Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

PletyKaplap

Központ november 25, 2011 Kávé mellé

pletykaPletyKaplap

Vass Levente esete a professzorokkal és a pálcával. „Több ismert professzor, a marosvásárhelyi magyar civil társadalom jeles képviselői támogatásukról biztosították dr. Vass Leventét. A neves egyetemi oktatók egyhangúan amellett törtek pálcát, hogy a marosvásárhelyi magyarság egyetlen, közös polgármesterjelöltje az urológus főorvos legyen, ezzel kapcsolatban pedig támogató nyilatkozatokat fogalmaztak meg, amelyeket szerkesztőségünkbe is elküldtek” – olvashattuk múlt héten a kakasos napilapban.

Hoppá! Itt valami nagyon nincs rendjén; no, nem a támogatással, mindenki azt támogat, akit akar, hanem a megfogalmazással. Az még hagyján, hogy a tanult kolléga vélhetően azt akarta írni: egyhangúlag, vagyis általános egyetértést tükrözően, és nem azt, hogy egyhangúan, azaz közönyösen, unottan, fásultan, habár a professzorok különc emberek, sose lehet velük tudni. Viszont az, hogy – egyhangúan vagy egyhangúlag – Vass doktor jelöltsége mellett törtek pálcát, az már bődületes szamárság, ugyanis ilyen szólás nyista, azaz nincs. Lehet lándzsát törni valaki mellett (képletesen), ami azt jelenti, hogy kiállunk mellette, védelmére kelünk, illetve törhetünk pálcát valaki felett, vagyis kedvezőtlen ítéletet mondunk róla, elítéljük. Ilyen egyszerű.


Kislány(ok) a zongoránál…

Beismerő vallomást tett T. G. zongoratanár, akit két diáklány megrontásával gyanúsítanak. A pedagógust múlt szerdán vették őrizetbe, csütörtökön pedig a bíróság 29 napra előzetes letartóztatásba helyezte.

A kihallgatás során a 41 éves tanár beismerte tettét, miszerint szexuális viszonya volt két diákjával is a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumból – nyilatkozta az ügyészségi szóvivő. A férfi ellen hétfőn tettek feljelentést az egyik kiskorú diáklány szülei, majd egy másik tanítvány szülei is megtették a szükséges lépéseket, szintén kiskorú megrontásának vádjával. A további vizsgálat és az adatgyűjtés folyik, kihallgatják a tanúkat, majd összeállítják a vádiratot.

Az ügy óriási port kavart Sepsiszentgyörgyön, ugyanis az iskolában néhány tanár és a diákok is arról beszélnek, hogy ez egy régi dolog, amely bár most robbant ki, de mindenki tudott róla (és akkor???). Állítólag az egyik kiskorú – jelenleg 14 éves – lány és a zongoratanár között két éve folyik a viszony, a szülők pedig a kislány naplójából értesültek róla (hogy megváltoztak az erkölcsök pár évtized alatt, bezzeg a kis Anne Frank nem írt ilyesmiket a naplójába). Feljelentésük nyomán egy másik szülő is bejelentést tett a rendőrségen, hogy az ő kislányával is viszonya van a tanárnak, ez a lány most 17 éves.

Hogy is szól a régi LGT-sláger? „Nevét se tudom még, kezét se fogom még,és csak azt tudom, hogy ő még csak most tizennégy…”  Ezek szerint a tanár úr valamit félrehallott…


Pandakaka-tea.

A világ legdrágább teájának „kifőzésén” fáradozik egy kínai férfi: pandák szolgáltatnák, illetve „dolgoznák meg” az alapanyagot. Az ötletet onnan vette, hogy a világ legdrágább kávéja is egy állat bélmunkájának köszönhető, nevezetesen az indonéziai cibetmacskáénak. Ez az állat adja a babok különleges aromáját azzal, hogy megeszi őket, részben megemészti, majd kiüríti. Az ilyen utat megjárt kávé kilónkénti ára meghaladja a kétszáz eurót.

