Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

PletyKalap

Központ szeptember 15, 2011 Kávé mellé

PletyKalappletykalap

„Rosszul” énekelték a himnuszt a válogatott meccs előtt. A himnusznak ugyanazt a két sorát énekelte el háromszor a román–francia meccs előtt Marcel Pavel. Az énekesnek láthatóan nagy erőfeszítésébe került, hogy a felső hangokat kiénekelje, az eredeti szövegre pedig fittyet hányva ugyanazt a két sort ismételgette, amikor a második szakaszhoz érkezett.


Így a „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!” helyett végig a Most vagy soha kezdetű két sor – „Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/ Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman” hallatszott. Ezt háromszor is megismételte. A dolog nem maradt következmények nélkül: a fővárosi prefektúra 5000 lejes büntetést szabott ki Pavelra, aki a Realitatea televíziónak azt nyilatkozta: azért hagyta ki a himnuszból az inkriminált sort, mert szerette volna elkerülni a politikai értelmezéseket (…). Az énekes állítása szerint előzőleg tárgyalt erről a Román Labdarúgó Szövetséggel is, akik egyetértettek a döntésével. Jobban tette volna, ha tárgyalás helyett inkább megnézi az 1994/75-ös törvényt, amely szerint bűncselekménynek számít a törvényben előírthoz képest másképp énekelni a himnuszt; a bíróság bármilyen eltérést 2500 és 5000 lej közötti bírsággal szankcionálhat, illetve szankcionál is, amint láttuk. Ezzel együtt nekünk abszolút szimpatikus Marcel Pavel „gesztusa”, le a kalappal!


Részeg (sün)disznó! Megitta egy süni a kerti parti után asztalon hagyott Baileys-t! Másnap az üres pohár mellett találtak rá a házigazdák a hangosan horkoló sünre (ettől szépek a bulvárhírek, még a sün is hangosan horkol), aki tizenkét órás alvás után tudott csak lábra állni. A házigazda a bulit követő reggelen fedezte fel a kis részeges tüskés patkányt a kertjében, ahogy édesdeden aludt a pohár mellett.

– Hangosan horkolt a kis aranyos. Bevittem magammal a házba, hogy nyugodtan kialudja magát és kijózanodhasson – mesélte újságíróknak a vendéglátó.

Az állat több mint félnapos alvás után tért csak magához a mámorból. Az éjszakai duhajkodás után még reggelit is kapott a háziaktól, majd miután elfogyasztotta az elé tett macskatápot, kitessékelték a házból. Az ajtóból még szédelegve visszaszólt: legközelebb szóda is legyen a viszki mellé, vazzeg, különben baj lesz.

Műkolbász. A holland Maastrichti Egyetem kutatói disznók őssejtjeit felhasználva „in-vitro” húst állítottak elő. A Mark Post professzor vezetésével zajló kísérlet során a sejteket speciális táptalajra helyezték, majd mesterséges nyújtással növekedésnek indították őket. A műhús jelenlegi állapotában 2,5 cm hosszú és 1 cm széles izomcsíkokból áll. A végtermék színe eltér a normális húsétól: mivel nincs benne vér, ezért fehér. A kutatók remélik, hogy sikerül majd az igazi húshoz megtévesztésig hasonlító műhúst előállítani, valamint olyan tápanyagot is ki szeretnének fejleszteni, aminek köszönhetően az „in-vitro” hús magától növekszik (ez már kissé horrorfilmes).Az őssejtekből kifejlesztett anyag ízéről még senki nem tud nyilatkozni, mert szigorúan tilos laboratóriumi körülmények között létrehozott állati eredetű anyagot megkóstolni (naná, el is hisszük, hogy még senki nem ízlelte meg!). De a tudósok szerint fél év múlva már megkóstolható lesz az így előállított kolbász, egy év múlva pedig egyéb mesterséges úton előállított húsok és húskészítmények, többek közt szintetikus hamburgerek is készülhetnek. Azonban a műhús tömegtermelése még messze van, hiszen az első marhából készült húspogácsa mesterséges előállítása akár 250 ezer euróba is kerülhet, viszont ha a technológia fejlődik, a mesterséges húskészítés komoly szerepet kaphat a világ élelmezésében, mert megoldódhatna a túlnépesedő Föld élelmiszer-ellátása. Ha a módszer sikerrel jár, akár olyan veszélyeztetett állatok húsából is készülhet szendvics – állítják a szakik –, mint például a panda vagy a koala maci. Rendelés egy McDonald’s-ban, 2025-ben: jó napot, akkor lesz egy palackorrú delfinburger, két maxi zsiráfos szendvics, három csízburger, egy vegyes papagájsaláta és négy pohár polar bear milk shake…


