Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

PletyKalap

Központ március 2, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A  hét mottója:  Ahhoz képest, hogy mennyi esze van, némely ember túl sokat használja.

Wieviel kostet ein „Arbeit macht frei”? 1000 lej. Pénzbírsággal sújtotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a Maros megyei prefektúra kabinetfőnökét az emberi méltóság megsértése jogcímén. Az Asztalos Csaba vezette testület ezerlejes büntetést szabott ki Mircea Munteanura amiatt, hogy a januári kormányellenes tüntetések idején Facebook-oldalán a náci Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) jelszóval üzent a demonstrá­lóknak. „Arbeit macht frei – ezt kell megérteniük a tüntetőknek” – írta volt a közösségi oldalon Marius Paşcan prefektus beosztottja. A diszkriminációellenes tanács szerint a január 20-án megjelent bejegyzés nacionalista propagandának minősül, sérti az emberi méltóságot, továbbá lealacsonyító, megalázó, és ellenséges hangulatot kelt a kormányellenes tüntetések részvevői, valamint a fasiszta rezsim áldozatai ellen egyaránt. Nos, kedves diszkriminációellenes bagázs, kendek – szándékosan vagy sem – összetévesztik Jézuskát a géppuskával: a bejegyzés nem nacionalista propaganda, hanem náci propaganda! A kettő nem éppen ugyanaz (ahogy a teli bilire szokás mondani: nem mindegy, hogy vidd ki! vagy idd ki!). És utánanéztünk: nem fordítási hiba, ugyanis az eredeti román indoklásban is „propaganda nationalista” szerepel. Akár direkt fogalmaztak így, akár véletlenül, szép francia-német eredetű szóval ezt úgy hívják, hogy blama.

Cine rade la urma, rade mai bine. Vagyis: az nevet, aki utoljára nevet. Rögvest rájönnek, miért passzol ide jobban a román verzió; amikor tavaly tavasszal kiderült: egyfordulós lesz a polgármester-választás, mindannyian örömködtünk, hiszen egy erős, egységes magyar jelölt állításával reális esély mutatkozott arra, hogy útilaput kössünk Florea mester tappancsára. Most, hogy március elején már kettő is van, talán nem is bánnánk túlságosan, ha maradt volna a kétfordulós… Tanító néni, mit jelent az, hogy a kevesebb néha több?

Kettős halál Marosfelfaluban. Múlt hétfőn Marosfelfalu egyik házában felakasztva találta egy szomszéd a 25 éves háztulajdonost, illetve annak egyéves és hét hónapos kisfiát, és értesítette a marosvécsi vidéki rendőrséget. Feltételezhető, hogy a férfi előbb felakasztotta a gyereket, majd magával is végzett – nyilatkozta a Maros Megyei Rendőrség sajtószóvivője, Livia Popa rendőrbiztos. Csakugyan így történhetett, kedves vaslogikájú fakabát néni, fordítva sokkal, de sokkal macerásabb lett volna.


Választási nóták. Eddig három olyan polgármesterjelölt neve ismeretes, akik Florea ellen induln(án)ak a júniusi polgármester-választáson: Vass Levente, Benedek Imre és Smaranda Enache. Lássuk, milyen dalokkal kampányolhatnának:

Dr. Vass Levente (urológus):

– Edda: A fémszívű fiú

– John Lennon: Give Piss A Chance

– Haragszom a töködre (népdal)

– Fonográf: A széllel szembe nem lehet

– Sziámi: Kicsi kicsiszolt (vese)kő


Dr. Benedek Imre (kardiológus):

– Celine Dion: My Heart Will Go On

– Elvis: Heartbreak Hotel

– Hofi Géza: Próbálj meg lazítani

– Apostol: Eladó, kiadó most a szívem

– Happy Gang: Kérek egy kulcsot a szívedhez


Smaranda Enache (emberijogológus):

– Varga Miklós: Pro Európa

– Lagzi Lajcsi: A babám fekete roma lány

– Napoleon Boulevard: Smaranda nem akar a földön járni

– Homonyik Sándor: Álmodj királylány

– Horvát Pista: Cigánysoron nem merek eljárni


A három jelölt közösen, a jelenlegi bürgermeisternek dedikálva:

– Fonográf: Ne vágj ki minden fát!

