Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

NAPI VISSZANÉZŐ – MÁJUS 15.

Molnár Tibor május 15, 2019 Kávé mellé

Az év 135. napja, hátra van még 230

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1917 – Horthy Miklós sorhajókapitány vezetésével az osztrák–magyar hadiflotta köteléke a Novara gyorscirkáló vezetésével győzelmet arat az Otrantói-szorosban, és feltöri az antant tengeri zárját

1944 – Felállítják az első magyarországi gettót

2009 – A Green Day együttes kiadja a 21st Century Breakdown című nagylemezét

2015 – Bródy János megnyitja Egerben az Egri Road Beatles Múzeumot

SZÜLETÉSEK

1859 – Pierre Curie francia fizikus

1891 – Mihail Bulgakov orosz író

1912 – Salamon Ernő magyar költő.

Szegény zsidó családban született Gyergyószentmiklóson. Marosvásárhelyen érettségizett. A kolozsvári egyetem jogi fakultására iratkozott be, 1930-32-ig volt ott hallgató, visszament Gyergyóba, bekapcsolódott a kommunista mozgalomba, sztrájkok szervezésében vett részt. 1933-ban a Brassói Lapoknál volt riporter, versei itt és a Korunkban jelentek meg. 1936-ban egész Erdélyt bejárta mint a Korunk terjesztője. 1937 áprilisától Marosvásárhelyen élt, ahol a Korunkat, majd a Reggeli Újságot szerkesztette. Ezekben az években több kötete jelent meg. A Horthy-Magyarországon üldözték, többször letartóztatták, 1941-ben a hírhedt ákosfalvai táborba internálták. Nehéz körülmények közt élt, idénymunkásként dolgozott néha. Egészsége megromlott. 1942 májusában munkaszolgálatra hívták be, Ukrajnába került, ahol tífuszban megbetegedett. 1943. február 27-én olasz katonák agyonlőtték

1937 – Madeleine Albright cseh származású amerikai politikus, az Amerikai Egyesült Államok első női külügyminisztere 1997 és 2001 között

1946 – Chazz Palminteri amerikai színész.

Calogero Lorenzo Palminteri néven látta meg a napvilágot Bronxban (New York). Számos nagy sikerű alkotásban szerepelt, többek között a Bronxi Mese, a Csak egy kis pánik és a Közönséges bűnözők című filmekben.
Drámaíróként Palminteri írta a Bronxi Mese és a A hűtlenség ára című filmeket, forgatókönyvíróként ezekből a színpadi produkciókból illesztett filmjeibe. A Bronxi Mese, aminél Chazz Palminteri ragaszkodott, hogy önéletrajzi legyen, fontos lépés volt a karrierében, mert ezelőtt a film előtt még csak kisebb szerepeket játszott. A film jogait eladta Robert De Nirónak, azzal a feltétellel, hogy Palminteri játssza el Sonny LoSpecchiót, a machiavellista maffiafőnököt. A film további érdekessége, hogy Francis Capra (Calogero) alakítja Chazz Palminterit kölyökkorában, apját pedig Robert De Niro. Ez volt az első jelentős szerepe a mozivásznon.
A Diszkópatkányokban (1998) kapott egy mellékszerepet, ő játszotta Benny Zadirt, a tulajok tulaját.
Palminteri kapta meg a Főnökök főnöke (2001) című film főszerepét, melyben egy valós gengsztert, Paul Castellanót játszott el.
Rendezői bemutatkozása a Nemek csatája (2002) című film.
Palminteri jól ismert mint maffiafőnök a 2002-es Coca-Cola Vanilla reklámokban, különböző hírességekkel, mint Simon Cowell vagy Missy Elliott. Ellentétben a legtöbb alvilági szerepével, a Falcone (1999) című filmben, egy maffia ellenes ügyészt alakít

1953 – Mike Oldfield angol zeneszerző

1957 – Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, színész, pankrátor. 2018. május. 26-án, a „Dicsőség napja” elnevezésű rendezvényen mint pankrátor lépett a szorítóba. Ez volt a búcsúmérkőzése, ahol győztes lett.

