Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

PletyKalap

Központ február 17, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

 A hét mottója: A profi kártyás mindig csak azt játssza meg, ami benne van a lapjaiban – azt viszont okvetlenül.

All we hear is Radio GaGa. Idősebb vidéki hölgy telefonált be a Rádió GaGához valamelyik reggel azzal a panasszal, hogy ő „kábeltévén keresztül” hallgatja, illetve hallgatná a GaGát, de órák óta zéró öröm. Műsorvezető csávó megnyugtatta, hogy biztos a nagy hideg miatt adódhattak gondok, jópofizott vele egy cseppet, majd imígyen szólott: kárpótlásul küldünk önnek egy Elton John számot, szereti? Mire a néni: szeretem, szeretem, csak nem hallom!

Használhatatlan játszóterek. Dán fogyatékos fiatalok építettek játszótereket Erdélyben egy olyan együttműködés keretében, amelyben fogyatékkal élő Maros megyei árva gyermekek támogatását vállalta fel 35 ezer észak-dániai szakszervezeti tag. Az aalborgiak célja minél több romániai lakossal megértetni a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek felkarolásának fontosságát.
Ez nagyon szép gesztus, csak sajnos nem vigyázta fel senki a játszótérépítést, így azokat nem tudták birtokba venni a kicsik, mert a homokozók homok helyett kavicsokkal és kövekkel vannak feltöltve, a csúszdák vízszintesek, a körhinták visszafelé forognak, a lipinkák aljára vannak szerelve az ülések, és a mászókák húsz méter magasak.

Cseles rabok. El-elválnak és meg-megházasodnak feleségükkel egy hazai börtön férfi rabjai, hogy élvezhessék a nősüléssel járó kedvezményeket. Az eddigi rekord négyszeri válás és nősülés, többen is elérték ezt a mennyiséget. Ugyanis a börtön szabályzata szerint az a rab, aki megházasodik, az esküvőt követően 48 órás nászéj-lehetőséget kap, ráadásul a lakodalomba meghívhat 10 vendéget is. Az volna a tuti, ha nászútra is elmehetnének, például Thaiföldre vagy más olyan országba, amelyikkel nincs kiadatási egyezményünk.

Önfeláldozó életmentés. Érdekes tudósításra bukkantunk a Wiener Allgemeine Zeitung egy százhúsz éves, 1892-es számában. Az újság beszámol róla, hogy egy Braunau nevű, Felső-Ausztriában található település közelében egy fiatal munkásasszony éppen hazafelé tartott a helyi kekszgyárból, amikor egy, a sínek között játszadozó, hároméves-forma, aranyos kisfiúra lett figyelmes. A fiúcska nem vette észre a közeledő vonatot, mert háttal ült neki, és nem is hallotta a közeli kőtörő zajától. Látván, hogy nagy a baj, a nő futni kezdett felé, és pont a vonattal egy időben ért oda; felkapni már nem maradt ideje, csak lelökni a sínről, őt magát viszont széttrancsírozták a vonatkerekek. A kisfiú a közeli árokba gurult, és kisebb karcolásokkal megúszta az incidenst.
A kisfiút Adolf Hitlernek hívták.
Nyújtsa fel a kezét, aki elhitte!

Csalfa mama. Világrekordot dönthet Olaszországban az a házaspár, amely 77 évnyi házasság után válna el. A 99 éves férj, Antonio C. azért akar elválni 96 éves feleségétől, Rosától, mert karácsony előtt felfedezte, hogy nejének viszonya volt még az 1940-es években (zavaros idők voltak azok, Sajókám!).
A legidősebb korban elvált házaspár rekordját eddig egy brit pár tartotta, a 98 éves férfi és nő 2009-ben vált el 36 évnyi házasság után. Egy brit lap szerint ez a rekord most megdőlhet, miután az Olaszországban élő, vezetéknevük kezdőbetűje alapján csak a „C.” házaspárként azonosított Antonio és Rosa szintén válni készül. A digó matuzsálem azért adná be a válókeresetet, mert kiderült: 96 éves feleségének viszonya volt hetven évvel ezelőtt egy másik férfival. Erre akkor döbbent rá, amikor egy fiókban rábukkant a neje akkor írt szerelmes leveleire. Ehhez kapcsolódó vicc: egy nyolcvan éves néni 60 év házasság után beadja a válópert. Amikor a bíró megkérdi, hogy miért akar elválni ennyi év után, csak ennyit felel: azért, lelkem, mert ami sok, az sok!

