Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

PletyKalap

Központ március 17, 2012 Kávé mellé

PletyKalappletyka

A  hét mottója: Szerettem volna matematikus vagy operaénekes lenni, de sajnos nem voltam se elég okos, se elég dagadt.

Csegzi Sándor lemaradt, mint a borravaló. Nem a somostetői kicsivonatról, hanem azon nőnapi üdvözletekről, amelyeket a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal egy-egy márciuska kíséretében postázott a város női hölgyeinek. A „Cu drag de mărţişor – Boldog Nők Napját kívánunk!” kétnyelvű kartonförtelmen mindössze a két pédélés főmufti, Dorin Florea és Claudiu Maior becses neve szerepelt.

„Azért, mert szabadságon volt, s így nem írhatta alá” – magyarázkodott Florea ama kérdésre, hogy Majdutánanézünk Sándort miért hagyták ki a buliból. Amikor a kekec riporter felvetette őkelmének, hogy a több tízezer giccses ánziksz egyikét sem látta el kézjegyével sem ő, sem Claudius, hiszen mindössze a nevük szerepel a nyomtatványon, a város fura ura ingerülten azzal tácsolta le, hogy lényegében csak  az ő neve kellett volna ott legyen, s akkor nem lennének ilyen gondok. Ein Volk, ein Reich, ein Führer!

Hogy mit szól mindehhez az érintett? „Jobb így, mert ez a márciuskázási akció nem több olcsó kampányfogásnál. Akkor láttam volna értelmét az üdvözlet szétküldésének, ha az elmúlt tizenkét esztendő alatt minden egyes nőnap alkalmával meglepjük a marosvásárhelyi hölgyeket, és nem csak a választások előtt három hónappal postázunk névre szóló üdvözletet. Ettől függetlenül úgy lett volna ildomos, ha az én nevemet is odanyomtatják” – fejtette ki a kifelejtett flekkenfalvi fehér rapper, Cseg Z.

Mink nem jártunk illemtanoskolába, de ennek dacára hisszük és valljuk: úgy lett volna ildományos, ha Csegzi bával még a beiktatása napján közlik: kend csak tiszteletbeli alpolgármester. Mert nem arról vagyon itten szó, hogy „véletlenül” lefelejtették a nevét a pléh-hóvirághoz csatolt lapocskáról. Még csak nem is arról, hogy szándékosan mellőzték volna. Hanem arról, csupáncsak arról, hogy eszükbe se jutott odaírni.

Peti ül a gép előtt, esze cserbenhagyja őt… A két halálos áldozattal és hat ember sérülésével járó bukaresti lövöldözés kapcsán poénkodott Facebook-bejegyzésében Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára néhány órával később törölte bejegyzését.

Péter koma ezt virította Facebook-oldalának üzenőfalán: „Látom, hogy egy bukaresti fodrászatban lövöldözés tört ki. Én soha nem tudtam ennyire komolyan venni a frizurámat…” Erre Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője kommentben imígy reagált: „én ezért nem járok évek óta fodrászhoz!”.

Nos, kedves gyerekek! Mindannyitokhoz szólok, de főleg ti hárman figyeljetek: Peti, Atti és Móricka! Nem az a baj veletek, hogy hiányzik egy kereketek, hanem az, hogy pont az hiányzik, amelyik a többit hajtaná.


Permanens mosolyszünet. Az ausztrál bennszülötteknél az a szokás, hogy mindenkinek tilos az anyósával közvetlenül beszélnie; tisztelnie kell őt, de el kell kerülnie. Az anyós ezen felül nem étkezhet együtt a menyével/vejével. A férjen/feleségen keresztül viszont kommunikálhatnak az anyóssal, így létezik ugyan kapcsolat, de közvetlen kontaktus nélkül. Ez a szokás azért alakult ki, hogy elkerüljék a családi súrlódásokat. Gigantikus lájk!!!


Egyoldalú táplálkozás. Noha a világon mintegy 30000 emberi fogyasztásra alkalmas növényfaj létezik, a világ élelmiszereinek 90 százaléka mindössze 20 fajtából készül. Pedig hogy megkóstolnánk már egy jó repcekiflit, lóherefagyit, eukaliptuszfőzeléket, tavirózsafasírtot vagy mályvasört!


