Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

PletyKalap

Központ április 6, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: A tisztességről már lekéstünk, a gyalázatra még ráérünk.

Kelemen Hunor Ceausescu és Lenin utóda? Idézet az EMNT e hétfői (április 2-ai) sajtóközleményéből: „Kelemen Hunor hétvégi, marosvásárhelyi nyilatkozata azt mutatja, hogy Vlagyimir Iljics Lenin és Nicolae Ceausescu méltó utódaként úgy gondolja, hogy aki nincs velük, az ellenük van: az RMDSZ tulajdonának tekint minden erdélyi magyar embert”.

Nos, ez több szempontból is aggályos. Egyrészt, az „aki nincs velünk, az ellenünk van” mondást valóban szívesen idézték a kommunisták, Lenintől kezdve Ceausescun át egészen Rákosiig és Kádárig, de valójában nem tőlük, hanem a bibliából származik: „Aki velem nincsen, ellenem van; és a ki velem nem gyűjt, tékozol.” Máté 12,30, illetve „Mert a ki nincs ellenünk, mellettünk van.” Márk 9,40. Másrészt, az „aki nincs velünk, az ellenünk van” egy ún. hamis dilemma, vagyis egy olyan érvelési hiba, amely úgy állítja be a vitát, mintha csak két alternatíva létezne, mikor valójában több, nem mérlegelt választási lehetőség is van, azaz ésszerű alternatívákat mellőz. És mivel Hunor filozófiát (is) végzett, ahol kötelező tantárgy a logika, tényleg komolyan gondolja bárki is, hogy pont ő indulna el egy hamis dilemma mentén? Ugyan!


Liliomfi, a barom-fi. Amennyiben az Ungureanu-kabinet kormányhatározattal létrehozza a MOGYE magyar tagozatát, a hatalom átvételére készülő PNL ugyanolyan rendelkezéssel hatálytalanítja – jelentette be Crin Antonescu még március elején, aki azért látogatott volt Vásárhelyre, hogy megnyugtassa az egyetem román tanárait és diákjait: „a szeparatizmus elleni harcukban nem maradtak magukra, és van még, kire számítaniuk”. Továbbá kijelentette: nem érti, hogy az, ami a magyar diákoknak és oktatóknak jó volt eddig, mostantól miért nem az. (Hogy is énekelte a Fonográf? „Kár, hogy a magyar nyelvet rajtunk kívül nem érti senki…”)

„Amíg mi élünk, nem tágítunk a nemzetállami fogalomból” – szögezte le a sovén liberális, miután szóba került az alkotmánymódosítás kérdése. Elismerte, hogy nézete egyesek számára akár maradinak vagy nacionalistának tűnhet, de őt nem érdekli, mit szól Európa, Románia akkor is nemzetállam marad, ahol egyetlen hivatalos nyelv létezett és létezik.

Wikipédia: „A liliomot már az ókorban dísznövényként termesztették, de mindmáig könnyen kivadul”.

Aki nem lépik egyszerre, nem kapik rétest estére… Erdély FM híradó: „Sorin Frunzaverdevel együtt negyvenkét polgármester lépik ki a demokrata pártból”. Talán időközben ikes ige lett a „lép”, csak nekünk elfelejtettek szólni?


A magyar nyelv gyönyörű…, még románul is. Megtörtént eset: elcsámborgott pincsije keresésére indult egy nyolcvanvalahány éves néni a minap, aki a román nyelvtudás terén bizonyos kihívásokkal küzd, hogy finoman fogalmazzunk, de – mint látni fogják – azért deszkurkálta magát, ahogy a mai kártieres fiatalok mondanák. Kérdezgette az embereket: „nem láttak errefelé egy kiskutyát?”, majd amikor egyikük udvariasan visszakérdezett, hogy „ce?”, összekaparta minden mobilizálható romántudását, amiből a következő gyöngyszem született: „vözut tu nu un pucinküjné?”.

A kis tekergő azóta megkerült és jól van, hála a dunnyézéunak.


Bugyuta gyerekek
. Pszichológusok szerint nélkülözhetetlen lenne legalább öt-hét éves korig, hogy a gyerekek minél többet játsszanak a szabadban, ily módon fedezve fel a világot. A képernyő előtt töltött sok idő, a szedentáris életmód kizárja a spontán fejlődés lehetőségét: a gyerekek előre gyártott, készen kapott szabályok szerint játszanak, nem működik a képzelőerejük, nem fejlődik a mozgásuk és a szociális kompetenciáik sem.