Hasonló elven akar teát aromásítani An Jansi. A pandamedvék közismerten(?) rossz hatékonysággal emésztik meg táplálékukat, pusztán 30 százaléknyit hasznosítanak belőle, a többi megy a „szemétbe”, aminek révén emésztési végtermékük gazdag rostokban és tápanyagokban. Jansi már öt tonnányit begyűjtött a – reményei szerint közvetve aranyat tojó – pandák bélterméséből, és buzgón kísérletezik a panda-aromás teafőzéssel – adta hírül a brit Metro újság.

Már látjuk is magunk előtt az idős angol teázó házaspárt:

Well, darling, milyen a tea?

Sz*r.


Hotel dili. Egyebek közt kutyaházban alhatnak az Egyesült Államokban azok, akiknek unalmas a hagyományos szálloda.

A kutyaház azonban nem kutyaól, egyrészt sokkal nagyobb, másrészt szó szerint kutyaház, mármint kutya alakú épület; akár a trójai faló mintájára is készülhetett volna. Az ebhotel Idaho államban van, Cottonwood városában, „fajtáját” tekintve beagle, azaz vadászkopó, de a vendégek rendelhetnek kis „fakutyát” kedvenc ebfajtájukról mintázva. A kézi faragású szobrok a hotel tulajdonosainak művei, akik mellékesen képzőművészek (vajon?).

Atipikus a tipi motel is az amerikai vendégszállások sorában: wigwamokról van szó, az arizonai Holbrookban hajthatja álomra fejét bennük igazi indián környezetben a vendég. Összesen 15 sátorból – indián jurtából – áll a moteltábor. Ami megkülönbözteti a hajdani bennszülött hajlékoktól: a franciaágy, a tévé és a légkondi. Telefon ugyanakkor nincs a wigwamokban, de a füstjeles távközlést nem tiltják a motel üzemeltetői. Juj, de vicces!

Ötcsillagos barlang szintén akad az amerikai vendéglátóiparban: Új-Mexikóban, Farmington közelében van az a barlangszálló, amelyet egy sziklafalba vájtak. Plafonja 23 méter vastag, a bejárati nyílás pedig 80 méter magasan van a La Plata folyó felett. A barlang nyugati tájolású, naplemente-kedvelőknek ideális. Ami a kényelmet illeti, az nem kőkorszaki: kőlapra vetett állati prémek helyett baldachinos ágy, szakóca és kőkés helyett tökéletesen felszerelt konyha, jéghideg vízesés helyett forró fürdő várja a vendégeket. Egyszóval minden szép és kellemes, amíg fel nem ébred a barlang mélyén szundikáló grizzlymedve…


Karcsi király.

A brit trónörökös, Charles herceg lehetne Románia királya, állt elő egy sokak számára sokkoló hipotézissel az Associated Press hírügynökség. A Ziua de Cluj ennek kapcsán megírta: nem is lehetetlen, hogy a feltevés valóra váljon, feltéve, hogy Charles nem várja meg mutterja elhunytát, és lemond a trónról fia, Vilmos javára. Károly herceg az utóbbi években többször járt Erdélyben, Szászkézden, ahol különböző projekteket támogatott. Közismert továbbá, hogy a brit trónörökös Rhédey Claudia grófnő leszármazottja, aki Erdőszentgyörgyön van eltemetve. Az AP most azt írta róla, hogy valamilyen szálon Vlad Ţepeşsel is rokonságban lenne, ugyanakkor a legutóbbi román koronás fő, a kommunisták által elűzött Mihály király anyjának, II. Erzsébet brit királynőnek a harmadik unokatestvére (szerencsére több rokoni ág nincs, mert már ennyit is bajos követni).

A Ziua de Cluj megjegyzi: a köztársasági államformát a szovjetek erőltették rá Romániára, ugyanakkor idézi a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorát, Andrei Margát, aki emlékeztetett: Románia egyszer már kapott egy külföldi uralkodót I. Károly személyében, akinek leszármazottai élnek. Így nem világos, miként lehetne ezt a folytonosságot megszakítani, és Charlest mint III. Károlyt Románia trónjára ültetni, még ha ezt népszavazással jóvá is hagynák – mondta Andrei Marga.

Felőlünk jöhet, de Kamillát, könyörgünk, hagyja otthon!


