Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

PletyKalap

Központ június 13, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Nem vagy te hülye, csak kicsit furcsán normális.“

Kampányzárók. Az újságok szerint több ezren voltak az RMDSZ múlt csütörtöki kampányzáróján (valójában a Republic koncerten). Volt minden, mint a búcsúban: kaja-pia-melódia, cigányzene, igénytelenebb és igényesebb rockmuzsika, „Váltás.MOST!”-transzparenst maga után húzó és (vizet) permetező repülő, helységnévtáblás parasztbevonulás, tulipános zászlócskás copöjálás, lelkesítő beszélyek, de még videóüzenet is! Utóbbit Bölöni László küldte, aki azzal zárta rövid mondandóját: „jó lenne, ha nyernénk”. Magvas.

A Magyar Polgári Párt a Nyári Színpadon tartotta kampányzáró rendezvényét, melynek fénypontja a nemzeti rockot játszó magyarországi Hungarica zenekar fellépése volt. A nézőtér zsúfolásig megtelt, főleg a jobb oldala.

Az EMNP egy sörözőben kampányzárt, de egy szemtanú szerint akár egy liftben is megtarthatták volna a rendezvényt.

Ágyő mindenkinek, és köszi a pixeket!


Ezt elkapkodták… Immáron hetek óta látogatható a Marosvásárhelyi Állatkertben a tigriskégli, azaz Nagymacskafélék Háza. A zsiráf- és elefántház is készen áll már a lakók fogadására, és az új madárház is lassan benépesül.

Még a választási kampány elején Dorin Florea sleppestől kikolbászolt az állatkertbe, hogy szemrevételezze az újonnan épült létesítményeket. Elsőként a Nagymacskafélék Házát keresték fel, ahol most már testközelből is megfigyelhetők a tigrisek, vadmacskák, pumák – egy biztonságos üvegablakon keresztül. Utóbbi felszerelésével nem tudtak volna várni még egy cseppet?


Vénusz.MOST! Izé…, majd! Az év legjelentősebb égi eseménye volt a június hatodikai Vénusz-átvonulás, amikor a női szeméremdombról elnevezett bolygó elosont a Nap előtt. Nagy Antal nyugalmazott csíkszeredai fizikatanár egy újságnak viccesen megjegyezte: „ha erről lemaradunk, akkor csak a 2117-ben esedékes hasonló eseményt figyelhetjük meg”. Az viszont már kevésbé vicces, hogy mi vásárhelyiek bizony le is maradtunk róla, de le ám, ugyanis az átvonulás ideje alatt (napkeltétől reggel kilencig) a Váltás.MOST!-os lufik teljesen eltakarták az égboltot. Most aztán várhatunk százöt évet a következőre, a rohadt életbe’! Hacsak nem szerepelt az RMDSZ-es választási ígéretek közt, elbújva, egy ingyenes Vénusz-utazás is minden magyarnak, aki számít, mert nagyjából minden más igen.


GPS-hibás pelikán. Egy 18 méteres fenyőfa tetején ücsörgő pelikánra lettek figyelmesek egyik nap Radnót lakói. „A fa tetején pihent, nem volt mit tenni, kétóránként megnéztük, hogy mozog-e. A polgármester felhívta a Marosvásárhelyi Állatkertet, és megpróbálta felvenni a kapcsolatot egy vásárhelyi madárvédő szervezettel, de nem válaszoltak a telefonra” – nyilatkozta Augustin Grama, a radnóti Sürgősségi Esetekért felelős Önkéntes Szervezet vezetője.

A városka lakosait meglepte a vendég, hiszen térségünkben egyáltalán nem megszokott a pelikán. Másnap délelőtt a gödény átosont a radnóti hőerőmű tavára, rendelt egy tonhalas pizzát, majd estefele ismeretlen helyre távozott.

Bizonyára mindannyian kíváncsiak a gödény, illetve a pelikán szó etimológiájára; íme:

A gödény szónak érdekes módon ugyanúgy az ótörök kotan lehet az eredete, mint a hattyú szónak. (Az oszmán-törökben a borzas gödény neve kutan, míg a csagatáj török nyelvben a kotan szó „hattyút” jelent, és a hattyút az ugor nyelvekben is hasonló szavak jelölik: hanti koden, manysi hotan.) A pelikán szó eredete az azonos jelentésű ógörög πελεκανος, pelekanosz (a bébipelikáne pelenkanosz pelekanosz). A név hangutánzó eredetű, a πελεκαω, pelekaó („fejszével vág”) származéka, a πελεκυς, peleküsz („fejsze”) szó alapján. Valami kérdés?