1980-ban a moszkvai olimpián az első három fordulóban ellenfeleit tussal győzte le, melyet újabb három győzelem követett és így megnyerte az olimpiai bajnokságot. 1981-ben a göteborgi Eb-n a hetedik helyen zárt, majd egy vírusfertőzés miatt a vb-n nem tudott elindulni. A következő évben a katowicei vb-n és a várnai Eb-n helyezetlenül végzett. 1983-ban visszaküzdötte magát súlycsoportjának elitjébe. A budapesti Eb-n 4. helyezett lett, a vb-n pedig bronzérmet szerzett. A Magyarország által bojkottált Los Angeles-i olimpián nem volt lehetősége elindulni, majd 1985-ben befejezte birkózó pályafutásának első korszakát. 1985-től 1988-ig a Bp. Spartacus birkózóedzője volt. A sportolástól nem szakadt el, kickbox-versenyzőként tért vissza a küzdőtérre, ahol egy Eb- és vb-aranyat szerzett. 1992-ben újra birkózóként bukkant fel. Az FTC versenyzőjeként 100 kg-ban kiharcolta az olimpiai részvételt, ahol 7. helyezettként zárt. Az Európa-bajnokságon sérülés miatt nem indult. 2004-ben ismét visszatért birkózóként. Az országos bajnokságon két mérkőzés után visszalépett.
Pályafutása során birkózásban hét felnőtt bajnoki címet szerzett (1979-1984 90 kg, 1992 100 kg)
2009. január 17-én 51 évesen az MMA-ban megszerezte a WFCA nehézsúlyú világbajnoki övét

1987 – Andy Murray skót teniszező

HALÁLOZÁSOK

392 – II. Valentinianus római császár (meggyilkolták)

1815 – Szacsvay Sándor magyar újságíró. A felvilágosodás és a francia forradalom eszméit terjesztette, s nevéhez fűződik az ironikus és kritikus hangvételű, néhol a csípős humort sem mellőző, szatirikus publicisztika meghonosítása.

1752-ben született Marosvécsen, székely birtokos családban. Kolozsvárott, majd a debreceni kollégiumban és a pozsonyi líceumban tanult. 1780-tól 1784-ig a bécsi egyetem joghallgatója volt, majd rövid német és francia tanulmányúton járt.
1781-82-ben Pozsonyban dolgozott Rát Mátyás mellett az első magyar nyelvű újságnál, a Magyar Hírmondónál. 1784. júliusától 1786. májusáig a Magyar Hírmondó főszerkesztője. 1786 decemberében Bécsben elindította a második magyar nyelvű újságot, a Magyar Kurírt, melyet 1793-ig szerkesztett.
Az 1793-as évfolyam első számában közli XVI. Lajos francia király kihallgatását a forradalmi konvent előtt, melynek nyomán a bécsi udvar betiltotta a lapot. Szacsvay ekkor Kolozsvárra költözött vissza, és elhatárolódott az újságírástól.

Munkásságát a magyar politikai újságírás kezdeteként tartják számon. A cenzúra kijátszására tudatosan „kétszínkedő” újságírói eljárást alkalmazott. Publicisztikájában kétértelmű fogalmazásaival, az ellenvélemények cáfolásával egy taktikus, szatirikus stílust fejleszt ki, hogy a nyíltan nem közölhető hírek is nyomtatásba kerüljenek.
Nagy sikert aratott a „halottak beszélgetése” című szatirikus rovata, melyből nem lehetett közvetlenül kimutatni az író pozitív vagy negatív álláspontját, illetve kritikájának élét. Nevéhez köthetők a rövid, aktuális cikkek és glosszák kialakulása a hírlapirodalomban. További műfaji újdonságot jelentettek szellemes tudósításai az országgyűlési ülésekről

Share Button
Ennyien olvasták: 353

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.