Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

NAPI VISSZANÉZŐ – MÁJUS 2.

Molnár Tibor május 2, 2019 Kávé mellé

Az év 122. napja, hátra van még 243

POLITIKAI ESEMÉNYEK

1982 – A Falkland-szigeteki háborúban a HMS Conqueror brit atom-tengeralattjáró torpedóval elsüllyeszti a General Belgrano argentin cirkálót (321 ember életét veszti)

1989 – A magyar–osztrák határon megkezdődik a műszaki zárrendszer, a „vasfüggöny” felszedése; a vasfüggöny Európa hidegháborús kettéosztottságának politikai metaforája, egyben azoknak a politikai döntéseknek, rendelkezéseknek, valamint az ezeket megvalósító műszaki megoldásoknak a gyűjtőfogalma, amelyek a második világháború során kiterjesztett szovjet érdekszférába került közép- és kelet-európai országokban, azok népességének nyugatra irányuló szabad mozgását ellenőrző, korlátozó és később megakadályozó, a népességet Nyugattól elszigetelő céllal jöttek létre, illetve fizikailag az adott országok nyugati határai mentén, az 1940-es évek második felétől fokozatosan kiépítve jelentek meg.
A rendszer az 1980-as évek végére elavult, az esetek kétharmadában vadállatok vagy eső miatt riasztotta a határőröket. A felújítás százmilliós költséget jelentett volna, hiszen a rozsdamentes drótot – paradox módon – nyugatról kellett beszerezni. A határőrség ezért már 1987-ben javasolta a megszüntetését.
Az MSZMP politikai bizottsága 1989. február 28-i ülésén elfogadta a megszüntetését. Március 3-án Németh Miklós miniszterelnök egy találkozón kérdezte meg Gorbacsovtól, hogy mit fog tenni, ha Magyarország elbontja a vasfüggönyt, de a szovjet pártfőtitkárt ez a kérdés nem érdekelte, és hozzátette, hogy 1956 nem ismétlődik meg. A bontást Rajkánál kezdték meg, mert ott az osztrákok és a közelben állomásozó szovjet hadseregcsoport is jól látták, hogy mi történik. Május 2-án több tucat nyugati újságírónak jelentették be a helyszínen, hogy Magyarország elkezdi lebontani a határzárat. Június 27-én Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter a kamerák előtt vágta át az egyik utolsó szakaszt, amiről már a New York Times is beszámolt.
Az augusztus 19-i páneurópai piknik volt az utolsó lépés a teljes határnyitás előtt, de mivel a több száz kelet-német állampolgár átszökésére sem érkezett semmilyen reakció a szovjet vezetéstől, szeptember 10-én a magyar kormány hivatalosan is megnyitotta a határt

1990 – Göncz Árpádot az Országgyűlés a Magyar Köztársaság elnökévé választja

2007 – Ismeretlenek ellopják Kádár János csontjait és felesége urnáját a fővárosi Fiumei úti temetőből

2012 – Az Országgyűlés köztársasági elnökké választja Áder Jánost, aki leteszi az esküt és az azt követő 8. nap, május 10-én lép hivatalba

SZÜLETÉSEK

1729 – II. Katalin orosz cárnő; 1762-től haláláig Oroszország cárnője, hivatalos titulusa szerint egész Oroszország császárnője. Uralkodása alatt megerősödött Oroszország európai helyzete, és immár nagyhatalomként tekintettek az országra. Katalin jelentősen támogatta az orosz művészetet is: számtalan műalkotás, palota született uralkodása idején.
Katalin hosszú uralma alatt több szeretőt tartott, akiket gyakran magas állásba emelt, majd a kapcsolat végeztével nagy kiterjedésű birtokokkal és a hozzátartozó jobbágyokkal ajándékozta meg őket. Az aktuális szerető beköltözhetett a palotába, a cárnő lakosztálya alá, lakhelyüket titkos lépcső kötötte össze. A cárnő engedélye nélkül a palotából ki sem léphetett, és figyelnie kellett, nehogy megsértse a féltékeny cárnőt azzal, hogy más hölgyekkel túlzottan kedves. A kegyvesztettséget a palotából való kiköltözés jelentette, de a cárnő anyagiakban még ekkor is nagylelkű volt. A szeretők közül volt olyan is, aki lényegesen fiatalabb volt az uralkodónőnél, az utolsó a sorban, Zubov herceg kerek 40 évvel. A férfiak mellett a cárnő leszbikus viszonyt is folytatott bizalmasával és legjobb barátnőjével, Jekatyerina Daskovával (1743-1810), aki udvarhölgye volt, majd megtette a Császári Akadémia igazgatójává

