Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Orvosi áttörés: fájdalomcsillapítás szerek nélkül

Központ október 19, 2015 Kávé mellé

Sikeresen ültettek gerincvelő-implantátumot Sidneyben egy 60 éves férfibe, akit 30 éve kínoztak krónikus fájdalmai. Az implantátum képes regisztrálni az idegrendszerből érkező jeleket, és az érintett területekhez küldött jelátvitelt kiigazítani. A megoperált férfi fájdalmai jelentős mértékben csökkentek.

A világon először ültettek be állandó gerincvelő-implantátumot egy betegbe krónikus fájdalma enyhítésére.

Az ausztráliai Sydneyben lévő Royal North Shore Hospital orvosai kedden végezték el az úttörő műtétet, amelynek eredményeként a betegnél csökkenthető a fájdalomcsillapítók szedése, és az implantátum segíthet Parkinson-kóros betegek kezelésében is. A gerincvelő-implantátum képes regisztrálni az idegrendszerből érkező jeleket, és az érintett területekhez küldött jelátvitelt kiigazítani – adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Joe Grewal, az első beteg, akin a műtétet elvégezték, elmondta, hogy több mint 30 éve szenved krónikus fájdalomban, és a műtét után már most csodálatosan érzi magát. A 60 éves férfi közölte, hogy fájdalma – egy tizes skálán osztályozva – nyolcról kettő-háromra csökkent azonnal a műtét után. “Ez jelentős mértékű fájdalomcsökkenés” – mondta a Fairfax Mediának.

Az idegsejtek akkor is fájdalmat jeleznek, amikor nincs oka

A krónikus fájdalom olyan betegség, amikor a fájdalom elveszti eredeti jelző funkcióját, és állandósul. Az idegsejtek akkor is fájdalmat jeleznek az agynak, amikor annak nincs oka. Az idegsejtek ugyanis nem kapcsolnak ki, és küldik az impulzusokat az agynak. A jelátviteli változások főleg a gerincvelőben történnek.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 307

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.