Kicsi zöld… izé.  „Nemteleníti” a gyalogosoknak szóló közlekedési lámpajelet a  Lincolnshire-i önkormányzat Nagy-Britanniában: a zöld férfit zöld figurára cseréli. A lámpán ugyan marad a szoknyátlan és rövid hajú, ezért inkább férfinak tűnő lépő figura, ám a lámpa nyomógombjánál lévő figyelmeztető feliraton már nem green man – azaz zöld férfi -, hanem green figure – azaz zöld alak áll. A szöveg: Only CROSS with GREEN figure – Csak zöld jelzéskor menjen át a zebrán! Az újítást a város elöljárói azzal magyarázzák, hogy a zöld férfialak szexista, férfiuralmat sugallhat. A nők azt gondolhatják, hogy a férfiak irányítják őket, ha egy zöld férfi mondja meg nekik, mikor mehetnek át az úton (atyaisten!).
A figyelmességnek azonban nem örül a lakosság. „Ennek pénzbe kellett kerülnie. Jobb dolgokra is költhetnék, mint ilyen feleslegességre” – dohogott egy 64 éves férfi. A nők sem ujjonganak. „Minden áldott nap átmegyek ezen a zebrán, de még soha nem okozott gondot se nekem, se másoknak, hogy férfi a zöld figura” – idézett egy 30 éves nőt a The Daily Telegraph című brit lap. Egyedül a marslakók elégedettek.

Ideggyenge halak. Törölték a halak úszóversenyét egy kocsma programjából az Egyesült Államokban, állatvédők tiltakozása miatt. Washington állam Tacoma nevű településén versenyeztettek aranyhalakat keddenként. A „sportolókat” egy közeli állatboltból „szerződtették”, gazdáik – vízipisztolyszerűen működő – szobanövény-locsolókból spriccelve terelgették az aranyhalakat a versenymedencében (egy 240 centi hosszú vályúban) a cél felé, ha azok el akartak csatangolni. A halak nem lettek még vizesebbek a lövésektől, ám állatvédők szerint idegeiket megviselheti(!) az ilyen sportesemény. A kocsma tulajdonosa jobbnak látta, ha nem húz ujjat az állatjogi aktivistákkal, és beszüntette a keddi halversenyeket. Hát, lassan nem ártana létrehozni egy állatvédő-védő szervezetet is…

Oh, my God! Alaposan meggondolják ezentúl a skóciai St. Patrick kongregáció hívei, hogy követnek-e még webkamerás szentmisét. A szigorúan vallásos hívők a modern eszköz segítségével akartak végignézni egy prédikációt, amikor a ceremónia megkezdése előtt megbotránkoztató reklámot nyomtak az arcukba: a Durex próbálta őket meggyőzni arról, hogy a síkosító mekkora örömet okoz. A reklámban sok, orgazmust átélő női arcot látni. A forró pillanatok mindössze fél percig tartottak, de ez éppen elég volt, hogy a hívek megbotránkozzanak. Nos, kérem szépen, máskor ne legyenek dögök elmenni személyesen, ilyen egyszerű.