– Edda: Elhagyom a várost

– Dolly Roll: Arrivederci, (a)more!

– Korn: Go Fuck Yourself

– Kovács Apollónia: Nekimenjek, ne menjek, a fekete szemednek…

Otthonszülés. Vicces felhívás egy magyarországi portálon: „Támogassuk az otthonszülést! A cigányok Indiában, a zsidók Izraelben, a magyarok Magyarországon!”  Olvasási érdekesség. Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen.

Nézz, nézz az ég felé… Illetve, ne az ég felé, hanem a monitorra, ugyanis a http://www.flightradar24.com/ weboldalon bárki bármikor megnézheti, hogy aktuálisan milyen repülőgépek mozognak fölötte. Hiába, manapság egyszerűen lehetetlen unatkozni!


Különleges nyavalyák. Február huszonötödikén volt az RBV, azaz a Ritka Betegségek Világnapja. Ismerkedjünk meg néhánnyal:

– Parkingson-kór: a beteg képtelen parkolni;

– reinkarnofóbia: beteges félelem az újjászületéstől;

– Winnetou-kór vagy indiánbetegség: az illető egyes szám harmadik személyben beszél magáról;

– herecefália: tökfejűség;

– Down-kór: a beteg csak felfelé mer menni a lifttel;

– álomkór: az illető mindig azt álmodja, hogy beteg;

– AEDD (Auto Edison Deficiency Disease): az egyén sose tudja feltalálni magát;

– semmibaj: negatív hipochondria;

– ………: ez annyira ritka betegség, hogy még neve sincs.


Találós kérdés. Folyékony halmazállapotú anyag, egyebek közt tartalmaz C-vitamint, kalciumot, klórt, citromsavat, fruktózt, tejsavat, magnéziumot, nitrogént, foszfort, káliumot, nátriumot, de még B12-vitamint és cinket is. Mi az?

A megfejtéseket küldjék be postán szerkesztőségünk címére, vagy hozzák be személyesen. A helyes megfejtők között nem sorsolunk ki semmit, van nekünk éppen elég bajunk!

Szemfüles paraszt. A hatvanas-hetvenes években sok budapesti társulat járt le vidékre haknizni, egy kis kultúrót csempészni a zsíros kalapok és babos kendők alá. Egy alkalommal épp az Othellót tolták a parasztok arcába valamilyen isten háta mögötti, csirkelábon forgó kultúrházban, amikor az első sorból egyikük felkiabált Jágónak (ha valakinek esetleg nincs meg: Jágó a fő bajkeverő a darabban, hogy finoman fogalmazzunk): figyellek, te g*ci vagy!

Sport. Közeledik a Londoni Olimpia. A Vásárhelyi Hírlap sportrovatában naponta bemutatnak röviden egy-egy sportágat, bizonyára kedvcsinálóként. Lenyúltuk az ötletet (utólagos engedelmükkel), és mi is hetente prezentálunk egyet, amíg csak fel nem robban az olimpiai láng. Citius, Altius, Fortius!


ÚSZÁS

Négyféle úszásnem szerepel az olimpiai programban: gyors-, hát-, mell- és pillangóúszás, illetve ezek különféle távhosszúságú variációi és kombinációi. Béka- és kutyaúszás sajnos nincs, pedig elég mulatságos lenne.

A temesvári származású Johnny Weissmuller, alias Tarzan volt az első (majom)ember, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette, és ráadásul nem is egy krokodiloktól hemzsegő folyóban valamelyik filmforgatás alkalmával, hanem olimpiai medencében. Manapság már a napközisek is jóval egy perc alatt nyomják le a százat.

Van még egy ötödik olimpiai úszásnem is, az ún. szinkronúszás, amikor egy jeltolmács mutogatja a parton, hogy mi történik éppen a medencében, azok számára, akik tök hülyék az úszáshoz.

Amikor nagyon hideg a medence vize, akkor a sportolóknak engedélyezett az úszósapka használata, a klinikailag dokumentált rövidlátók pedig úszószemüveget viselhetnek, hogy lássák a vizet.

