Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

NAPI VISSZANÉZŐ – MÁJUS 4.

Molnár Tibor május 4, 2019 Kávé mellé

Az év 124. napja, hátra van még 241

POLITIKAI, TUDOMÁNYOS ÉS ZENEI ESEMÉNYEK

1541 – Buda ostroma

1814 – Napóleon megérkezik Elbára

1979 – Margaret Thatcher első női brit miniszterelnök megalakítja konzervatív kormányát.
1944-ben vegyésznek kezdett tanulni Oxfordban, majd 1959-ben Finchley választókerületben megválasztották országgyűlési képviselőnek. 1970-ben Edward Heath kinevezte oktatásügyi miniszternek. 1975-ben Thatcher legyőzte Edward Heatht a Konzervatív Párt választási választmányon, ezzel ő lett az ellenzék vezére, valamint az első nő, aki vezetett egy nagy politikai pártot az Egyesült Királyságban. 1979-ben megnyerte a választásokat és miniszterelnök lett.
Miután belépett a Downing Street 10-be, Thatcher bevezetett egy sor politikai és gazdasági kezdeményezést, ezekkel akarta visszaszorítani a recessziót. Politikai filozófiájában és gazdaságpolitikájában kiemelt szerep jutott a deregulációnak (különösen a pénzügyi szektorban), a rugalmas munkaerőpiacnak, az állami tulajdonú vállalatok privatizációjának és a szakszervezetek hatalmának és befolyásának csökkentésének. Hivatalának első évében meglévő népszerűsége később a recesszió közepette és a magas munkanélküliség miatt csökkent, de az 1982-es Falkland-szigeteki háború és a gazdasági fellendülés hatására ismét nőtt, olyannyira, hogy 1983-ban újraválasztották. 1984-ben járt Magyarországon is. 1987-ben Thatchert másodszor is újraválasztották, ám az általa ekkor bevezetett Community Charge adózási rendszer széles körben népszerűtlen volt, és az Európai Unióra vonatkozó nézeteit sem mindenki osztotta a kormányban. 1990. november 28-án, miután Michael Heseltine kihívta a pártelnöki székért, Thatcher mind miniszterelnöki, mind pedig pártelnöki tisztjéről lemondott. Távozása után főnemesi címet kapott: Kesteven (Lincolnshire megye) bárónője lett, ezáltal bekerült a Lordok Házába.
Egy szovjet újságíró adta neki a „Vaslady” becenevet, a rendíthetetlen politikai vezetésért, melyet büszkén vett tudomásul. Hevesen ellenezte az Egyesült Királyság EU-tagságát

1990 – A lett parlament kikiáltja Lettország függetlenségét a Szovjetuniótól

1494 – Kolumbusz Kristóf második expedícióján felfedezi Jamaicát

1959 – Az első Grammy-díjátadás; a „Grammys” egy, az Amerikai Egyesült Államok National Academy of Recording Arts and Sciences (magyarul: Hangfelvétel-művészetek és -tudományok Nemzeti Akadémiája) által alapított, évente átadásra kerülő díj, mely a zeneipar az évi kimagasló eredményeit hivatott elismerni. A díjátadó ünnepséget neves előadók fellépései kísérik, és a nagyobb figyelmet kiváltó díjak átadását a televízió is közvetíti. A mai napig a Grammy-díj a legnagyobb presztízzsel bíró elismerés a zeneiparban.

A díjat 1958-ban alapították. Az ABC tévétársaság 1971-es első élő tévéközvetítését megelőzően az 1960-as években az NBC tévétársaság The Best on Record címmel felvételről sugározta a díjátadó összefoglalóját. Az első Grammy Awards az NBC csatornán 1959. november 29-én került adásba a Sunday Showcase című műsor keretében, mely eredetileg tévéfilmeket és revüműsorokat sugárzott. 1971-ig a díjátadó ünnepségeket két helyszínen, New Yorkban és Los Angelesben is megrendezték, a díjazottak pedig választhattak a két helyszín közül, hogy hol veszik át az elismerést. Az Akadémiától Pierre Cossette vásárolta meg a jogokat, hogy közvetíthesse a ceremóniát, és megszervezte az első élő tévéadást. Miután a díjátadás helyszíne Nashville-be (Tennessee) került, 1973-ban a CBS vásárolta meg a közvetítési jogokat. A Grammy-ceremóniát korábban közvetítő ABC számára pedig kárpótlásul létrehozták az Amerikai Zenei Díjat (American Music Award).
1974-től ismét Los Angelesben (a Shrine Auditoriumban), illetve egyes években New Yorkban (a Radio City Music Hallban vagy a Madison Square Gardenben) adták át a díjakat. 2003 kivételével az új évezredben a Los Angeles-i Staples Center volt a gála helyszíne.
A férfi előadóknál a legtöbb Grammyvel a magyar Solti György karmestert, zongoraművészt díjazták, mintegy 31 alkalommal. A hölgyek közül a legtöbbször, 26 alkalommal Alison Krauss folk és country énekes/hegedűs nyert. A könnyűzenei együttesek között a U2 tartja a rekordot 22 Grammy-díjjal, míg az összes zenekart figyelembe véve a Chicagói Szimfonikusok állnak az első helyen 60 győzelemmel