Egy felmérés eredményei szerint az 5-13 évesek 67%-a magabiztosan használja a DVD-lejátszót, 58% tud csatlakozni a világhálóra, 42% tudja használni az okostelefont, és 31% a táblagépet is.

Tevékenységek, amelyekben nem jeleskednek az 5-13 évesek: 87% nem tud mit kezdeni a defektes biciklivel, 83% nem tud csomót kötni, 81% nem tud térképet olvasni (kivétel a Google Earth), 78% nem tud tüzet rakni (legalább nem gyújtja fel a lakást az a büdös kölök), és 71%-uk nem tud különbséget tenni a veréb, a feketerigó és a vörösbegy között (ami egyaránt jelentheti az ornitológiai ismeretek hiányosságát vagy színvakságot).

A felmért gyerkőcök több mint fele tud és naponta szokott is számítógépes játékokat játszani. Amikor egy hatéves kislánnyal közölték a szülei, hogy meghalt a nagymamája, faarccal csak annyit kérdezett: még hány élete van? (Ezt most találtam ki, de simán megtörténhet.)


Horrormatek. Furcsa példái miatt bocsátottak el egy számtantanárt az Egyesült Államokban. A férfi Washingtonban tanított alsó tagozatosokat; egyebek közt ilyen szöveges feladatokat adott nekik:

„Egy éjjel alvás közben egy vámpír 3652 liter vért szívott ki belőlem, és 1865 litert az öcsémből. Mennyi vért ivott meg az éhes vámpír azon az éjszakán?”

„Elszunnyadtam kicsit egy mocsárban, és közben 3796 pióca, 2910 bolha és 1044 denevér szívta a vérem. Hányan lakmároztak belőlem összesen?”

Végezetül egy olyan példa, melynek megoldása „gyerekjáték”:

„Jancsi az apukájától 1359 üveggolyót kap a születésnapjára. 585-öt lenyel belőlük, amibe belehal. A temetésére 9 barátja is elmegy, a gyászoló apuka pedig szétosztja köztük a megmaradt golyókat egyenlően. Hány golyót kap mindegyik barát?”

Hát, az se normális, aki ezt a jófej tanárt kirúgta!

Erzsébet, a partiarc. Múlt héten javában folyt egy manchesteri lagzi, amikor egyszer csak beállított II. Erzsébet angol királynő férjével, Fülöp herceggel és a hozzájuk tartozó kísérettel, az ifjú pár legnagyobb ámulatára. Hozzá kell persze tenni, hogy a fiatalok hívták meg az öreglányt az esküvőre, de csak heccből – meg sem fordult a fejükben, hogy az uralkodó tényleg eldzsesszel a lagziba. A királynő idén ünnepli ugyanis uralkodásának 60. évfordulóját, és ennek alkalmából egész évben föl-le turnézik birodalmában (hogy halám a nép, az istenadta nép boldog-e rajt’?). Az esküvő napján pont Manchesterben tett látogatást, és az ifjú pár, bizonyos John és Frances Canning úgy gondolta, hogy ha pont a városban lesz a királynő, miért ne küldhetnének neki egy meghívót. Küldtek, ő meg – bár általában nem az a kedélyeskedő fajta – elment. Elképesztő ez a Böske mámi!


Csillagok, csillagok… Újraforgatta a háromdimenziós Titanic egy jelenetét James Cameron, mert egy csillagász figyelmeztette: rosszul álltak a csillagok a filmben a hajó süllyedésekor. A közismerten maximalista rendező vette a fáradságot, és átdolgozta a jelenetet – amelyben a főszereplő Rose (Kate Winslet) a tengeren hánykódó uszadékfán lebeg –, miután Neil deGrasse Tyson e-mailben hívta fel a figyelmét a hibára.

Az amerikai csillagász levelében megjegyezte: Cameronnak tudnia kellett volna (?), hogy 1912. április 15-én hajnalban, amikor a Titanic elsüllyedt, nem olyan csillagzat állt a luxusgőzös felett, amilyet az eredeti filmben Rose lát maga fölött, amikor az égre pillant. Cameron nem volt rest, bekérte a tudóstól a tragédia idejének megfelelő pontos csillagállást, és a héten világszerte a mozikba kerülő háromdimenziós filmváltozat már a javított égboltot mutatja.