Ha úszónővel akad dolgunk, mindig használjunk úszógumit!


 

Dalszövegelemző

– közkedvelt slágerek górcső alatt –


„Szállj el, kismadár, nézd meg, hogy merre jár, mondd el, hogy merre járhat Ő! Mondd el, hogy szeretem, mondd el, hogy kell nekem, mondd el, hogy semmi más nem kell!” (Republic: Szállj el kismadár) – Itt az átlagember számára elsősorban a népdalokból ismert retorikai-stilisztikai alakzattal, az ún. perszonifikációval (megszemélyesítéssel) vagy antropomorfizációval operál a dalszerző: utasítja a kismadarat, hogy nézzen utána, hol csámborog a szerelme, majd referáljon is a nyomozás eredményéről. Továbbá a verébbel üzeni meg azt is, hogy szereti a csajt(?), és kell neki, ahelyett, hogy küldene egy sms-t a smucián.

„Jó forró ágyikó, az csuda-csuda jó, ha melegít a lábikó, ne hagyd hát pamlagon heverni páratlanul.” (Postássy Juli: Puszinyuszi) – Eleinte a boldog ovisidőkbe kirándultat bennünket Postás Józsi felesége (ágyikó, lábikó), de aztán jön a hidegzuhany: kiderül, hogy páratlan számú alsó végtagja van! Ergo, vagy csak egy lábbal rendelkezik a szerencsétlen, mert a másikat levágta a villamos, vagy egyszerűen kihullt neki hatéves korában, mert tejláb volt, és nem nőtt helyére másik, vagy egy istenverte mutáns Julika, aki három, öt, hét vagy satöbbi 2n+1 számú lábbal született.

„Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék, akinek a szeme fekete.” (Népdal) – Kirekesztő, szemszín-náci, írisz-sovén és szivárványhártya-fasiszta megfogalmazás, mivel azt sugallja, hogy akinek a szeme zöld, barna vagy piros, az nem szép, magyarán rusnya. Ugyanakkor a kék vagy fekete szeműek se dőlhetnek hátra, hiszen nem azt állítja, hogy az a szép, akinek a szeme kék, vagy adott esetben fekete, hanem azt, hogy az a szép, akinek a szeme szimultán kék és fekete, ami, lássuk be, meglehetősen ritka. Vagy netán azt a régi népi bölcsességet eleveníti fel nekünk ilyen kacifántosan, hogy a (feketeszemű) asszony verve jó?

„Hogy mondjam el, hogy vágyom rád, hogy szeretem a bőröd illatát?” (Romantic: Vágyom rád) – Így.

„Tűzpiros a ruhám, illatos a p*nám, ideges az anyám, aranyos a cicám, a születési hibám, hogy illatos a p*nám.” (Tereskova: Illatos a p*nám) – Rengeteg információt kapunk mindössze néhány szóba sűrítve: a művésznőnek piros az öltözéke, jó szagú a nemi szerve, nyugtalan az édesanyja, és édibédi a macskája. Tereskova mindezek közül a muffjára vonatkozó passzust tartja a leglényegesebbnek, hiszen a végén elismétli még egyszer, hogy illatos neki, valamint azt is elárulja, hogy ő ezt valamiféle natális rendellenességnek tartja.

„Vasárnap délután a város meghal egy kicsit…” (Zorán: Vasárnap délután) – Nem valószínű, hogy Zorán erre alludálna ebben a szép romantikus dalban, mindenesetre tény, hogy Hirosimára egy vasárnap délután küldték rá a cuccot.

„Add ide a didit, a didit add ide – én a didit oda nem adom!” (Fekete Pákó: Add ide a didit) – Érdekellentéttel állunk szemben: a fekete agyhalál szeretné megcsöcsörészni a bigét, aki viszont nem támogatja őt eme óhaja realizálódásában. Pedig a mentális fekete lyuk még ügyesen meg is variálja a kérést: „add ide a didit – a didit add ide”, de potyára, nem kapja oda, legalábbis itt és most nem. Patthelyzet.


„Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani!” (Dák nóta) – Meglátjuk.


Share Button
Ennyien olvasták: 607

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.