Kártérítésre kötelezték a szexmentes házasság miatt. Tízezer euró kártérítés kifizetésére kötelezte a nizzai bíróság azt az 51 éves francia férfit, aki a most 47 éves, de már csak volt feleségével úgy élt 21 évnyi házasságban, hogy nem lépett vele szexuális kapcsolatra. A férjet a volt feleség perelte be válásuk után két évvel – írja az egyik internetes portál. A férfi fáradtságra és egészségügyi problémákra hivatkozott védekezésként, hogy ezek akadályozták meg férji kötelessége teljesítésében. A bíró azonban azzal az indokkal, hogy a szexuális kapcsolat a házastársak közötti érzelmi kapocs bizonyítéka, a nőnek adott igazat, és kártérítés kifizetésére kötelezte a fatökű exférjet. Na, akkor számoljunk egy kicsit: huszonegy év az annyi, mint… 1092 hét. Ha csak heti két együttlétet veszünk alapul, ami az európai átlag, az is ennek duplája, vagyis 2184. Nos, akkor most a megítélt tízezer eurót szépen elosztjuk ezzel a számmal, és azt kapjuk, hogy minden elmaradt kettyintésért az elhanyagolt asszonyka kevesebb, mint öt eurót kapott; döntse el ki-ki maga, hogy ez sok vagy kevés. Sajnos, fénykép nincs a hágatlan fehérnépről, pedig az esetleg sok mindent megmagyarázna…

Szex és… Aalst. Szexuális botránytól hangos egy belga kisváros, Aalst polgármesteri hivatala. A várost igazgató Ilse Uyttersprot polgármester asszonyról ugyanis kompromittáló felvétel jelent meg az interneten, melyen a hölgy nyilvánosan szexuális kapcsolatot létesít városnézés közben. A felvétel még 2007-ben készült, amikor az elöljáró (és a videofelvétel tanúsága szerint elöl álló) kastélylátogatás közben, egy toronyban elégíttette ki szexuális vágyait kedvesével (vélhetően nem először, mert a pacák halál rutinosan, hátulról töffenti asszonyát, s közben blazírtan szemléli a környéket).Egy orosz turistának tűntek fel az üzekedők, aki videóra vette a közösülést, illetve közösállást, a felvételt pedig feltöltötte egy pornóoldalra. Csak idő kérdése volt, hogy mikor derül fény a manci kilétére. „Van magánéletem, és mindez négy évvel ezelőtt történt” – mondta Ilse Uyttersprot. Hát…, fogalmunk sincs, hogy mondják belgául a magánéletnek, kedves Ilse, de ez távolról sem az…


Purcimanó. Nem akármilyen hobbit keresett magának egy férfi az Egyesült Államokban: női fenekeket szaglászik. És nem is akárhogy: ülő pozícióban fúrja be szaglószervét a farpofák közé, hogy felmérje „a természetes illatok összetételét, milyenségét és erősségét”. A férfi az utcán szólítja le a nőket, és próbálja meggyőzni őket, hogy hagyják, szagolhassa meg hátsójukat. Egyelőre nem tudni, hogy a szorgos kufferszaglászás mi célt szolgál, de nagy a valószínűsége, hogy teljesen öncélú. Részletekkel később visszatérünk.A Facebook tíz legjelentősebb előnye (internetes forrás alapján):

1. Ha elveszítenéd az emlékezőképességedet, van egy oldal, ahova csak egy jelszónak kell ahhoz eszedbe jutnia, hogy ismeretlen arcokat láss.

