Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Nemzeti összetartozás: Bukarest nem lájkolja

Molnár Tibor július 4, 2019 Kávé mellé

Durván kiverte a biztosítékot a román külügyi tárcánál az, hogy a magyar Országgyűlés múlt kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum (a román fél terminológiája szerint Trianoni Békeszerződés) századik évfordulóját. Az MTI által idézett közlemény szerint Bukarest elfogadhatatlannak tart minden olyan próbálkozást, amely „a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul”, mivel ezek ellentmondanak a 21. századi európai valóságnak.

De ez még csak a bevezető: a román külügyminisztérium továbbá elutasítja az országgyűlési határozat indoklását is, mivel Románia szerint nem léteznek olyan „máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák, amelyeket a békeszerződés okozott”. A román fél szerint a következetesen békeszerződésnek nevezett diktátum, amely egyebek mellett Románia és Magyarország új határait is kijelölte, nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát, miként azt a budapesti parlamenti nyilatkozat „beállítja”. Hát, nekik nem is!

Még van: a minisztérium elfogadhatatlannak nevezi, hogy Magyarország közvetve vagy közvetlenül megkérdőjelezze azt a módot, ahogyan Románia tiszteletben tartja magyar etnikumú polgárai jogait, azzal a céllal, hogy „egy másik nemzethez tartozásuk nosztalgikus, fiktív határok alapján megrajzolt történelmi eszméjét táplálja, amelyet Európa meghaladott az Európai Unió megalakulása által”. A közlemény végül azt is aláhúzza, hogy Románia mélyen elkötelezett a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek” jogainak tiszteletben tartása mellett, sőt, az utóbbi évtizedeken fejlett, „modellértékű” rendszert alakított ki a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmére.

Már csak egyetlen kérdés maradt: vajon mikor látnak hozzá ama modellértékű rendszer gyakorlatba ültetéséhez? Legalább kísérleti jelleggel.

Share Button
Ennyien olvasták: 671

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.