Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

NAPI VISSZANÉZŐ – SZEPTEMBER 18.

Központ szeptember 18, 2019 Kávé mellé

Az év 261. napja, hátra van még 104

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1289 – E napon adományozza IV. László magyar király a kunok és tatárok elleni harcban magukat kitüntető székelyeknek a tordai várhoz tartozó Aranyos birtokot, és ezzel megveti Aranyosszék alapját

1851 – Megjelenik a The New York Times első száma, összesen 5000 példányban. Ára 1 cent

1971 – A Pink Floyd az első rockegyüttes, amely klasszikus zenei fesztiválon lép fel, a svájci Montreux-ben. Eljátszották az Atom Heart Mother c. Számukat

1989 – Megszületik a megállapodás a békés politikai átmenetről, de azt nem írja alá minden résztvevő. Az Ellenzéki Kerekasztal széthullik, új politikai küzdelem kezdődik. Ezzel lezárul a háromoldalú „rendszerváltó” tárgyalások első fázisa Magyarországon (A tárgyalásokon elért eredmények ellenére 1989. szeptember 18-án Tölgyessy Péter az SZDSZ nevében nem írja alá a tárgyalások alapján készült megállapodást; népszavazást kezdeményez a kimaradt, illetve tisztázatlanul hagyott kérdésekről. E lépések következtében Magyarországon nem elnöki, hanem parlamentáris rendszer jött létre.)

1992 – Csurka István bejelenti a Magyar Út Alapítvány létrehozását. Később ebből az alapítványból és mozgalmából nő ki a Magyar Igazság és Élet Pártja

SZÜLETÉSEK

1905 – Greta Garbo svéd színésznő. A filmtörténet egyik legérdekesebb alakja, akinek méltóságteljes, melankolikus magatartása nemcsak a filmvásznon kreált mítosz része, de jellemének egyik legfontosabb vonása is volt

1916 – Simándy József Kossuth-díjas magyar operaénekes (tenor), főiskolai tanár, érdemes és kiváló művész. Magyarország egyik leghíresebb tenoristája volt, akinek hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze több magyar nemzedék tudatában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.


Híres szerepe a Psalmus Hungaricus (Kodály Zoltán) előadása is. Megjelenése, habitusa, gazdag hangja, belső ereje hőstenor szerepek eljátszására tette különösen alkalmassá. Számos lemeze készült, nagy sikerrel lépett fel Európa nagy operaházaiban és hangversenytermeiben, és itthon is a közönség kedvence volt. A 20. század második felében nagyon sok magyar gyermek számára az ő hangján csendült fel először Erkel Ferenc Bánk bán Hazám, hazám áriája az iskolák ének-zene óráin

1942 – Szőcs Kálmán magyar költő, író.


Anyját elhurcolták Auschwitzba, őt magát szüleinek barátai rejtegették. Ez a gyermekkori tragikus élmény lett később lírájának alapmotívuma: a szeretetvágy, az elégikus-nosztalgikus hangoltság. Szülővárosában, Marosvásárhelyen érettségizett 1960-ban. A marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskolán szerzett román–magyar szakos tanári oklevelet 1963-ban. 1964-ben tanár volt Kisgörgényben, 1965-ben a bukaresti Pionír c. lap belső munkatársa, 1965–66-ban tanár Parajdon, majd a Vörös Zászló szerkesztőségében dolgozott.

Költőként az első Forrás-nemzedékhez tartozott; első verseit 1962-ben közölte az Utunk. A magánytól való félelem, a világ rosszaságának, a közelállók elmúlásának elsiratása, az önvád, a boldogtalan szerelem, a sértett, meg nem értett ember verseinek témája. Gyakran dogmatikus, erősen politizáló: „költészete felmenti nemzedékét az apolitikusság vádja alól” (Vári Attila). Csöndes kiáltvány c. kötetéről írja Láng Gusztáv: „Kötetének két kulcsfogalma, leginkább kiemelt szavak: gyöngeségem és egyedül[!]; a magány Szőcs Kálmán verseiben maga is metaforikus értelmű, nem pontosan körülhatárolható érzelmeket vagy élethelyzeteket jelöl, hanem a költői magatartás egészét meghatározó közérzetet fejezi ki.”

Verseire jellemző az elidegenedés elleni tiltakozás, a modern költő személyiségválsága. „Afféle tudatos hangulatember volt, olyan művészi szimattal és emberi érzékenységgel megáldva és megverve, amely csak azért vette sorra, vetítette ki apokalipszisekké a dolgok érdekesebb, sötétebb változatát is, mert annál jobban akarta hinni, hogy végül minden jóra fordul” (Lászlóffy Aladár). Közösségi ügynek tartotta tulajdon költői létét, de csalódása kommunista eszményeiben, meghasonlása és labilis idegrendszere végül öngyilkosságba sodorta

1951 – Dee Dee Ramone német amerikai dalszerző és basszusgitáros, a Ramones alapító tagja.
Bár a Ramones dalok nagy része az összes taghoz kötődik, Dee Dee volt az elsődleges szövegíró olyan dalokkal, mint a 53rd&3rd, Commando, Rockaway Beach és a Poison Heart. Ő volt a zenekar basszusgitárosa az 1974-es megalakulástól 1989-ig. Miután kiszállt, rövid életű rap karrierbe kezdett Dee Dee King néven. Később Dee Dee visszatért punk gyökereihez és kiadott 3 szólóalbumot teljesen új dalokkal (többet később Ramones kiadásokon hallhattunk). Dee Dee ezeken kívül feleségül vett egy argentin tinédzsert, Barbara Zampinit, végigturnézta a világot (saját, Ramones, és általa kedvelt számokat játszott) kis klubokban és a Ramones 1996-os visszavonulásáig írt nekik dalokat.
Dee Dee heroinfüggőségben szenvedett. Tinédzserkorában kezdett drogozni, majd felnőtt élete nagy részében is folytatta. A 90-es évek elején úgy tűnt, leszokott és nagyjából tiszta is maradt egészen 2002-ig, amikor heroinmérgezésben meghalt