2. Az összes barátod előtt egyszerre tudsz hülyét csinálni magadból a debilis állapotfrissítéseiddel.

3. Nem kell a kompromittáló képeket e-mailben küldözgetni, a barátaid feltöltik helyetted.

4. Távoli kontinenseken élő barátaid is megtudhatnak lényegtelen dolgokat a nyomorúságos életedről.

5. Haláleseteknél tetszéssel tudod kifejezni a részvétedet.

6. A személyes adataidat egyben tudod átadni a hirdetőknek.

7. Egyszerre több százan tudhatják meg, hogy nem mész a Nyávogó bestiák alsósárfalvi koncertjére.

8. Munkaidőben is lehetsz paraszt Farmville-ben.

9. Csatlakozhatsz olyan csoportokhoz, mint például a „Nem tudom, mi a halál f*szának csatlakoztam ehhez a csoporthoz”.  

10. Megoszthatod például ezt is.RECEPTSAROK

A tévés főzőműsorokban, a rádiókban prezentált receptekben, a különféle magazinok gasztronómiai mellékleteiben szinte kivétel nélkül olyan kajákat kívántatnak velünk, amelyek elkészítése messze meghaladja anyagi lehetőségeinket: muflongerinc szarvasgombával, Wellington-bélszín, pisztránggal töltött lazac, különböző tengeri mütyürkés specialitások satöbbi. Hát meg tudja venni az a nyomorult kisnyugdíjas a nyolcvanlejes marhabélszínt vagy a még drágább tintahalat, ami ráadásul nem is hal, hanem egy puhatestű, lábasfejű ocsmányság? Naná, hogy nem tudja! Elsősorban nekik, valamint az egyetemistáknak, munkanélkülieknek, tanároknak és közalkalmazottaknak szeretnénk kedveskedni az alábbi könnyen elkészíthető, ízletes, és nem utolsósorban olcsó ételek receptjeivel:


Sárban sült kárász

A sárközi cigányok halsütési módja. A kifogott keszeget, kárászt kibelezzük, de nem pikkelyezzük le. A halakat kívül-belül sózzuk, paprikázzuk, majd betekerjük sárral kevert fűszálakkal. Beledobjuk a parázsba, majd egyszer-egyszer megforgatjuk. Mikor kérgesre sült, akkor kipiszkáljuk, és egy nagyobb kővel csapást mérünk rá. A kemény kéreg kettétörik, és kibukkan belőle az illatozó halhús. A pikkelyek az agyagkéreghez tapadnak.


Vakarcs (Cigánykenyér)

Hozzávalók 4 darabhoz: 40 dkg liszt, 1 teáskanál só, 3 deci víz (esetleg a fele tej), 2 dkg disznózsír. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 4 lapos lepényformát formálunk belőle. A tűzhely lapján mindkét oldalán megsütjük őket. Tehetősebb cigányok úgy eszik, hogy lecsót tesznek rá, tegyünk mi is, ha tehetősebbek vagyunk.


Ürgepörkölt

Hozzávalók: 6 öntött ürge, 5 fej hagyma, 3 nagy kanál pirospaprika, só, bors, 4 kanál lecsó, erőspaprika. Elkészítés. Az ürgéket leforrázzuk, majd alaposan megtisztítjuk, végül több váltás hideg vízben megmossuk. Felvágjuk, kibelezzük, majd hatfelé vágjuk. A zsíron aranyosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, rátesszük a paprikát, majd az ürgedarabokat. Megsózzuk, majd néhány keverés után lefedjük, és kis lángon tovább pároljuk; ha kell, kevés vízzel időnként felöntjük. Mikor már majdnem puha, borsozzuk, beletesszük a lecsót és az erőspaprikát. Galuskával, tarhonyával vagy rizzsel tálaljuk.


Karta (Kozák lóbél)

A ló vastagbelét (lezsírozás nélkül) hideg vízben többször megmossuk, és 30 centis darabokra vágjuk. Úgy fordítjuk, hogy a zsírja befelé nézzen, majd mindkét végét spárgával megkötjük. Egy késsel letisztítjuk róla a nyálkás réteget, majd mintegy 5 percre forró vízbe dobjuk. Kihűlés után eltávolítjuk a rajta kialakuló felületi réteget, újra megmossuk, majd két órán át főzzük borssal és hagymával együtt.  Jó étvágyat!


Share Button
Ennyien olvasták: 815

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.