Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Online pornó: öl, butít és nyomorba dönt?

Központ október 17, 2016 Kávé mellé

online-prono-620px

A pornográfia és a pénzen megvásárolt gyönyör folyamatos aktualitása miatt mindig is jelen volt az emberiség történelmében. Azonban az internet szélessávú elterjedésével olyan kapuk nyíltak meg, amelyek azelőtt még sohasem. Könnyen, gyorsan, de legfőképpen ingyen lehet olyan szexuális élményekhez jutni, amely során még az utcára sem kell kilépni, az igazi emberi tekintettel sem kell találkozni, mégis valóra válik minden elképzelhető fantázia. Nincs félelem mögötte, a lebukás esélye pedig igencsak csekély.

Bár a pszichiátria még nem ismerte el az internetpornót önálló függőségi ágként, hivatalos neve hiperszexuális szindróma lenne. A segítő szakmában dolgozóktól egyre gyakrabban lehet hallani, hogy olyan páciensek keresik fel, akik betegesen függővé váltak, ami negatívan hátráltatja őket az élet minden területén.

Világjelenség. Mi történik?

Gary Wilson Pornóra kattanva című könyvében részletesen kifejti, hogy a netes pornó jelentős változásokat idéz elő az agyban, beleszól a dopamin-rendszerbe, aminek hatására az agy jutalomrendszere elhangolódik. Az agykutatás jelenleg azt mutatja, hogy azok lesznek testileg-lelkileg a legegészségesebbek, akiknek a jutalomközpontja a társas kapcsolatokra hangolódott, vagyis azt élik meg jutalmazónak, ha szeretteikkel lehetnek. Azonban az internetpornó során az agy olyanfajta jutalomra kapcsol át, amely eltávolít a társas érintkezéstől, és az „összetartozás támaszt nyújtó érzés helyett gyakran magányt és szégyenérzetet hagy maga után”.

A szélessávú internet elterjedése (2006) magával hozta az internetpornó függőség elterjedését is, hiszen kezdetben ilyen problémákkal csak a számítógép programozó és informatikus szakemberek küzdöttek. Ők tapasztalhatták meg először, hogy ez valami másféle öröm, mint a hagyományos „pornóélmény”, olyasmi, aminek lehetetlen ellenállni.

Az ámokfutásra késztető erő a szexuális újdonság

Ennek elemi erejű hatása minden emlősnél megfigyelhető, aminek bizonyítására egy kísérletet végeztek el, amelynek során egy hím patkányt összezártak egy fogékony nősténnyel. Először vadul párosodni kezdtek, aztán a hím fokozatosan ráunt a nőstényre, mindaddig, amíg a nőstényt ki nem cserélték egy újabbra. A cserélgetés a hímet további aktusokra ösztönözte, a folyamatot pedig addig lehetett ismételgetni, amíg a teljes kimerültség állapotába nem jutott. Az internetes pornó pontosan ezt az élményt nyújtja, a változatosság élményét, ráadásul mindenféle kockázat nélkül, olyasmiket láthatunk, amit a valóságban nem szeretnénk, vagy nem is mernénk kipróbálni. Ebben a koordináta rendszerben pedig a „hagyományos” szexualitás – amely jó esetben két ember szeretetteljes, bizalmi kapcsolatán alapszik – teljesen unalmassá és érdektelenné válik.

Van kiút…

Definíció hiányában nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor is tekintünk valakit függőnek, de mindenképpen erről beszélünk, ha valaki az élet egyéb területein sem képes már helyt állni.

„Akkor értem el a mélypontot – vall egy függő Garry Wilson könyvében – amikor egyetlen nap leforgása alatt elbuktam a gyógyszerész záróvizsgám, és elvesztettem a barátnőmet – a pornó és a halogatás miatt.”

A szerző szerint a leszokás első lépése az internetes pornó tökéletes megvonása, ami elindíthatja az agy lassú visszahangolódását a normál kerékvágásba.

A terápia azért sokkal nehezebb ezen személyek esetében, mint más függőségeknél, mert nem mondható, hogy teljesen hagyjanak fel a szexszel, mint ahogy az alkoholistáknál javasolt a teljes absztinencia. Továbbá az sem mondható el, hogy ne használja a számítógépet, mert sokak számára ez a fő munkaeszköz, mégis ragaszkodni kell a szigorúan előírt szabályokhoz. A partner bevonása igen hatékony eszköz, vele is fontos megértetni, hogy nem ő a felelős, a függők ugyanis gyakran érvelnek úgy, hogy épp a partner miatt alakult ki, mondjuk a fizikai vonzerejük csökkenési miatt. Ez azonban nem igaz, a felelősség mindig a függőt terheli.

Mi vár ránk a „távoli” jövőben?

A pornóoldalak már most érzékelhető hatást gyakorolnak a valóságos kapcsolatokra, így az emberiség könnyen elindulhat azon az úton, amelyik tovább erősítheti a valódi kapcsolat nélküli, személytelen és magányos szexet. Már ma is találkozhatunk olyan fejlesztésekkel, amelyek Skype-on kötik össze a feleket úgy, hogy egy gombnyomással okozhatnak örömet egymásnak. De a japánok kifejlesztettek olyan guminőt, „akit” becsukott szemmel már teljesen élethűnek érzékelnek, hiszen bőre van és még testmeleg is.

Szakemberek sokkoló dolgokról számolnak be: a társkeresők már egy-két ismerkedő randevú után szexet akarnak, tizenéves kisfiúk panaszkodnak arról, hogy nem tudnak ejakulálni, és huszonéves fiatalok szoronganak extrém módon egy hagyományos randevú előtt. Mindeközben a pornóoldalakon nem kell beszélni, udvarolni, nem szükséges jó benyomást tenni a másikra, nem kell elviselni az elutasítást.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1219

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.