézy Jenő nagyváradi születésű magyar sportújságíró, riporter.


1969-től 1970-ig mezőgazdasági gépészmérnök végzettséggel a Budapesti Mezőgazdasági Gépgyár üzemmérnöke volt. Jelentkezett a Pályabelépő című sportriporter-pályázatra több mint ötezer társával együtt, és ebben a műsorban debütált a televízióban. 1971-től a Magyar Televízió sportosztályának munkatársa és riportere lett. 1972-től a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) tagja.
Főként a labdajátékokkal forrt össze a neve, de közvetített többek közt jégkorongot, úszást, egy időben Forma–1-et is. Szállóigévé vált köszöntése volt a Jó estét, jó szurkolást!, amit ő maga talált ki, később le is védette. 1974-től 2002-ig valamennyi labdarúgó-világbajnokságon kint volt, háromszor a döntőt is közvetítette (1990, 1998, 2002). 1976-tól az Európa-bajnokságokról is rendszeresen közvetített.

A BEK/Bajnokok Ligája döntőjét is rendszerint ő kommentálta 2002-ig. Az 1972-es müncheni nyári játékoktól kezdve egészen a 2002-es téli játékokig az olimpiákról is tudósított, három magyar aranyérem megszerzését kommentálta (1992 – női kajak négyes, 2000 – Kovács Ágnes 200 m mell, férfi vízilabda-válogatott).
Két ízben volt rövid ideig a Telesport főszerkesztője (1997 első fele, 1998 végétől 1999 nyaráig), a kettő között, valamint 1999-től főmunkatársa. Sokoldalúságát bizonyítva láthatták a nézők kabaréműsorokban és választási műsorokban is

Share Button
Ennyien olvasták: 406

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.