Hoppá! A Mátrix című filmben a főhős, Neo útlevele 2001. szeptember 11-én jár le. Ebben csak az a pláné, hogy a film 1999-ben készült…


Írószerek. Miután a NASA felismerte, hogy a golyóstollak nem működnek súlytalanságban, kifejlesztettek egy olyan tollat, amely kiválóan szuperál súlytalanságban, fejjel lefelé, víz alatt, nedves vagy zsíros felületen, és akár 200°C hőmérsékleten is. Mindez több mint egy évtizedig tartott, és 120 millió dollárba került. Az oroszok inkább ceruzát használtak.


Egy vicc, ami ma (március 16-án) az igazi.

Bemennek Petőfiék március tizenhatodikán a Pilvaxba, ahol a pincér kedvesen érdeklődik:

– Nos, fiúk, mit hozhatok, ugyanazt a finom bort, mint tegnap?

– Hagyj a hülye boroddal – fakad ki Petőfi –, nem láttad, tegnap is mit rendeztünk?!


Sport. Közeledik a Londoni Olimpia. A Vásárhelyi Hírlap sportrovatában naponta bemutatnak röviden egy-egy sportágat, bizonyára kedvcsinálóként. Lenyúltuk az ötletet (utólagos engedelmükkel), és mi is hetente prezentálunk egyet, amíg csak fel nem robban az olimpiai láng. Citius, Altius, Fortius!


ATLÉTIKA – DOBÓSZÁMOK


Négy ilyen van: súlylökés, diszkoszvetés, kalapácsvetés, gerelyhajítás.

A kalapácsvetés nem azt jelenti, hogy apró kalapácsokat ültetnek a földbe; ez a kalapács egy fogantyúban végződő huzalra erősített, 7,25 kg súlyú vasgolyó, amivel az atléta elkezd körbe-körbe forogni, és amikor már nagyon szédül, akkor elengedi. A vasgolyót a zöngésség szerinti részleges hasonulás miatt vazsgolyónak ejtjük, csak nem vesszük észre. Az ún. dobókör háromnegyede védőhálóval kerített, hogy még véletlenül se a lelátón landoljon a cucc. Régebb, a védőhálózás előtt sokkal érdekesebb volt ez a sportág.

Gerelyhajításkor a sportolók gerelyt hajítanak, valszeg innen az elnevezés is. A nézők mindig drukkolnak, hogy az elhajított gerely ne a földbe, hanem valamelyik pályabíró torkába fúródjék, olyan közel állnak a beérkezési ponthoz, de ez sajnos csak igen elvétve fordul elő.

A diszkosz egy kábé bilifedő méretű korong, a súlylökésnél használt vasgolyó pedig egy olyan kalapács, amelyről lefelejtették a fogantyús drótot.

A leghíresebb magyar dobóatléta Dobó István volt. Egyik kései leszármazottja Dobó Kata színésznő, aki évekig Andy Vajna hollywoodi matuzsálem filmproducerrel élt, de miután befutott, dobta.


 

♫♫  SZÍV KÜLDI… ♫♫


A közelgő hej!hatósági és parla(g)menti választások alkalmából kívánunk minden szépet és jót az alábbi személyeknek (neveiket fondor módon nem írjuk ki – a rossebnek hiányzik egy esetleges sajtóper –, de némi agymunkával könnyűszerrel rájöhetnek, hogy kiről/kikről is van nagyba’ szó). A dalokat, illetve dalrészleteket egytől egyig az István, a királyból ollóztuk:


– a „forradalom” szikrájának: „…meddig járnak még köztünk szemforgató, hamis papok…”

– a bajszikás maroknyi székelynek: „…azt gondolja, egyet füttyent, s mindenki haptákban áll…”

– a vesész polgármesterjelöltnek: „…édes fiam, rejtsd jobban el nyugtalan érzéseid…”

– a város legpuhább bársonyszékében pöffeszkedőnek: „…álmodtam múlt éjszakán, fenn láttalak a négy legnagyobb vár fokán…”

– az EMNP-nek (ezt írja körül az, aki ráér): „…gyenge vagy még, elfúj minden szél…”

– Markó Béla utódjának: „…és én még nem tudom, mit ő tudott…”

– a pereskedő főispánnak: „…bosszantó egy bugris bunkó…”

– az egyik alpolgármesternek: „…önnön sorsán túl nem lát, könnyen megtéveszti néhány jól irányzott hazugság…”

– választottjainknak: „…léhűtők, hitványok, lelketlen szolgálók, haszonlesők…”

– önöknek: „…ó, mondd, te kit választanál…”


 