1903 – Benjamin Spock amerikai gyermekorvos, szakíró

1935 – II. Fejszál iraki király, Irak utolsó királya

1970 – Geszler Dorottya műsorvezető

1972 – Dwayne „The Rock” Johnson amerikai színész, birkózó

1975 – David Beckham 2013-ban visszavonult, angol profi válogatott labdarúgó. Utolsó csapata a francia Paris Saint-Germain FC. Posztját tekintve középpályás. A Pelé által 2004-ben összeállított FIFA 100-nak, és 2004-ben a Time magazin Time 100-nak tagja. Az első angol labdarúgó, aki négy különböző országban is bajnok lett. 2018-ban megkapta az UEFA elnökének díját.

David Beckham a legismertebb angol játékos, kis túlzással a legismertebb és legelismertebb európai sztárlabdarúgó és médiasztár. Századik válogatottságát az angol nemzeti színekben a franciák ellen ünnepelte 2008 márciusában. A FIFA által rendezett világ legjobb labdarúgója szavazáson kétszer is dobogós helyen végzett. 2004-ben a világ legjobban fizetett labdarúgója. A Google keresőjében az ő nevére kerestek rá a legtöbbször sport témakörben 2003-ban és 2004-ben egyaránt. A válogatott kapitánya volt 2000. november 15-étől 2006. július 2-áig, 58 mérkőzésen szerepelt a válogatottban mint csapatkapitány. A Manchester United csapatkapitányi karszalagját először (ideiglenesen) 2000. október 21-én húzhatta magára egy Leeds United elleni angol bajnokin. A Manchester United csapatkapitánya Roy Keane volt és Beckham a helyére csereként érkezett sérülése után. Beállása után szabadrúgásból gólt is szerzett, a mérkőzést 3–0-ra a United nyerte.

Beckham karrierje a Manchester Unitednél profi szerződésének aláírása után kezdődött. A felnőtt csapatban 1992-ben debütált mindössze 17 évesen. A Manchester Unitednél eltöltött ideje alatt a United hatszor nyerte meg a Premier League-et, kétszer az FA-kupát és egyszer az UEFA Bajnokok Ligáját, 1999-ben. A Manchester Unitedet 2003-ban hagyta el, hogy pályafutását a Real Madrid gárdájában folytathassa. A Madridban eltöltött négy szezonja alatt Beckham lett az első brit labdarúgó, aki elérte a 100 Bajnokok Ligája szereplést. Utolsó madridi szezonjában 2007. június 17-én a Real Madrid megnyerte a 2006–07-es spanyol bajnokságot. Ez az egyetlen, Madriddal elnyert trófeája. Már 2007 januárjában bejelentették a Real Madridtól történő eligazolását, hogy aláírhassa 5 évre szóló szerződését a Major League Soccerben szereplő Los Angeles Galaxy csapatával.
Beckham új szerződése 2007. július 1-jén lépett életbe, ezzel ő vált az MLS legjobban fizetett játékosává. Első mérkőzését a Los Angeles Galaxy színeiben 2007. július 21-én játszotta egy Chelsea elleni barátságos mérkőzésen. Első gólját a 2007-es SuperLiga elődöntőjében szerezte. A bajnokságban először 2007. augusztus 15-én lépett pályára, rekord nézőszám előtt.
2013. május 16-án bejelentette, hogy a szezon végeztével befejezi a profi futballista pályafutását

2015 – Sarolta cambridge-i hercegnő; apai ágon a Windsor brit királyi uralkodócsaládba, anyai ágon a polgári Middleton családba született. Szülei Vilmos cambridge-i herceg és Katalin cambridge-i hercegné. II. Erzsébet brit királynő dédunokája, születésénél fogva a 4. helyet foglalja el a brit trónöröklési rendben nagyapja, Károly walesi herceg; édesapja, Vilmos és bátyja, György cambridge-i herceg után.


Teljes neve Charlotte Elizabeth Diana, vagyis Sarolta Erzsébet Diána, amit hivatalosan születése után két nappal hoztak nyilvánosságra, 2015. május 4-én. A Charlotte keresztnevet nagyapja, Károly (angol megfelelője Charles) tiszteletére, az Elizabeth-et dédanyja, a jelenleg is uralkodó II. Erzsébet brit királynő után és édesanyjának, Katalin cambridge-i hercegnének is ez a második neve. Míg a Diana nevet elhunyt nagymamájára, Diána walesi hercegnére emlékezve kapta.