SZÜLETÉSEK

1655 – Bartolomeo Cristofori olasz hangszerkészítő, neki tulajdonítják a zongora feltalálását, amely billentyűs, polifón húros hangszer. Billentyűsorral összeköttetésben álló, kis kalapácsokkal megütött, hangszekrényben kifeszített fémhúrok adják a zenei hangot. Hangképzése mechanikus, alapszintű kezelése a többi hangszerhez képest egyszerű, viszonylag könnyen és gyorsan elsajátítható. Népszerűségének oka az is, hogy egy játékos több szólamot képes egyidejűleg megszólaltatni rajta, így zenekari vagy kórusműveket, de akár operákat is könnyen előadhatunk segítségével. Ilyen szempontból a zeneszerzők és karmesterek fontos segédeszköze. Ugyanakkor hangolásának szükségszerűen kompromisszumos mivolta nem mindig teszi lehetővé a tiszta intonációt. Sokan ezért nem is tekintették teljes értékű hangszernek, például Kodály Zoltán sem

1825 – Thomas Henry Huxley angol biológus

1925 – Buzánszky Jenő magyar válogatott labdarúgó, az Aranycsapat hátvédje

1928 – Hoszni Mubárak egyiptomi elnök

1928 – Hankiss Elemér Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, filozófus.
Az 1956-os forradalom után 7 hónapot töltött vizsgálati fogságban, ám bizonyítékok híján szabadon engedték. A rendszerváltás utáni első kormányfő, Antall József kinevezte a Magyar Televízió elnökének, majd több éves sikeres működése után az MDF-en belüli radikálisok nyomásának eleget téve leváltotta. Hankiss körül ekkor szimpátiamozgalom alakult, melynek hangadói baloldali és SZDSZ-es kötődésű értelmiségiek és újságírók voltak. Ugyanakkor számos tiltakozó megmozdulás indult Hankiss és az őt támogató Göncz Árpád ellen is: egy MDF-es képviselő éhségsztrájkba kezdett, a Magyarok Világszövetségéhez kötődő szabad Magyar Tájékoztatásért Bizottság pedig nyilvánosan tüntetett Hankiss és társai lemondását követelve. Végül Hankissék hosszas közéleti csatározások – az ún. médiaháború – után lemondtak.
A későbbiekben is több tudományos ismeretterjesztő jellegű műsort készített és vezetett a televízióban. Az 1990-es években útjára indította a Találjuk ki Magyarországot! mozgalmat, majd egy évtizeddel később a Találjuk ki Közép-Európát! weblapot

1929 – Audrey Hepburn belgiumi születésű, flamand származású angol színésznő

1940 – Robin Cook amerikai orvos és író, általában közegészségügyi és orvoskrimi témájú regényeket ír. Több mint harminc megjelent regény és több millió eladott példány után is orvosnak tartja magát, nem pedig írónak.
Könyveiben sikeresen ötvözi a krimit az orvostudománnyal, általában az adott mű főhősének hosszas nyomozása után derül fény összeesküvés-elméletekre, melyeket orvosok vagy kórház-közeli emberek vezérelnek. Cook azért kezdett el írni, hogy általános orvosi ismereteket közöljön, tapasztalatokat adjon át olvasóinak, ezzel tulajdonképpen tanítva őket az orvosi világ érdekességeire és legfőképpen annak sötét oldalára. Ő volt az első író, aki az orvostudomány világát nem mint romantikus műfajt, hanem mint krimit igyekezett bemutatni. Regényeiben igyekszik aktuális problémákkal foglalkozni, legyen az orvostudomány, vagy ahogy éppen a Vektor című könyvében, a bioterrorizmus.
Több regényét is megfilmesítették, összesen két mozi, hat tévéfilm és egy tévésorozat készült el. A legismertebb ezek közül a Michael Douglas főszereplésével 1978-ban bemutatott Kóma című thriller, melyet Cook és másik három író hasonló témájú történetéből Michael Crichton rendező vitt vászonra

1989 – Gyurta Dániel olimpiai arany és ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok magyar úszó


HALÁLOZÁSOK

1519 – II. Lorenzo de’ Medici Firenze ura, Urbino hercege

1980 – Josip Tito horvát származású politikus, kommunista partizánvezér, a szocialista Jugoszlávia elnöke

Ma van a STAR WARS-nap.
A dátum eredete egy angol szójáték: a filmek visszatérő mondata, „Az erő legyen veled!” eredetileg, angol nyelven így hangzik: „May the force be with you!”, amit könnyen „May the fourth be with you!”-nak (Május negyedike legyen veled!) lehet érteni vagy mondani.
A szójáték a Csillagok háborúja IV: Egy új remény 1977-es bemutatója után két évvel lett ismert. 1979. május 4-én, Margaret Thatcher, az Egyesült Királyság első női miniszterelnökének megválasztása után pártja a következő hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.” (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.)

Share Button
Ennyien olvasták: 351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.