Vásárhelyi Hírlap. Idézet egy cikkből: „… Jelenleg négyszáz lejt kell fizetnie havonta a gondozott személyeknek…”. Senki nem vár el frappáns nyelvi bravúrokat egy napilaptól, de az egyes szám – többes szám egyeztetése nem olyan nehéz, egy kis odafigyelés kérdése az egész.


Ha nem makogsz dákul, repülsz! Elbocsátanák állásukból azokat a közalkalmazottakat, akik nem tudnak, vagy nem akarnak románul beszélni – egyebek mellett erről rendelkezik a munka törvénykönyvének módosítása, melyet nemrég fogadott el a szenátus. A törvénymódosítást tavaly novemberben Daniel Oajdea jászvásári – akkor még demokrata liberális párti (PDL), azóta megfüggetlenedett – képviselő kezdeményezte, aki szerint Székelyföldön sok olyan közalkalmazott dolgozik, aki nem tud vagy nem hajlandó románul csevegni a magyarul nem beszélő ügyfelekkel. A tervezet szerint elbocsátanák állásukból azokat a közalkalmazottakat, akikről – feljelentés alapján(!) – bebizonyosodik, hogy nem tudnak románul, munkáltatójuk ellen pedig büntetőeljárást indítanának.

„Az indítványom szerint bárki bepanaszolhatná azt a közalkalmazottat, aki nem beszél románul. Az illetőnek ilyen esetben szóbeli vizsgán kellene bizonyítania nyelvtudását, és hogy kiküszöböljük a bundázást, a vizsga videofelvételéről a panaszos is másolatot kapna” – magyarázta Dani koma.

Emlékeznek még, mit mondott Hacsek Sajónak pár héttel ezelőtt? „(…) Nem árt, ha mindig van a kocsijában annyi benzin, amennyivel tankolás nélkül eléri a magyar határt.”…


Etnikai képzavar, avagy hogy kerülnek gazsiék a gyárba? A helyi önkormányzat egy olyan ipartelepre költöztette a nagybányai Craica negyedbeli cigányokat, ahol korábban a Cuprom Rt. vegyipari vállalat laboratóriuma állt. Az épületegyüttesben található mérgező anyagok miatt több purdé és felnőtt is rosszul lett, kórházba kerültek. A romák szerint a hatóságok erőszakkal költöztették őket a vállalat területére, és akik nem akarták elfoglalni új lakóhelyüket, azokkal közölték: lerombolják házaikat, és az utcára kerülnek.

Az Evenimentul Zilei helyszíni riportja szerint az épületben ecetsavas és kénsavas palackok, valamint mérgező iszapmaradvánnyal teli üvegcsék találhatók szétszórva. A kiskapusi kombinát után a 2006-ban bezárt, a helyiek szerint csak „halálgyárnak” becézett Cuprom Rt. volt Románia legszennyezőbb vegyipari vállalata.

A nagybányai Führernek nem ez az első ilyen húzása: pár éve egy több méter magas betonfalat építtetett egy cigányok lakta tömbházsor elé.

Kedves Victor Ponta miniszterelnök úr! Nem Nyirő Józseffel kapcsolatban kéne nácizni, hanem például ezt a fasiszta disznót a tökétől fogva kirángatni a bársonyszékből, és rács mögé dugni!


Kettő az egyben. Évek óta jól megfért egymás mellett egy óvoda és egy bordélyház Nürnbergben, nemrég azonban szemet szúrt az aggódó anyukáknak egy hirdetés.

Kiakadtak azok a német kisgyermekes anyukák, akik abba az oviba járatják a kicsiket, melynek épületében egy bordélyház is működik. A földszinten a lurkók, az első emeleten a lányok szorgoskodnak. A Bild beszámolója szerint ez már évek óta így van ugyan, de a napokban valaki kitett az udvarra egy hirdetőtáblát, melyen a következő szöveget olvashatták: „Helló, én Vanessa vagyok, egy forró cseh lány. Igazán meglátogathatnál, mielőtt hazaviszed a gyerekedet.”

– Ez arcátlanság! Hiába tiltakozunk, senki nem tesz semmit! Még az hiányzik, hogy a klienseik idevonzzák a pedofilokat! – háborgott egy kétgyermekes anyuka.

A fent említett Vanessa váltig állítja, nem ő írta és tette ki a hirdetést, kolléganői szerint is valaki fúrja(!) őket.

Ha ez így van, akkor tényleg fölösleges a hirdetés.


Mamaszex. Kórházba került egy 75 éves asszony a Iaşi megyei Bosia településről, akit hét órán át erőszakolt egy nála 45 évvel fiatalabb férfi. Az orvosok megdöbbenve hallgatták végig a néni beszámolóját, aki elmondta, hogy a férfi az összes szexuális perverzióját kiélte rajta. „Megerőszakolt egy huligán, jaj szegény fejemnek! Pucéran jött be hozzám az éjszaka közepén, és 12 órától reggel hétig csinálta minden pózban (azé ` az nem semmi!). Jaj szegény fejemnek és napjaimnak! Felemelte a lábaimat, az ágy szélén is, és guggolva… Reggelig kínzott. Arra kényszerített, hogy a szájammal is csináljam” –  panaszkodott a megkámaszutrázott öreglány.