 

Mesesarok felnőtt gyerekeknek

 

Twisted tales – Kifacsart mesék


Inverz mese

Élt egyszer egy öreg sárkány, akinek egyetlen öröme a lánya volt, Sárika. Bizony, mondom néktek, ez a sárkánykisasszony olyan gyönyörű volt, hogy a napra lehetett nézni, de rá csak két másodpercnél tovább csak maradandó retinakárosodás árán. Oly szép volt ez a kis hüllőlány, hogy a környékről már tojás korában a csodájára jártak. Az öreg sárkány szíve majd’ megszakadt, amikor egy napon elrabolta imádott szeme fényét egy gonosz hétfejű királyfi. Rögtön ki is hirdette hétheted országban, hogy annak adja a lánya pikkelyes kezét és fele sárkányságát, aki megszabadítja a gonosz heptachefal királyfi kastélyából. Sajnos elég gyéren lakott vidék volt ez, nem is akadt más jelentkező, csak Béla, az állatkerti herpetológus, akinek a hüllők és a kétéltűek voltak a gyengéi. Béla elbánt a királyfival (részletekbe nem megyünk bele), és csaptak utána akkora lakodalmat, hogy ahhoz képest a Riói karnevál gyenge babazsúr: az agg sárkány összes rokona eljött, csak úgy hemzsegtek az aligátorok, krokodilok, komodói varánuszok, kígyók, teknősök, gyíkok, gaviálok, gőték és kaméleonok, a talp- és farokalávalót pedig a Száztagú Kajmánzenekar húzta. Az ifjú pár aztán a floridai Everglades mocsárba ment nászútra, és még ma is boldogan élnek, ha Béla meg nem halt, illetve Sárika meg nem döglött.


Csipike

Csipike az erdőben élt, akkora volt, mint Fodor Sándor kisujja, és gyöngyvirágot viselt a kalapján. Az volt a rögeszméje, hogy őt az erdő minden lakója szereti: Kukucsi, Madár, Nyúl, Vadmalac (az Ebadta), Vöröshangya, Szarvasbika, Csigabiga, Sünék, Bagoly doktor, Harkály mester, Vadméhék, Pisztrángék, szóval, azt hitte, hogy ő a legmenőbb arc az erdőben, és mindenki odáig van érte és vissza, holott igazából ki nem állhatták a barom állatját, a puszta látványától is hányingerük volt, és legszívesebben szeneslapáttal csapták volna agyon. Csakhogy volt ennek a kretén töpörtyűnek egy titokzatos barátja, valami Rettenetes Réz Úr, akitől féltek, ezért nem bántották. Aztán egy szép nap véletlenül kiderült, hogy ez a Rettenetes Réz Úr nem egyéb, mint egy viharvert, törött, sz*ros budikilincs, így hát rögvest fel is küldték Csipikének a kis fenekébe. Itt a vége.


Űrmese

Volt egyszer, hol nem volt, az Androméda-ködön és az Óperenciás Galaxison is túl, ahol a féreglyukú malac túr, volt egyszer egy kisbolygó, amelyen egy iszákos lakott, aki egész nap csak ült, vedelt, és bámult a semmibe, amiből szerencsére volt bőven a környéken. Egyszer csak elétoppant valahonnét egy szőke fiúcska, és az alábbi párbeszéd zajlott köztük:

– Hát te mit csinálsz itt? – kérdezte a kiscsávó.

– Iszom.

– Miért iszol?

– Hogy felejtsek.

– Mit?

– Azt, hogy szégyellem magam.

– Miért szégyelled magad?

– Mert iszom.

A logikában ezt körbeforgó érvelésnek nevezik, a legényke nem tudott mit kezdeni vele, tovább is állt. Telt-múlt az idő, az iszákosnak már fogytán volt a pénze; épp azon filózott, hogy áttér a flakonos borra, amikor megjelent Luke Skywalker, aki abban az időben postásként dolgozott, és átadott neki egy valag pénzt. Kiderült ugyanis, hogy a kisfiúval folytatott dialógus bekerült egy sikerkönyvbe valami Föld nevű bolygón, és elküldték neki a jogdíjat. Nagyon megörült ennek a részeges bácsi, vett is egy láda Johnnie Walkert meg pár hordó csíki sört ízibe. Még ma is iszik, ha még nem itta magát halálra.


Share Button
Ennyien olvasták: 616

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.