2014. szeptember 8-án jelentették be hivatalosan Katalin hercegné második terhességét, mivel a terhesség okozta rosszullét miatt nem tudott részt venni egy megnyitó ünnepségen. Októberben bejelentették, hogy a gyermek 2015 áprilisára várható.
A hercegnő 2015. május 2-án született a londoni Szent Mária-kórházban, magyar idő szerint 9:34-kor. Testtömege 3710 g volt. Első nyilvános szereplése még aznap este, magyar idő szerint 19:11-kor történt. Születése napján a Twitteren több mint 1,1 milliószor használták a #RoyalBaby hashtaget. Ugyanezen a napon este a hercegnő tiszteletére több londoni épület: a BT Tower, a Tower Bridge, a London Eye, a Millennium Bridge, a Trafalgar tér szökőkútja, a paddingtoni Hilton szálloda, illetve a belfasti városháza megvilágítása is rózsaszínre változott

HALÁLOZÁSOK

1519 – Leonardo da Vinci itáliai festő, szobrász, feltaláló

1972 – John Edgar Hoover, az FBI igazgatója

2011 – Oszáma bin Láden szaúd-arábiai militáns iszlamista, az al-Káida terrorszervezet egyik feltételezett alapítója.


1996-ban és 1998-ban fetváiban felszólította a muzulmánokat, hogy addig öljenek meg amerikai egyesült államokbeli és a vele szövetséges országokból származó civileket és katonákat, amíg azok vissza nem vonják támogatásukat Izraeltől, és ki nem vonulnak az általuk megszállt iszlám országokból. Az al-Káida vezetőjeként számtalan terrorakció fűződik a nevéhez. Ő állt az Egyesült Államok ellen elkövetett, 2976 áldozatot követelő 2001. szeptember 11-ei terrortámadások hátterében.
2011. május 2-án az amerikai haditengerészet egyik kommandós alakulata a pakisztáni otthonában rajtaütött, és végzett vele.

A csapatok hosszú előzetes tervezés után rohanták le a búvóhelyet. A „Neptun lándzsája” fedőnevű akciót egy kis létszámú kommandóalakulat hajtotta végre, meg nem erősített információk szerint a Navy SEALs-nek, az Amerikai Haditengerészet különleges egységének 25–40 tagja. Korábban többször is elpróbálták az egész műveletet.
Olyan speciális UH–60 Black Hawk helikopterekkel hajtották végre a rajtaütést, amelyeknek farokrészét átalakították, a hátsó rotorok zajcsökkentő borítása, illetve a lopakodó vadászgépekéhez hasonló radar-elhárító high-tech anyagok alkalmazásával szinte zajtalanul közelíthették meg a rejtekhelyet.
Pakisztáni idő szerint 2011. május 2-án hajnalban támadtak. A negyven percig tartó tűzharc során bin Ládent 2 lövés érte: egy a fején és egy a mellkasán, noha fegyvertelen volt. Rajta kívül a támadók megöltek három másik férfit, a terroristavezér egyik fiát, egy futárját és a futár testvérét, valamint egy nőt. Bin Láden legfiatalabb feleségét lábon lőtték. Az akcióban lezuhant az egyik helikopter, amelyet a kommandósok ezután felrobbantottak, hogy a gép katonai fejlesztései titokban maradjanak. Később a pakisztáni hatóságok lehetővé tették kínai katonai szakértőknek, hogy tanulmányozzák a roncsokat, pedig a CIA kifejezetten kérte, hogy ezt ne tegyék.
A hivatalos közlés szerint bin Láden holttestét az amerikai egységek magukkal vitték az Arab-tengeren járőröző USS Carl Vinson repülőgéphordozó fedélzetére. Az azonnal elvégzett genetikai vizsgálattal 99%-os biztonsággal igazolták, hogy a halott valóban Oszáma bin Láden. A holttestet ezután a muszlim szokások tiszteletben tartásával a tengerbe temették. A helyszínt az amerikaiak titokban tartották, hogy ne váljon zarándokhellyé.

Washingtoni idő szerint május 1-jén 23:30-kor Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy az amerikai erők megölték Oszáma bin Ládent. Amerikában ezután ünnepelni kezdtek, az iszlám világban sok helyütt gyászoltak. Az amerikai elnök úgy döntött, hogy nem teszik közzé a bin Láden holttestéről készült fényképeket, mert azokat nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősítették. Obama május 7-én a Fort Campbell katonai bázison kitüntette a terroristavezér megölésében részt vett SEALs-kommandó valamennyi tagját

Share Button
Ennyien olvasták: 375

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.