Nem ez az első alkalom, hogy a fiatalember megerőszakolta, most azonban úgy döntött, rendőrt hív. Amikor a férfi épp elmenőben(!) volt, az áldozat segítségért kiabált, szerencséjére egy szomszéd meghallotta (miért nem kiabált korábban is?). Ő hívta a rendőrséget, akik a helyszínen kapták el az agresszort.

„Egyszer már megerőszakolt, és kért, bocsássak meg neki. Megtettem, mert hozott nekem vizet, felhasogatta a fát, és segített a ház körül. De most nem bocsátok meg neki” – mondta az asszony.

Erdő szélén nem jó lakni, me’ sok fát kell hasogatni, kisangyalom!

Fogyi. A zeller „negatív mennyiségű” kalóriát tartalmaz: több energiát éget el evés közben az, aki megeszi, mint amennyi energiát tartalmaz a zeller maga. Arról nem is beszélve, hogy kanos lesz tőle az ember, ami további energiák elégetését vonja maga után…

Pedagógia a gyümölcsösben.

– Apu, ezek milyen fák?

– Pálinkafák, fiam!


Felemás siker. Kétnapos szavazatszámolgatás után Lokodi Edit Emőke volt megyei tanácselnök végül is alulmaradt az USL jelöltjével, Ciprian Dobréval szemben. Ergo elmondhatjuk, hogy mégiscsak összejött a „Váltás.MOST!”, ha nem is az eredeti elképzelés szerint.


 

Facebook-függőség *

Norvég kutatók megállapítottak hat kritériumot, amelyek segítségével tesztelni lehet, hogy valaki Facebook-függő vagy sem. A tesztet Bergen Facebook-függőségi Skálának hívják, és öt lehetséges választ lehet adni minden pontra: nagyon ritkán, ritkán, időnként, gyakran és nagyon gyakran. Az említett 6 pont:

1. Sokat gondolsz a Facebookra, és arra, hogy hogyan fogod használni legközelebb.

2. Egyre türelmetlenebbül várod, mikor léphetsz be újra a fiókodba.

3. A Facebookot arra használod, hogy elfeledd a mindennapi gondjaidat.

4. Már megpróbáltad csökkenteni a Facebookon töltött időt, sikertelenül.

5. Nyugtalan vagy lehangolt leszel, ha nem férhetsz hozzá a Facebookhoz.

6. Olyan gyakran használod a Facebookot, hogy hátráltat a munkádban, tanulmányaidban.


Van azonban egy sokkal átfogóbb magyar teszt is a Facebook-függőség megállapítására. Íme:


Micsinálsz, fészbukolsz? Függő-e vagy?

Lájkolsz egyfeszt? Függő-e vagy?

Megosztol, vazeg? Függő-e vagy?

Szmájlizol megint? Függő-e vagy?

Mi jár a fejedbe’? Függő-e vagy?

Mit frissítsz, állapot? Függő-e vagy?

Hozzászólsz, köcsög? Függő-e vagy?

Mit szólsz hozzá? Függő-e vagy?

9GAGyizol, baszod? Függő-e vagy?

Demotiválódtál? Függő-e vagy?

Eseményre hívtak? Függő-e vagy?

Ott leszel maybe? Függő-e vagy?

Faszságokat játszol? Függő-e vagy?

Ismerősöm lettél? Függő-e vagy?

Ki a pöcs is vagy te? Függő-e vagy?

Mémesgazda vagyol? Függő-e vagy?

Boldog szülit kívánsz? Függő-e vagy?

Nézed a fotókat? Függő-e vagy?

Bejelölsz a képen? Függő-e vagy?

Még mindig azokat a kurva fotókat nézed? Függő-e vagy?

Mobilról tőtögetsz? Függő-e vagy?

Nem tetszik a timeline? Függő-e vagy?

Nyáry Krisztián? Függő-e vagy?

Indián neved Függő-e Vagy?

Utazol, felrakod? Függő-e vagy?

Lájkolod, fikázod? Függő-e vagy?

Főzőcske, kávézó? Függő-e vagy?

Új táska, új cipő? Függő-e vagy?

Kutyiról új fotó? Függő-e vagy?

Kutyiról új fotó? Függő-e vagy?

Kutyiról új fotó? Függő-e vagy?

Elveszett a kutyi? Függő-e vagy?


(* – naná, hogy internetes anyag)


Share Button
Ennyien olvasták: 578

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.