Erre mondaná bizonyos József Attila: „Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes”.


Maradjunk egy kicsit csendben. Peking, olimpia, bokszmeccs, élő tévéközvetítés, Gundel Takács Gábor (kommen­tátor): – Most maradjunk egy kicsit csendben, hátha elkapunk néhány szót Öcsi bácsitól…. Öcsi bácsi (szövetségi kapitány): – Ha nem ütsz, megb*szhatjuk mindenki k*rva anyját!

S lerakódik, mint a guanó, keményen, vastagon…

A Csendes-óceánban található Nauru szigetének fő exportcikke a madárürülék. Vajon ki az importőr?


Furcsa betegségek, különös rendellenességek, ritka nyavalyák

Cirkuláris gasztro-idioszinkrázia: az illető képtelen kör alakú ételeket fogyasztani: pizza, palacsinta, torta stb., mivel a szervezetében nem termelődik a kerek eledelek lebontásához szükséges enzim.

Indiában nagyjából minden tízezredik kislány négy karral születik; ez az ún. Visnu-szindróma, amit a felső végtagok számáért felelős kromoszómák génjeinek peptidjeiben kialakuló mutáció okoz. Felnőtt korukban a mezőgazdaságban (gyümölcsszedés) vagy a pornóiparban szoktak elhelyezkedni.

Alvafőzés. Hasonlít az alvajáráshoz, azzal a különbséggel, hogy a delikvens nem sétálni indul, miközben alszik, hanem kimegy a konyhába, és nekiáll főzni. Még olyan komplikált ételeket is szoktak készíteni álmukban, mint például halászlé, Esterházy-rostélyos vagy Wellington-bélszín. Az étel elkészülte után szépen visszafekszenek, és reggel csak néznek, mint fácántyúk a felezővonalon, mert a szomnambulizmusban szenvedőkhöz hasonlóan ők sem emlékeznek másnap semmire.

Másodkukkoló vagy voyeur-voyeur: igen ritka szexuális perverzió – az illetőnek az okoz nemi kielégülést, ha egy olyan kukkolót kukkolhat, aki éppen egy szeretkező párt kukkol.

Pszicho-hemofília, azaz lelki vérzékenység: a beteget a legapróbb dolgok is kizökkentik ingatag lelki egyensúlyából, már attól is képes sírva fakadni, ha megbotlik, kilazul egy szempillája, túl vékonyra szeletelik neki a parizert, vagy megnyávogja egy macska.

Bizonyos emberek borzalmasan félnek mindentől, ami repül: rettegnek a repülő csészealjaktól, eszükbe nem jutna repülőgépre ülni, nem járnak kirándulni a madarak miatt, de még az utcán se szívesen, és otthon nemcsak az ablakokra szerelnek szúnyoghálót, hanem a bejárati ajtó kulcslyukára is, nehogy berepüljön rajta egy ecetmuslica vagy egy mikroszkopikus denevér. A kór hivatalos neve: Ikarosz-frász.


 

Ritka pszichés zavarok:

–  anyakomplexus: a beteg állandóan attól fél, hogy valahonnan a fejére esik Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér című regénye, Pedro Almodóvar: Mindent anyámról filmjének forgatókönyve vagy Whistler: Anyám festményének a reprodukciója;

– autofágia (önmegevés): az öngyilkosság egy igen ritka, hosszadalmas és fölöttébb fájdalmas formája;

– pándeista konspirációs-paranoiás doxasma (téveszme): a páciens meg van győződve róla, hogy Isten, Mohamed, Buddha, Manitu és a többiek közösen forralnak valamit ellene;

– szubsztitúciós szorongás: attól való félelem, hogy az illető nem is ő maga, hanem valaki más, mert anno véletlenül elcserélték a szülészeten;

– vajonopátia: tépelődési kényszer; a beteg állandóan ostobaságokon rágódik, például: vajon mi történne, ha kiharapnám az egyik hónaljmirigyemet? Vajon mi lenne, ha minden fordítva lenne? Vajon mit álmodnak a káposzták? Satöbbi…;

– lélekvándorlási és utazási anxietás: amikor valaki attól tart, hogy egy bőrönd képében fog reinkarnálódni.


Share Button
Ennyien olvasták: 690

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.