1976 – Ronaldo brazil válogatott labdarúgó
A valaha volt egyik legjobb és legsikeresebb labdarúgó. Beceneve a „Fenomén” portugálul: O Fenômeno, spanyolul: El Fenómeno). 2011. február 14-én jelentette be visszavonulását a pályafutása során többször is visszatérő makacs térdsérülése miatt.
Ronaldo Brazíliával két alkalommal nyerte meg a világbajnokságot 1994-ben és 2002-ben, 1998-ban pedig ezüstérmet szerzett. A világbajnokságok történetének második legeredményesebb góllövője 15 góllal. Háromszor lett az év labdarúgója (1996-ban, 1997-ben és 2002-ben)

1992 – Weisz Fanni hallássérült fotómodell, szépségkirálynő, esélyegyenlőségi aktivista.
2010. decemberében, a Megasztár döntőjében Rúzsa Magdi Gábriel című dalát kísérte jelnyelven.
Csend Hangja néven egy nevelési-oktatási és esélyegyenlőségi programot kezdeményezett, amely köré a segíteni szándékozó emberek, civil szervezetek és cégek részvételével egy klaszter szerveződött.


2012-ben a Magyar Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági nagykövete, illetve esélyegyenlőségi aktivistaként támogatta a fogyatékkal élő gyermekek számára megrendezett Danubius Mosoly Olimpiát.
2013-ban a Vodafone főállású angyalaként iskolákban tartott érzékenyítő előadásokat, segítette a Hallatlan alapítvány munkáját.
2011-ben szerepelt a Jóban Rosszban című sorozatban, 2014-ben az M1 csatornán induló Ég, föld, férfi, nő című sorozat műsorvezetője volt.
Áder János köztársasági elnök újévi beszédeinek jeltolmácsa 2013-ban, 2014-ben, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben.
2015-ben megjelent Hallatlan vakáció című regénye

HALÁLOZÁSOK

1783 – Leonhard Euler svájci matematikus és fizikus, a matematikatörténet egyik legtermékenyebb és legjelentősebb alakja

1970 – Jimi Hendrix amerikai gitáros, énekes, zeneszerző. Mind a mai napig valóságos kulturális ikonnak számít. Rajongók és kritikusok egyaránt elismerik kivételes tehetségét, sokak szerint Jimi Hendrix a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros. 1967-ben tett szert világhírnévre, amikor zenekarával, a The Jimi Hendrix Experience-szel a montereyi popfesztiválon első amerikai koncertjét adta. 1969. augusztus 18-án az ő fellépésével zárult a woodstocki fesztivál. Tragikus hirtelenséggel, 1970. szeptember 18-án, londoni lakásában hunyt el – 27 éves volt.

Zenélni leginkább egyedül tanult, balkezes létére egy jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, amit fordítva húrozott fel, hogy jó legyen neki, de ezen kívül voltak más gitárjai is, fellépett egy fekete Gibson Flying V-vel (az Isle of Wight fesztiválon), valamint egy fehér Gibson SG-vel (The Dick Cavett Show) is. Rockgitárosként igyekezett kihasználni a feedback nyújtotta minden lehetőséget. A zenei stílusok közül leginkább a blues és annak korai mesterei, B. B. King, Albert King, Buddy Guy, T-Bone Walker és Muddy Waters gyakoroltak rá hatást. Sokat tanult az R&B- és soul-gitárosoktól is, mint például Curtis Mayfield vagy Cornell Dupree. Hendrix játéka dzsesszes elemeket is tartalmazott, gyakran Rahsaan Roland Kirköt nevezte meg kedvenc zenészének. Másik fő ihletforrása Little Richard volt, akinek kísérőzenekarában is játszott egy rövid ideig.
Zenéjében megpróbálta közel hozni a „földhöz” az „űrt”: a „föld” egy bluesos, dzsesszes vagy funkos alapritmus, az „űr” pedig az improvizációk során hallható pszichedelikus hangzás (leginkább magas, visító hangok, kiváló példa ezekre a Voodoo Child (Slight Return) című dal). Zenei producerként a stúdiót olyan helyszínnek tekintette, ahol kibontakoztathatja zenei elképzeléseit. Az elsők között volt, aki a sztereó hangzással és a fáziseltolódással kísérletezett. Emellett elismert dalszerző is volt, akinek szerzeményeit számtalan zenész feldolgozta.

1992-ben a Rock and Roll Hall of Fame, 2005-ben pedig a UK Music Hall of Fame is tagjai közé választotta Hendrixet. A hollywoodi Hírességek sétányán (6627 Hollywood Blvd.) 1994-ben kapott csillagot. 2006-ban első albumát, az Are You Experiencedet az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Felvételi Jegyzékébe (National Recording Registry) választották. 2003-ban a Rolling Stone című zenei szaklap Minden idők 100 legjobb gitárosának listáján Hendrixet az első helyre választotta

Share Button
Ennyien olvasták: 506

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.