Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

PletyKalap

Központ február 4, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Soha ne tulajdoníts jelentőséget a szóbeli dicséreteknek, nincs súlyuk, csak a pénznek. „Pofázni a legkönnyebb, mert azt fekve is lehet” – mondta Muszka bácsi, a szabó.

Nem csitul az „Arbeit-botrány”. A Pro Európa Liga felvette a kapcsolatot más emberjogi szervezetekkel, és készek koalíciót alkotni annak érdekében, hogy bűnügyi eljárás induljon a Maros Megyei Kormánybiztosi Hivatal irodavezetője, Mircea Munteanu ellen. Ahogy arról múlt heti führercikkünkben mi is beszámoltunk, a kabinetfőnök az „Arbeit macht frei” szlogent írta ki a Facebook-oldalára. Azonban lehet, hogy a hivatásos megmondóember (asszony), a flekkenfalvi orákulum, Smaranda Enache ezúttal kicsit túllőni készül a célon – a bűnügyi eljárás talán túlzás, annak ellenére, hogy az irodavezető gesztusa otromba, blőd és gyalázatos; le kell mondatni, és kész, menjen a szeme világába! Állítólag Mircsulikát megviselték pszichésen az események kicsinyég: az incidens óta meglehetősen zavarodott lett, és – szemtanúk szerint – valahányszor egy hagymakupolás lelki wellness központ előtt halad el, nem szimpla, hanem horogkeresztet vet.

Beszari elöljárók. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal olyan fontosnak tartotta idén is megünnepelni a havasalföldi parasztok egyesülését a moldvaiakkal, hogy már egy héttel korábban elkezdték reklámozni a jeles eseményt a helyi médiákban (őket már csak a Központ pipálta le: mi a Florea által aláírt, részvételre buzdító hazafias felhívás magyar változatát még a január 24-ei évforduló után három nappal, a január 27-ei lapszámban is leközöltük!). Igen ám, csakhogy a popor elkezdett időközben tüntetgetni, és tették ezt kisrománia születésnapján is, Basescu-, Maior-, Pascan- és Florea-ellenes jelszavakat skandálva. Részlet a felhívásból: „Meghívjuk önöket, vegyenek részt az Egyesülés Hórájában, a marosvásárhelyi Színház-téren, 19.15 órával kezdődően”. Nos, az emberek meg is jelentek, épp csak a meghívó személyek hiányoztak: miután végigunták, izé, -nézték a színházban a „művészeti-kulturális eseményt”, a három hőscincér: Maior, Pascan és Florea nemhogy nem ment körtáncikálni, hanem a hátsó bejáraton, titokban slisszolt ki és el a népharag elől. Aplauze!

Vásárhelyi Hírlap, „tévékritikus” néni: „…ha az ember szombat esténként arra vágyik, hogy egy vérbeli hazai értelmiségi vezetésével bepillantást nyerjen egy másik hazai intellektüell gondolatvilágába, akkor rákattinthat a keresőgombra, és ott találja Eugenia Vodat, valamint az ő meghívottját”. Már elnézést, de olyan szó, kérem alássan, hogy „intellektüell”, hát olyan szó nincs. Van olyan, hogy „intellektuel”, van olyan is, hogy „entellektüel”, viszont „intellektüell” – nyista. Na, de hogy ne mindig csak más kákáján keressük a csomót: mi is írunk olykor szamárságokat, még ha csak nagyon olykor is. Például, egyikünk azt találta írni még valamikor tavaly, egy tüntetésről szóló tudósításban: „egyes résztvevők kormányellenes szövegeket tartalmazó permanensekkel vonultak fel”. Már nincs a lapnál, de nem emiatt.

Van, aki nem forrón szereti? Egy vármezői halász-vadász csárda reklámszórólapján a gasztronómiai kínálat oszlopot böngészve egyszer csak megakad a szemünk valamin: forró lángos! Na, ne! Ez vajon komoly, hogy forró lángost árulnak? Ha valaki arra jár, majd értesítsen bennünket, mert, ha nem kamu az egész, akkor mi is kilátogatunk. Pláné, ha esetleg hideg fagyit is kapni!