JÁNOS VITÉZ – TOLDI

– variációk két témára –


Interaktív e-könyvvel rukkolt ki egy brit írónő: 11 lehetséges befejezése van legújabb regényének, és az olvasó választhatja meg, melyiket preferálná. Azért írta rendhagyón “változatosra” regénye végét, mert a legutóbbi befejezését sok olvasója túl lehangolónak találta. Új regényét nem érheti ilyen bírálat, mivel az olvasó aktívan részt vehet a cselekmény végkifejletének megválasztásában, amihez kérdésekre kell válaszolnia a karakterek értelmezéséről. A véglehetőségek között akad a “boldogan éltek, míg meg nem haltak” változattól a szomorkáson át a cselekményében fergeteges fináléig mindenféle. Lássunk mi is néhány alternatív folytatást/befejezést két mindenki által ismert mű, a János Vitéz és a Toldi esetében.


JÁNOS VITÉZ


1. Kukorica Jancsiból nem lesz János Vitéz, mert a gazdája agyonveri szívlapáttal az elcsámborgott juhok miatt. A gonosz mostoha eladja Iluskát egy ukrán stricinek, a pénzből felvarratja a ráncait, megcsináltatja a melleit, és Banya Gold néven fényes karriert fut be a pornóiparban.


2. Jancsit letartóztatják és halálra ítélik, amiért rágyújtotta az erdei tanyát a zsiványokra. Már a villamosszékben ül, amikor kiderül, hogy az elektromosság még nincs felfedezve, így szabadon engedik. Hazamegy a falujába, elveszi Iluskát feleségül, és boldogan élnek, pláné miután megkapják a Tündérországba szóló vízumot.


3. Főhősünk nem világgá indul, miután a gazda elkergeti otthonról, hanem felutazik Pestre, és jelentkezik a Való Világba, Iluskával együtt, a Tahó Paraszt, illetve Retkes Trampli kategóriákban. Mindketten kiesnek még a finálé előtt, de ismertségük okán könnyen el tudnak helyezkedni: Jancsi mint nőimitátor egy éjszakai bárban, Iluska pedig markotányosnőként ugyanott.


4. Jancsi a kalandozások után, immáron János Vitézként hazatér szülőfalujába azzal a szándékkal, hogy megkéri Iluska kezét, de a kis szedtevette időközben hozzáment Kocsonya Lajihoz, a kanászhoz. Elkeseredésében beugrik a kútba, de nem fullad meg, hanem két hét múlva viszi el az anthrax (lépfene), iszonyú kínok között. Ugyanis véletlenül a dögkútba ugrott.


TOLDI


1. Miklóst nem parasztozza le Laczfi hetykén, hanem beveszi a csapatba, elosonnak Pakisztánba, kinyírják Oszáma bin Ládent, feltépik a váltságdíjat, melynek a rá eső részéből Toldi masszázsszalont nyit odahaza, de sajnos csak Bence, a hű szolga az egyetlen kliens, ezért inkább átalakítja kocsmává, és a nagyon részeg vendégeknek petrencés rúddal mutatja, merre van a kijárat, akik olyankor jobbnak látják távozni.


2. A nádi farkasokkal való nézeteltérés rendezése közben Toldit megharapja egyikük, amitől farkasemberré változik, és csak tizenhét plasztikai műtéttel sikerül úgy-ahogy visszaoperálni emberré, de még így sem ismer rá a saját anyja se, ezért inkább elhajózik Afrikába, ahol sámánsegédként alkalmazzák egy helyi törzsnél. Minden teliholdkor beküldenek az arcába egy szadomazo maszáj faszájgolyót, hogy ne tudjon vonyítani.


3. A malomkerekes incidens után Miklós kereket old és meg se áll Pestig, ám nem a szigetre dzsanázik a cseh vitézzel randizni, hanem a Sziget Fesztiválra, ahol az Anterosátor színpadán hatalmas sikert arat néhány Karády Katalin és Dancs Annamari slágerrel, majd György bátyjával közösen fiúduót alapítanak Toldi Boys néven, de az első koncertjükön a bekattant Bence mindkettejüket agyonlövi pattantyúval.


4. „Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?” Ennél a pontnál Arany elakad, egyszerűen nem tudja folytatni. Nuku Kisfaludy Társaság-féle pályadíj, nuku Petőfi barátsága, nuku hírnév. Egyáltalán: kiről beszélünk?!

Share Button
Ennyien olvasták: 602

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.