Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

PletyKalap

Központ november 14, 2011 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

Somostető – védett márkanév! A marosvásárhelyi Somostető elrendezési terve védett márka – mondta nemrég egy sajtótájékoztatón Dorin Florea. Ergo, azok az intézmények vagy bárki, aki le akarja másolni, a tervező olasz mérnöknővel kell egyeztessen az árról; eddig egynél eggyel kevesebb érdeklődő akadt. „Ezzel szemben a Faházikó nincs levédve, azt bárki lemásolhatja, és bárhol felépítheti”– ismertette a nagy ember.

 

A Faházikó is a Somin található, „fából(!) készült, fűtött, elektromos árammal ellátott kávézószerűség, ahol a globalizációnak semmiféle jele nem lesz, hanem természetes, helyi termékekkel várják majd az érdeklődőket, sétálókat. Kompót, zakuszka, dzsemek, pálinka, tepertő, zsíroskenyér és vöröshagyma…, ilyesmik lesznek a Faházikóban, és tárgyalni fogok a vadászokkal, hogy ha gondolják, trófeáikat itt kiállíthatják. Inkább itt csodálják az arra járók, mintsem hogy otthon porosodjanak az erkélyen” – tette még hozzá. Egy nagy vaddisznótrófea már most erőst hiányzik…


Rossz hír az erdőszentgyörgyieknek. Ismét Erdélybe látogat Tamás Gábor előadóművész; november 11-én, 19 órától az erdőszentgyörgyi művelődési otthonban régi és új dalaiból összeállított koncerttel mutatkozik be.


Alkony. Ez itt nem a reklám helye, de a hülyeséget nem hagyhatjuk szó nélkül: az egyik városunkbeli temetkezési vállalat az „Alkony” nevet viseli, ami legfeljebb egy öregotthonnak passzolna, mert amivel ők foglalkoznak, az már nem alkony, hanem sötét éccaka. Ezért javasoljuk a sürgős névváltoztatást, íme néhány tipp: Ámen, Feldobott bakancs, Letett kanál, Fapizsama, Mennyország tourist, Gyász-ász.


Egyesek ráérnek. Lehetetlennek tűnő vállalkozásba kezdett egy geológuscsoport, amely szemenként akarja megszámolni Cornish (Egyesült Királyság) tengerparti szakaszán a homokos földnyelveken található homokszemeket. A művelet nem haszontalan (szerintük): a tudósok a tengerek eróziós hatását akarják pontosan felmérni vele. Sajnos a homokszemek nem egyforma méretűek, ezért nem csinálhatják azt, hogy megszámolnak egyet, lemérik, s utána megmérik a teljes mennyiséget, majd elosztják annak az egynek a súlyával, hogy megkapják a homokszemek számát. Nem; szépen, egyenként. Jó munkát, fiúk!


Állati koporsók. Szokatlan üzletbe vágott bele egy bukaresti vállalkozó: a 35 éves férfi az elhunyt házikedvencek számára készít díszkoporsókat. Külföldről ihletődött, ugyanis nyugaton egész kultusza van már a kutyák és a macskák eltemetésének (meg az ezzel kapcsolatos horrorfilmeknek, hogy csak a zseniális Állattemető című kultikus horrort említsük). Constantin üzletében az elhunyt állatok tulajdonosai különböző színű és méretű koporsók közül választhatnak, mi több, a gyászoló gazdi egyéni rendelést is leadhat; a koporsó ára természetesen attól függ, hogy milyen „extrákat” szeretne bele.

„Akadt néhány állatszerető ember, aki leszólt amiatt, hogy ilyesmiket árulok. De megkérdeztem tőlük, mit csinálnak, amikor elpusztul a kutyájuk? Beteszik egy zacskóba, és kiviszik az erdőbe? Ez nem normális, és én csak civilizált alternatívát kínálok” – mondta a dögtemetkezési vállalkozó. Igaza van.

Ő az egyetlen Romániában, aki állati koporsókkal foglalkozik. Négy méretben állítja elő őket, 40 centistől egy méteresig, és felszereli őket mindennel, ami a temetéshez szükséges. A legolcsóbb koporsó 149 lejbe, a legdrágább 439 lejbe kerül. Hát, nem olcsó! Akkor már jobban megéri, ha elhamvasztatjuk azt a cicát, hörcsögöt vagy papagájt, s a hamvait beszórjuk az akváriumi halaknak, szárított bolha közé keverve.


Citrom-Nobel. A vizelet-visszatartás döntésre gyakorolt hatásának kutatása és a wasabi (csípős japán mustár) alapú tűzjelző kifejlesztése érdemelte ki egyebek közt idén a citrom-Nobelnek is nevezett IgNobel-díjat, amelyet tíz kategóriában adták át a Harvard Egyetemen.

Az 1991-ben alapított IgNobel a Nobel-díj amerikai paródiája; a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akik tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett, egyúttal mulatságosnak tűnik. Az alapítók honlapján is közzétett mottó szerint elnyeréséhez a kutatóknak „először meg kell nevettetniük az embereket, majd elgondolkodtatni őket”. Fordított sorrendben nem ér.