Temet(kez)ni veszélyes. Napilapban megjelent hirdetés, eredeti formában: „FIGYELEM! Más koporsós üzlet NEM tartozik a Vili Temetkezési céghez, és nem vagyunk társkapcsolatban eggyel sem azon cégek közül, akik ezt híresztelik! Ne engedje hogy félrevezessék!” Oké, Vili boy, majd résen leszünk; cimbi vagy, hogy szóltál.

Elszomorít a Facebook! Boldogtalanná és elégedetlenné teszi az embereket, ha látják a barátaik vidám, vakációs képeit – derítették ki amerikai kutatók. A Utah Valley University szociológusai a vizsgálatukban 425 Facebook-felhasználót kérdeztek meg, akik „A barátaimnak szebb élete van, mint az enyém” és „Az élet igazságos” lehetőségek közül kellett választaniuk. A kutatásban azt is megállapították, hogy nemtől, vallástól vagy családi állapottól függetlenül mindenkire érvényes, hogy minél több időt tölt a Facebookon, annál szebbnek látja a mások életét (tehát hülyít is a Facebook). A „szakemberek” szerint az elégedetlenség annak az eredménye, hogy a Facebookra gondosan kiválogatott, mosolygós képeket töltenek fel az emberek, ezek alapján pedig hamis következtetéseket vonnak le a felhasználók, mert nincsenek teljes információik a barátaikról. Nos, kedves mindenki: annak érdekében, hogy nehogy elszomorítsák embertársaikat az idióta boldog képeikkel, legyenek szívesek néhány kevésbé vidámat is feltölteni, például:

– nagyanyám temetésén

– röntgenkép a törött

lábszáramról

– Cirmi haldoklik

– Béla, a volt cellatársam

– komámékkal a Duna-deltai lepratelepen

– a veseköveim

– vakbélműtétem helye stb.

Fény derült a Loch Ness-i szörny titkára: nincs is titkára! Valamint az óriáskígyó titkára is, nevezetesen, hogy meddig szorítja a zsákmányt egy óriáskígyó. Vagyis: honnan tudják a gigantikus giliszták, hogy mikor engedhetik ki halálos szorításukból zsákmányukat, és kezdhetnek neki a lakomának? Nos, a legújabb kutatásokból(!) kiderült: érzékelik a préda szívdobogását, és a szív leállásából állapítják meg a halál beálltát. Ezt se gondoltuk volna!

Miért aggódol, lelkem jó anyám, hogy kenyeretek barna, emiatt? Izé…, hogy fehér? A halak elhízásától tartva, betiltotta a fehérkenyérből gyúrt csalikat egy horgász­klub Nagy-Britanniában, helyette teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret ajánl. A Hampshire grófságban lévő horgászparadicsom pontyai egészségesen élnek, mivel sokat úsznak(!). Több „pecaprofesszor” szerint azonban a fehér kenyértől levertek és tunyák lehetnek a halak, mert puffasztja őket a csali. A fehér kenyérnek ugyanakkor több évszázados csalihagyománya van, a brit horgászok bibliájának kikiáltott, 1653-ban írt könyv is javasolja használatát. Arról már nem is beszélve, hogy a pontyoknak mennyire tele lehet már a tökük a fehér kenyérrel, ha háromszázhatvan éve azt kapják.


 

PIA-TÍZ+TÍZPARANCSOLAT IDÜLTEBBEKNEK ÉS HALADÓKNAK


1. Ne igyál felhős időben! Az ital ilyenkor ugyanúgy a fejedbe száll, mintha egy pincéből jönnél fel hirtelen a szabad levegőre. Talán a légnyomással függ össze.

2. Kerüld az édes italokat, alattomosak! Ugyanakkor a cukor az egyetlen, ami úgy-ahogy megvédi az agyadat az alkohol rombolása ellen.

3. Ne higgy a legendában, hogy ha szesztorna előtt szardíniát eszel vagy olajat iszol, akkor lefeded a bélbolyhaidat, és nem hat rád az alkohol. Aki sokat iszik, az berúg! Ez törvény, mese nincs!

4. Másnap ne térj vissza oda, ahol előző éjszaka berúgtál! Minden pohár eszedbe jut.

5. Ne higgy abban a marhaságban sem, hogy „részeg ember mondja meg az igazat”! A piás elme olyasmiket tud szülni, amik eszünkbe nem jutnának józanon.

6. Csakis abban az esetben igyál rá másnap délelőtt az előző napi részegségre, ha elviselhetetlenül másnapos vagy! Pillanatnyi enyhülést hoz ugyan, de az amúgy is megviselt májadat hetekre kikészítheti.