HONFOGLALÁS
(Történelmi dráma)
Írta: Molnár Tibor

Szereplők:
Árpád vezér
Statiszták (de nekik nem muszáj)
Történik: valahol a Kárpát-medencében

I. felvonás
Árpád: – Na, itt jó lesz.

VÉGE


 

DALSZÖVEGELEMZŐ

 

– magyar és nemzetközi slágerek górcső alatt –

„A hőskorban már megtanulta minden bemondó: tilos rögtönözni, a leírt szöveg felolvasandó! Bár Skoff Elzát és Filotás Lilit kevesen ismerték, azt tudta minden hallgató, hogy a hangjuk milyen szép.” (LGT: A rádió) – Ugye más se értette eddig soha, hogy kit a fészkes fenét ismertek kevesen? Na, most már tudják.

„Egy jó asszony mindent megbocsát…” (Zámbó Jimmy: Egy jó asszony…) – Mivel mai napig sem derült ki minden kétséget kizáróan, hogy ki húzta meg a ravaszt azon a végzetes szilveszter éjszakán, eme kijelentés érvényességét kénytelenek vagyunk bizonyos fenntartásokkal kezelni.

„Isten véled, édes Piroskám! Van még rajtad kívül csinos lány.” (Aradszky László: Isten véled…) – Ha jól sejtjük, akkor a csaj hagyta ott a fickót, és nem fordítva, ezért vigasztalja magát más szemrevaló pinkók létezésével. Esetünkben fontos a Piroska név is, mert például Ágnessel vagy Csengével nem jönne ki a rím.

„I could stay awake just to hear your breathing, watch you smile while you are sleeping, while you’re far away and dreaming.” (Aerosmith: I Don’t Want To Miss A Thing) – Magyarul (kábé): „képes lennék virrasztani, csak hogy hallgassam, ahogy lélegzel, hogy lássam, ahogy az álom mosolyt rajzol az arcodra alvás közben”. Még szerencse, hogy angolul van az eredeti, mert ez így borzalmasan émelyítő.

„Amikor elmentél tőlem, majdnem meghaltam, nem tudtam enni, és forgolódtam ágyamban.” (Zorán: Amikor elmentél tőlem) – A dalszövegírónak enyhén hiányosak az orvostudományi alapismeretei: egy kis étvágytalanság és inszomnia kellemetlen lehet ugyan, viszont semmi esetre sem vezet exitushoz.

„Ennek a szép barna lánynak dombon van a háza…”
(Népdal) – Ma ezt így mondanánk: ez a jó csaj a Kövin lakik.

„’Cause nothin’ lasts forever, even cold November rain.” (Guns N’ Roses: November Rain) – Vagyis: „semmi sem tart örökké, még a hideg novemberi eső sem.” Ezt az évszázados székely népi megfigyelésen alapuló bölcsességet a zenekar frontembere, Axl Rose a Nyárádköszvényesről kivándorolt nagymamájától tanulta („egyet se félj, kisonokám – mondogatta neki –, csak eláll lassan ez a kurva eső”), és beleírta ebbe a világslágerbe. Köszönjük.

„Egy indián nyár, és vége, tegyél félre télre néhány hangulatot, mit a nyár otthagyott.” (Amorf ördögök: Virágoskert az élet) – Ez nagyon szellemes, de mindenki jobban jár, ha nem nyári hangulatokat tesz el télire, hanem lekvárt, csalamádét meg zakuszkát.

„Volt idő, mikor még nem voltál, s nem éreztem, hogy fájna majd, ha nem volnál…” (Balázs Fecó: Évszakok) – Nos, mit is akar közölni velünk Fecó pajtás? Megpróbálom leegyszerűsíteni: amikor még nem voltál, akkor még nem éreztem, hogy, amennyiben nem lennél, aminthogy nem is vagy, de lehetnél, mert egyszer majd leszel, amit már tudni fogok, amikor írom, hogy volt, amikor nem voltál, fájna, ha majd nem lennél, miután voltál, ahogy most érzem, amikor tudom, hogy voltál, de valamikor nem voltál.


Share Button
Ennyien olvasták: 567

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.