A 2011-es élettani díjat Anna Wilkinson és társai kapták annak megállapításáért, hogy az ásítás nem ragályos egy teknősfaj egyedeinél. A kémiai díjat japán szakemberek érdemelték ki, akik wasabin alapuló tűzjelző rendszert fejlesztettek ki. Az orvosi kategória nyertesei azt vizsgálták, milyen hatással van döntéseinkre a vizelet visszatartása, a pszichológiai kategóriában nyertes oslói professzor pedig azt, hogy miért sóhajtunk. A biológiai díjat az a felfedezés nyerte el, hogy egyes bogarak bizonyos ausztrál sörösüvegekkel kísérelnek meg párzani. A „miért szédülnek el a diszkoszvetők és miért nem a kalapácsvetők?” kérdésre keresték a választ a fizikai IgNobel kitüntetettjei.

Az irodalmi díjat John Perry kapta a halogatás sajátságos elméletéért, amely azt írja le, hogyan lehetünk sikeresek azáltal, hogy mindig valami fontos dolgon ügyködünk, amit arra használunk, hogy elkerüljük még fontosabb teendőink elvégzését. A citrom-Nobel korábbi díjazottjai között olyan is akad, aki „komoly” Nobel-díjat is kapott: a 2010-es egyik fizikai Nobel-díjasa, Andre Geim tíz évvel korábban élő békák mágneses térben való lebegtetéséért kapott IgNobelt. A békák nem kaptak semmit.


Pizzázó mackó. Nem tudott ellenállni a pizzériából kiszűrődő ínycsiklandó illatoknak egy nagyjából 200 kilós fekete medve a kanadai Whistler városában, és kihasználva a dolgozók figyelmetlenségét, bevette magát az üzletbe.

A nyitva hagyott ajtón tudott bejutni az éhes maci az étterembe, ahol nem sokat teketóriázott: azonnal nekilátott a lakmározásnak, és szeletenként falta fel a frissen kisült, még forró pizzákat. Szerencsére sem a vendégek, sem az alkalmazottak nem estek pánikba, vidáman videózták a hívatlan vendéget, aki még a közös fotózkodások elől sem zárkózott el.

A helyszínre érkező hatóságok védőzónát húztak fel az étterem körül, így a kiadós lakoma után békésen távozó medve nem okozott további problémát. Viszont úgy megszerette a tonhalas pizzát, hogy azóta minden este rendelnek egy családit Urszulával, a feleségével és a bocsokkal.


Figyelem! Erre várt a legtöbb olvasónk évek óta: KÖZPONT-NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Vágja ki páratlan heteken a páros, míg páros heteken a páratlan oldalainkról a rövid, illetve a hosszú magánhangzókat, küldje be szerkesztőségünk címére, és nyerjen! Játékosaink között minden hónap utolsó hétfőjén kisorsolunk egy kétszemélyes hétvégét, amivel aztán oda mennek, ahová csak akarnak.


Máma még nem ittunk semmit, nem mehet ez így tovább… Még egy veseremegtető felfedezés: a zene buzdít ivásra! Itt van például a „Lökd ide a sört!” vagy a „Jég dupla whiskyvel”, hogy csak kettőt említsünk azon zeneszámok közül, amelyekben előfordul az alkohol. A Pittsburgh Egyetem kutatói szerint ez baj, méghozzá nagyon nagy, ugyanis miközben az ilyen számokat hallgatjuk, dudorásszuk vagy fennhangon énekeljük, közben tudat alatt alkoholfogyasztásra ösztönződünk.

A kutatók biztosak benne, hogy a márka puszta említése, vagy a luxus és a csillogó partik megemlítése bőven elég ahhoz, hogy az illető, aki hallja és érti a szöveget, jó dolognak tartsa az alkoholfogyasztást. A szakértők összesen 753 zeneszámot vizsgáltak meg, melyek negyedében úgy említik meg az alkoholt, hogy még a márka neve is elhangzik, ami azt jelenti, hogy ha valaki folyamatosan zenét hallgat, akkor óránként 3-4-szer alkoholnevet hall (ha meg tévét néz, akkor óránként kábé 20-25-ször).

A kutatás végeredményére még várni kell, mert a tudósok is folyton lerészegednek a nagy vizsgálódás közben.


Rekorder piás. Mintegy 5,85 ezrelékes alkoholkoncentrációt mértek múlt héten a rendőrök egy húszéves görgényhodáki sofőr kilélegzetében, amit ha véralkoholszintre konvertálunk, több mint 11 ezrelékes véralkohol-koncentrációt kapunk. Igen valószínű, hogy valamit elmértek a fiúk, mert már 2,5 – 3,5 ezrelék is nehéz részegséget jelent, 3,5 – 4,5 közötti szint teljes eszméletvesztést és kómát eredményez, 5 ezrelék fölött pedig megbénul a légzési központ, a keringési rendszer, és bejelentkezik a kaszás.

Az alkoholos befolyásoltság különböző szintjeiről, illetve annak tüneteiről bővebben a lapszélen olvashatnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 631

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.