7. Erősen piás ember hiába eszik, hiába iszik bármilyen erős kávét – nem használ az égvilágon semmit! Egyetlen „megoldás” az alvás.

8. Telefon-szabály. Amikor elkezded felhívogatni a volt barátnőidet, ráadásul éjfél után, akkor már nagyjából eleget ittál ahhoz, hogy megpihenj egy kicsit.

9. Sose vitatkozz olyannal, aki be van piálva! Főleg nővel ne. Pláné a sajátoddal.

10. Sörtől nem lehet berúgni! Nem egy túrót; attól lehet csak igazán, ha elég sokat meg tudsz inni belőle.

11. Attól még nem vagy alkoholista, ha néha minden különösebb ok nélkül piálsz. Az ember nem állat, hogy csak olyankor igyon, amikor szomjas.

12. Jó, ha tudod: ahogy – együltödben – egyre többet iszol, az alkohol egyre lassabban szívódik fel. Magyarán: hiába veszel vissza a tempóból egy idő után, már benned van a kritikus adag.

13. Mítosz, hogy mit mivel szabad keverni, vagy mivel nem; egyéne válogatja. Ugyanakkor a tiszta vodkától is pont úgy meg lehet mecseredni, mint egy sör – házi bor – rum – szilvapálinka kombitól.

14. Másik mítosz: te bírod a piát. Persze, elsősorban edzettség, másodsorban hangulat és társaság kérdése, de a harmadik pontnál elmondottak mindent felülírnak, nem árt elismételni: aki sokat iszik, az berúg, ez törvény, mese nincs!

15. Ne hidd el, hogy minden pohár szeszes ital százezer agy­sejtet pusztít el! Ha ez igaz volna, sokan már évek óta mínuszban lennénk. Feltehetőleg a Coca-Cola-gyár és a többi üdítőgyártó cég terjeszti ezt az aljas rágalmat.

16. Taktikailag hasznos lehet, ha a valóságosnál részegebbnek tetteted magad – ilyenkor kisebb kockázattal akár az igazságot is kimondhatod. Sajnos általában az ellenkezője szokott történni: a részegek játsszák a józant, a kevésbé részegek legnagyobb szórakozására.

17. Ivás közben ne szervezz jövő évi közös turistautakat! Társaid nem fogják elfelejteni, te viszont már másnap megbánod. Fokozottan érvényes másnapi horgászatra, hajnali indulással.

18. Ne reménykedj abban, hogy az ital megváltoztatja uralkodó hangulatodat! A szomorú ember, ha iszik, csak még szomorúbb lesz.

19. Ha sokat ittál, vonulj el! Ha mégis meg kell jelenned valahol, igyekezz minél kevesebbet beszélni. Hátha azt hiszik, hogy csak szófukar kedvedben vagy.

20. Sohase ismerd be, hogy ittál! Jó fordulat a viszontvád: te vagy berúgva! – és egy lenéző gesztussal otthagyni az illetőt.


Olvasói levél (NEM a Központ szerkesztőségébe érkezett):

 


T. Szerkesztőség!

Mélységesen felháborodtam az Önök által szerkesztett keresztrejtvényben szerepelt feladvány miatt : „A szerelem nyílása”. A megoldás négy betű, és most nem írnám le. Ez egyszerűen gusztustalan! Nyilvános bocsánatkérést követelek a jó erkölcs nevében!


A Megyés Püspök.


A szerkesztőség válasza:

Tisztelt Püspök Úr!

Elnézését kérjük, ha ez Önt felháborította. Azonban fel szeretnénk hívni a figyelmét egy kis apróságra. Az Ön megoldása a „pina” volt, melyet sajnos nem tudunk elfogadni. A feladvány ugyanis nem „A szerelem nyílása” volt, hanem „A szerelem nyilasa”, amelyre a megoldás „Ámor” lett volna.Összesen 23465 megoldás érkezett be szerkesztőségünkbe. Ezek között mindössze 2 rossz megfejtés volt, egyik az Öné, másik az Érsek Úré, így ezúton üzenjük az Érsek Úrnak, hogy az ő „segg” válaszát sem tudjuk elfogadni.

A szerk.


 


Share Button
Ennyien olvasták: 629

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.