Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Nem növeli a szex a szívinfarktus kockázatát

Központ szeptember 22, 2015 Kávé mellé

Nem növeli a szex a szívinfarktus kockázatát egy friss, hosszú távú német tanulmány szerint.

A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy a szívinfarktuson átesett páciensek probléma nélkül élhettek nemi életet. Eddig csak kevés információ volt erre vonatkozóan. Infarktus után a férfiaknak kevesebb mint fele, a nőknek alig egyharmada kap erre vonatkozóan felvilágosítást orvosától – írta a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban Dietrich Rothenbacher, az Ulmi Egyetem kutatója.

A csapat 536, infarktuson átesett, 30 és 70 év közötti beteg életét kísérte figyelemmel tíz éven át. A résztvevőknek be kellett számolniuk a szívrohamot megelőző 12 hónap szexuális aktivitásáról. Ebben az időszakban több mint a felük élt hetente legalább egyszer nemi életet, mintegy 15 százalékuk egyáltalán nem.

Arról is be kellett számolniuk, mikor volt az infarktus előtti utolsó szexuális aktusuk: csaknem 80 százalékuknál több mint 24 óra telt el a szívrohamig és csak hárman éltek nemi életet a traumát megelőző egy órában.

A következő tíz évben a résztvevők közül százan szenvedtek újabb szívinfarktust, agyvérzést, vagy érte őket egyéb szív- és érrendszeri trauma. Szexuális életük aktivitása azonban nem befolyásolta negatívan a betegségek kialakulásának kockázatát.

Az adatok alapján nagyon valószerűtlen, hogy a normális szexuális élet infarktus kiváltó oka lenne – hangsúlyozta Rothenbacher.

Forrás: np

Share Button
Ennyien olvasták: 418

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.